Er det overfladisk å kjøpe Mac?

Hallo P3 tar opp den evige kampen mellom PC og Mac. Hvilken side står du på?

Det pågår en stille strid, en evig drakamp. Hva skal man velge? Hva er best? Hva passer deg best? Hva er kulest? Hvilken side bør man velge? Nei, det er ikke snakk om kommunevalget til neste år. Ei heller om styrke versus cardio-trening. Det er snakk om en ting du bruker hver dag. HalloP3 tar opp kampen mellom PC og Mac.

Hva er best?

I studio med Tuva Fellman og Jonas Jeremiassen Tomter sitter barndomskompisene Mikkel og Magnus som omsider står på hver sin side i den evige debatten. Begge to var nemlig lenge PC-entusiaster. Etter hvert hoppet Mikkel over på den andre siden, og fortsatte som Mac-tilhenger. I dag diskuterer de PC og Mac i HalloP3.

Magnus vs Mikkel

 

Mikkel (25) Eier av: Maccbook pro 13″ | Magnus (26) Eier av: Egenbygd PC

 

Hvorfor har appleproduktene blitt så populære?

Mikkel: Fordi det funker så bra. Apple jobber jo for at produktene skal være så enkle som mulige å bruke for folk flest. En Mac fungerer sånn som skal den skal og det er sjeldent noe problemer med den. Man plugger ting inn og det funker. Du starter en maskin for første gang og alt er på plass. Mac er superenkelt, men likevel kan man gjøre minst like mye som på en PC. Jeg tror folk vil ha det, rett og slett fordi det funker bedre.

– Prisnivåene er ekstremt forskjellige

Magnus: Det forutsetter jo at man kun bruker Apple-produkter, som er et av de største ankepunktene mot å ha det. Jeg kan være enig i at Apple, designmessig, er mye fetere, ser mye penere ut. Apple har fått produktene sine til å se ut som design samtidig som at det er et arbeidsverktøy, men jeg som PC-mann har ikke behov for å ha en maskin som ser kul ut.

Mac er dyrere enn PC. Taper man penger på å gå for en Mac?

Magnus: Det spørs helt på hva man ser etter. I utviklerverden vil en Mac og en PC fungere omtrent like bra når man kommer opp i en viss prisklasse. For den gjengse, kafébesøkende studenten, som bruker maskinen til dagligdagse ting, er prisnivåene ekstremt forskjellige.

– Man sparer masse penger på å kjøpe en PC

Mikkel: Jeg tror ikke nødvendigvis folk kjøper Mac fordi det ser så fett ut, men fordi det funker. En Mac er veldig enkel å forstå og det er ikke en Windows-maskin.

Handler det bare om utseende?

Mikkel: Jeg vil si at man får to ting på kjøpet av en Mac: Både en gjenstand man synes er fin og en datamaskin som fungerer bra. En PC fungerer bra, er kanskje ikke like fin, men er uansett en vanlig maskin man ikke ville brukt noe mer enn en Mac.

Magnus: For meg så er PC er arbeidsverktøy og ikke et uttrykk, man sparer masse penger på å kjøpe en PC.

Magnus: En PC er mye billigere. Du får tilsvarende ytelse for mindre penger. Hvis utseende er viktig kan man nå også få PC-ting som ser mye penere ut enn før.

– Det er sjeldent noe problemer med en Mac

 

Macens historie

Først og fremt må det gjøres klart at det fengende, enstavelsesordet du stadig slenger rundt deg, egentlig stammer fra det navnet Macintosh. Heller ikke like opplagt er det at navnet kommer fra den kanadiske eplesorten Mclntosh. Men det gir vel mening nå fordi Macintosh jo er et produkt utviklet av selskapet Apple.

Macbook (Foto: Flickr Creative Commons/ Mattew Pearce)
Macbook (Foto: Flickr Creative Commons/ Mattew Pearce)

Macintosh-prosjektet ble startet sent på 70-tallet av Jaf Raskin. Han jobbet på den tiden i Apple og hadde en visjon om å skape en datamaskin som skulle være lett å bruke, til en billig penge. Videre blir prosessen fort langt mer komplisert, men for å gjøre en lang historie kort: fem år senere ble den første Mac-maskinen lansert med den Ridley Scott-regisserte reklamefilmen som ble vist under Super Bowl i 1984. Macintoshen kom, med sin nye grafikk, som et motstykke til den daværende tekstbaserte datamaskinen.

Mac solgte bra i begynnelsen, men på grunn av den høye prisen samt mangel på programvare gikk etterhvert salgstallene ned.

Din personlige maskin

Visste du at Norsk Språkråd prøvde å innføre betegnelsen PD i stedet for PC i det norske språket, uten å lykkes? For frem til omtrent halvparten av oss fikk oss en stilren, sølv, hvit eller sort Macbook, var det jo PC som gjaldt.

Mange vil kanskje kalle begge deler for PC i dag, noe som på sett og vis er riktig, siden PC står for «personal computer». Før i tiden – frem til slutten av 1970-årene – ble nemlig datamaskiner ofte brukt av flere brukere av gangen. Selve maskinene var ofte på størrelse med et rom og krevde både kjøleutstyr og vedlikehold. I dag er maskinene langt mindre og de fleste nytter Macens motsvar av et operativsystem, Microsoft Windows.

Det vanskelige valget

I 2012 lagde Forbrukerinpektørene på NRK1 en test av PC og Mac, hvor tre tester, brukervennlighet, redigering og publisering av bilder på nett og kobling av maskinen til TV, skulle vise forskjellen på de to variantene. Se hele testen her!