Er den gamle humoren best?

Nye humor-helter mimrer om gamle favoritter.
Video: Erlend og Steinjos hyllest til Sverige!

P3 har snakket med nåtidens humorkonger på NRK og, spurt dem hva som er deres ubestridte favoritter blant god gammel humor på NRK. Det er ingen tvil om at komikere som Trond Viggo Torgersen og Trond Kirkvaag er blant favorittene, men vi finner også klipp av Jon Skolmen og Otto Jespersen blant guttas utvalgte.

Det var en deilig følelse av anarki i den gamle humoren.
– Harald Eia

Harald Eia. (Foto: NRK)
Harald Eia. (Foto: NRK)

Harald Eia preget 90- og 2000 tallet på NRK med radio og tv-serier som Tazte Priv, Lille Lørdag, Ut i vår hage, og Team Antonsen. Han fikk en hel generasjon til å gå rundt å si «Kari Bremnes» på forskjellige måter, og ble brukt som dommer i programmet «Den norske humor» sammen med Trond Viggo Torgersen og Helen Vikstvedt.


– Det norske samfunn føltes på et tidspunkt veldig som en filial av Øst-Europa, men når humoren kom på skjermen var det et deilig friskt pust. Det var en deilig følelse av anarki da denne humoren kom. Da skjønte man at ja, det finnes kule folk her i landet, og det var alltid veldig befriende og se på folk som Trond Kirkvaag, sier Harald Eia.

«Fjærsynet»

Eias gamle favoritt er et klipp fra humortrioen KLM, som bestod av Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen. De var kanskje mest kjent for sine fire serier om Brødrene Dal, men en av deres mest kjære TV-serier er også Fjærsynet. Den ble laget i 1983, og bestod av sju programmer, ett for hver ukedag. De hadde faste poster som «Ertemiddagsnytt», og «Daffrevyen», som alle ble sendt på MRK (Morsk Rikskringkasting)

– Jeg likte veldig godt Fjærsynet. Hvor de gjennomgikk en helt kveld på NRK. De hadde en parodi på en norsk spillefilm, en lettbeint forviklingskomedie, og jeg husker spesielt replikken: «Må jeg legge meg klokken sju mor? Jeg er jo 17 år», sier Harald Eia.

Brødrene Dahl/KLM, Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen. (Foto: NRK/Anne Liv Ekroll)
Brødrene Dahl/KLM, Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen. (Foto: NRK/Anne Liv Ekroll)

Eia mener at humor er jo noe som speiler hele populærkulturen, og at den typen humor som de drev med, var mørkere enn den typen humor som ble sendt da han vokste opp.

– Vi ville kanskje utforske de mer mørke sidene, mens den gamle humoren er litt lysere og lettere. I den gamle humoren var det også mer innslag av nonsens og absurditeter. For eksempel er jo noen deler av KLM er jo veldig influert av Monty Pyton, sier Harald Eia.

Harald Eia tror ikke at selve humoren utvikler seg så mye, men at den heller speiler tiden og populærkulturen der og da.

Torsdag kveld fra Nydalen er et et eksempel på et program hvor folka er glade, og det er lett og lekent. Vi var litt mer sure og kritiske. Vi tenkte at vi var litt smarte, dreiv og leste litteratur i sketsjer og slike ting.

Hva synes du er det morsomste på NRK akkurat nå?

– Radioresepsjonen er veldig gøy. Noen komikere klarer å lage et eget univers, og en egen måte å tenke på. Også gir de meg en følelse av litt sånn «no nonsense», og viser en slags aggresjon mot ting de synes er teite, og det er i hvert fall min type humor, sier Harald Eia.


Last ned Radioresepsjonens sommerpodkast her

Her kan du se episoder av «Riksarkivet», et dykk i NRK’s store humorarkiv.

«Ser deg i morra!»

Erlend og Steinjo er store fans av NRKs gamle humorgjeng, og har gode minner fra både Trond Viggo og Jon Skolmen.

