«Er det innafor om jeg tjener penger på å selge trusene mine?»

JUNTAFIL: Sex-eksperter gir svar på noen av spørsmålene mange jenter lurer på.

Er det innafor å selge truser for penger? Vokser kjønnsleppene hele tiden? Når skal man fortelle under en date at man er trans?

Legene Trine Aarvold og Ellen Støkken Dahl gjester ukens episode av Juntafil. Denne gangen skal de gi råd og svare på spørsmål om jenter, innovertiss og p-stav.

De har fått tilsendt spørsmål fra Juntafil-lytterne og her får du et utdrag fra spørsmålsrunden.

???
Før vi starter med spørsmålene må vi først finne ut av; hva og hvem er egentlig en kvinne?

Ellen: Jeg går ut fra en tredelt beskrivelse av hva kjønn egentlig er. Kjønnet du tilhører defineres både av den kroppen du har, de genene du har (om du er genetisk sett jente eller gutt) og identiteten din. For de fleste av oss så stemmer de faktorene overens, da er man en jente i hodet med en jentekropp. Men for andre er man ikke nødvendigvis det kjønnet i hodet som kroppen har. Da er man en transperson. Ikke alle jenter har jentekropp, rett og slett.

Så over til Juntafil-lytternes egne spørsmål om kvinner og kropp:

???
Hei Juntafil, jeg har lenge lurt på om jenter kan ha våte drømmer? Da jeg var 13-14 år våknet jeg ofte veldig våt om morgenen. Det rant ned mellom beina og derfor ble det litt vått i senga. Jeg har også kommet i søvne av en drøm en gang. Er dette vanlig for jenter? Jente (16).

Ellen: Ja, det er vanlig. Hvor vanlig det er vet jeg ikke, men akkurat som gutter kan jenter også ha spontane ereksjoner hver eneste natt. Man kan også våkne med morgenereksjon, eller «morrabrød».

Jenter har klitoris som tilsvarer gutters penis som også blir erigert. Det finnes studier som har målt hvordan klitorisen sveller og får ereksjon i løpet av døgnet. Man vet at mange jenter får orgasme i søvne, og vi vet at jenter – akkurat som gutter – drømmer om seksuelt innhold.

???
Hei Juntafil. Jeg er student. Som dere vet så trenger studenter penger og tid. Jeg har hørt at man kan tjene godt på å selge brukte truser. Er det veldig langt unna innafor? Hilsen fattig student (20). 

Trine: Hvis det ikke skader deg selv eller noen andre, så er det ikke noe farlig. Og hvis noen har en fetisj med å få brukte truser så blir sikkert de veldig glade for å få det. Men man skal tenke seg litt om. «Hvordan blir dette fremover?» «Er det noe som kommer til å plage meg senere?»

Hvis man synes det kan være problematisk i ettertid, så bør man finne ut av det slik at man ikke går på en smell senere. For eksempel at man angrer, går og tenker på hvem som har fått trusene, og kanskje man synes det er litt ekkelt.

Ellen: Jeg antar at de som kjøper trusene bruker det i en situasjon hvor de får tenning, kanskje de onanerer mens de ser på trusene. Kanskje lukter på de eller gjør andre ting med trusene som gjør at de blir tente. Å ha seksuell tenning på undertøy er greit og helt normalt.

Jeg tenker også at penger alltid er en litt farlig motivator. Noen får tenning av å gi andre seksuelle gleder, og det er en fin motivasjon. Men når penger er motivasjonen så kan det føles annerledes. Jeg er enig at man må tenke seg godt gjennom, men i utgangspunktet så er dette noe hun må avgjøre selv, det er ingen andre som kan bestemme for henne.

LES MER:  – Jeg tenkte at det bare var ekle menn som ville kjøpe sokkene mine

???
Hei Juntafil, er det mulig å få lengre eller større kjønnslepper? Mulig jeg bare forestiller meg dette, men det ser ut som at kjønnsleppene mine er blitt lengre. Er det mulig? Jente (23).

Ellen: Det er ingen fasit på hvordan underlivet ser ut. Kjønnsorganene vokser mest i puberteten. Innovertiss eller vulvaen ser ganske likt ut på barn. Da har man de ytre kjønnsleppene som dekker de indre kjønnsleppene, det ser litt mer ryddig ut.

Det er en idé om at underlivet skal fortsette å være ryddig, se organisert ut og likt på begge sider etter puberteten. Men i løpet av puberteten så påvirker hormonene veksten i underlivet. Over halvparten av oss får indre kjønnslepper som er lengre enn de ytre. Man kan få veldig stor forskjell på de to sidene. Akkurat som at noen har litt skeive neser. Ingen er helt symmetriske. Noen kan få en «klitorishette» som henger litt ned.

❓??
Hei Juntafil. Jeg er trans og lurer på når i en dating- eller sjekkesituasjon bør jeg opplyse personen jeg er med om at jeg er trans? Kan ikke si det for sent, for da risikerer jeg at folk reagerer negativt. Det er også kleint å si ifra før det egentlig er aktuelt å ligge sammen. Det er ikke veldig åpenbart at jeg er født som noe annet enn det jeg ser ut og føler meg som, og ønsker ikke å måtte fortelle dette til alle som potensielt kunne være interessert.

Trine: Dette er er et vanskelig spørsmål. Det er viktig å stille seg selv: Liker jeg denne personen? Hvor trygg er jeg på å fortelle denne personen historien min? Hvor viktig er personen for meg?

Ellen: Det er heller ingen fasit på hvor underveis på byen man skal fortelle det. Det handler først og fremst om å bli akseptert for den man er. Man kan jo også velge å ikke si ifra.

Trine: Det er dessuten viktig at man klarer å ta imot reaksjonen man kan få. Er man komfortabel med situasjonen og kan håndtere en negativ reaksjon uten at det går innpå deg senere, da kan man drøye den lenger. Hvis man føler seg avvist av en negativ reaksjon så bør man kanskje beskytte seg mot å fortelle det i en situasjon man er veldig sårbar. Man kan jo teste vannet med å ta opp temaer som kan avsløre om personen har et åpent syn eller foretrekker bokser.

??‍♀️?
Hei Juntafil. Jeg har p-stav, og når man har det hindrer man jo eggløsning slik at man ikke blir gravid. Jeg lurer på hva som skjer med eggene? «Lagrer» jeg tre år med egg som egentlig skulle vært borte slik at jeg har egg tre år ekstra når jeg skulle ha «gått tom», eller kvitter kroppen seg med disse på annen måte? Jente (21).

Ellen: Egg modnes og kastes uansett. Når kroppen blir laget i magen til moren, så har man to millioner egg – cirka én million i hver eggstokk. Etter at man blir født vil kroppen hele tiden kvitte seg med egg for å øve på eggløsninger. Så selv om man ikke har mensen, så forsvinner eggene. Det er dessverre ingenting som tyder på at vi sparer egg ved å bruke hormonell prevensjon.

Ellen Støkken Dahl er aktuell med boka Jenteboka, og er én av forfatterne av boken Gleden med skjeden. Trine Aarvold er lege for Sex og Samfunn.

Trine Aarvold er lege i Sex og Samfunn. Foto: Kai Myhre

Ellen Støkken Dahl er forfatter og lege. Foto: Heike Junge (NTB Scanpix)

Svarene er moderert for nettversjonen. Hør ekspertenes fulle svar i Juntafils podkast.

I neste Q&A-episode skal Juntafil programleder Tuva Fossum Fellman ta for seg spørsmålene guttene lurer på.