– Jeg elsker virkelig den litt eldre humoren. Den er helt fantastisk, jeg har vokst opp med den, og sett programmene sammen med med mor og far. Det er veldig mange ting jeg liker: Skotten til Trond Viggo, der han er ute og går tur og møter en hund som går helt febrilsk. Han ender opp med å ligge å krype i snøen, og avslutter med «Ser deg i morra!», flirer Erlend.

Se «Skotten og hunden» i NRK nett-tv her!

NB: Bestevenn-podkast!
NB: Sjekk ut Erlend og Steinjos tidslinje!

– Det er veldig visuelt, og ikke noe stor dramaturgi bak det hele. Det er kunst på høyt plan! Langt tilbake liker jeg også Jon Skolmen i en sketsj med masse telefoner som ringer, hvor han sliter med å finne den riktige telefonen hvor det faktisk er noen i den andre enden. Det er sykt enkelt og lettfattelig, men veldig morsomt, sier Erlend.

Norges svar på Chaplin

Steinjo har sterke minner fra Brødrene Dal, og all galskapen som Trond Kirkvaag utstrålte gjennom tv-skjermen.

– Trond Kirkvaag var et idol for meg. Han hadde så mye energi, og han gav absolutt alt, helt fra de tidligste KLM-programmene. Han hadde en drivkraft til å gjøre mye sprøe ting, og han må være Norges svar på Chaplin.

Erlend og Steinjo. (Foto: NRK)
Erlend og Steinjo. (Foto: NRK)

Steinjo mener det er mye som er veldig annerledes med den nye humoren i forhold til den Kirkvaags humor-generasjon. Han trekker blant annet frem Team Antonsen som et eksempel på hvordan den nye humoren kan være drøy i forhold til den gamle, – noe som kam slå begge veier. Det er likevel et minne fra hans tid som medarbeider i Team Antonsen som får han til å le.

– Jeg husker spesielt godt den kjøkkenseansen hvor Atle Antonsen og Kristoffer Schau henger opp ned. Jeg satt i studio og så det på generalprøven, og da gråt jeg av latter! Jeg klarte nesten ikke å puste, ler Steinjo.


Se Atle Antonsen og Kristoffer Schau lage mat sidelengs her

Bjartes morsomste

Tore Sagen fra Radioresepsjonen sleit med å komme på det morsomste han visste av NRK-humor, og nøyde seg med å henvise til alt som Bjarte syntes er morsomst.

– Bjarte liker når Atle Antonsen sklir på isen mens han intervjuer Lars Saabye Christensen, eller Lars Bobby Christensen som vi kaller han. Bjarte liker også at det stedet hvor brødrene Dahl padler fra i kanoene sine heter Hadeland, sier Tore.

Se Atle Antonsen intervjue Lars Saabye Christensen i NRK Nett-TV

Bjarte synes også at karakternavn som «Major Stuen» er morsomt, men det han liker aller best var da Stig Holmer, som er kjent fra The Show med Otto Jespersen og Charlo Halvorsen, spilte en kvinne som gikk og sang i fjæresteinene og plutselig sklir og slår seg i bakhodet.

Radioresepsjonen. (Foto: Kim Erlandsen)
Radioresepsjonen. (Foto: Kim Erlandsen)

Tore synes forøvrig at det morsomste er at Bjarte synes at alt dette er morsomt.

Selv tror han at den gamle humoren var mer rettet mot et bredt publikum, mens dagens seere kan være litt mer kresne.

– Den gamle humoren var mer familieorientert i motsetning til dagens humor som er mer rettet mot ungdom. Før var tilgangen på humor også mer begrenset. Da fantes bare noen få statsfinansierte sketsjer med bredt nedslagsfelt, mens man i dag kan man velge og vrake og gjøre seg interessant ved å like særere, rarere og smalere humor, sier Tore.

Til høsten blir Radioresepsjonen NRKs nye humorfjes på tv. Her kan du se en liten smakebit: