Imaget betyr utrolig mye for et band.
Du vil ikke se favoritt-metallbandet ditt spille som pottetrente engler, og du vil heller ikke se på et band hvor medlemmene ser ut som de har snublet inn i hvert sitt klesskap, og gått på hodet ut igjen.
Nå skal vi ikke være totalt overfladiske her. Det er tross alt musikken som betyr mest, men det må innrømmes at noen ganger kan det gå litt over styr. Det er i alle fall noen artister som tar imaget litt mer seriøst enn andre.
Provoserende
Ta for eksempel det Trondheimsbaserte bandet 22. Med paljett-jakker, fargekoordinerte antrekk og selvlysende ansiktsmaling kan de noen gange ligne mer på noe fra det ytre rom enn på trøndere.
– Image er veldig viktig for et band. Når man skal spiller live, så skal man liksom selge en hel pakke. Band som ikke tenker gjennom det visuelle når de spiller live provoserer meg. Det handler om å gi det lille ekstra, forteller gitarist og vokalist i 22, Magnus Børmark.
Han forteller at 22 bygger sitt image og konsept på kanalisering av forskjellige utenomjordiske identiteter.
– Vi har et veldig astralsk image. Vi har forskjellige fargekoder som forsterker at vi er fire forskjellige personer. Vi har også hvert vårt symbol, og når disse settes sammen blir de til en høyere enhet.
Ziggy Stardust
Det er tydeligvis noe med disse romvesene og det utenomjordiske som tenner diverse artister.
Jazz-legenden og elektro- og spacemusikk-pioneren Sun Ra (1914-1993) hevdet han var fra Saturn, og levde livet etter en nøye sammensatt «kosmisk filosofi». Ikledd lange kapper og turbaner var det ikke bare filosofien til legenden som var inspirert av det store intet.
En annen legende som tydelig har latt seg inspirere av det store intet, både utseende- og musikkmessig, er David Bowie med sitt alter ego Ziggy Stardust.
Bowie er kjent for sine mange stilskifter, og på det glade 70-tall var både tekstene på albumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars og utseende til artisten selv, inspirert av science fiction og det utenomjordiske.
Romvesen?
Lady Gaga er et stjerne-eksempel på det å ta imaget langt. En kjole laget av kjøtt? Gaga har ikledd seg mye rart i løpet av karrieren, men en av de antrekkene som har svidd seg fast på netthinnen er romvesen-kostymet til «Bad Romance».
Iført plagg fra Alexander McQueens vår/sommer 2010-kolleksjon reiste hun spørsmålet om «er hun virkelig et menneske, eller er hun et romvesen?».
Solgudene
De går på drømmer, og henter tydelig inspirasjon fra verdensrommet. Empire Of The Sun ser ut som de hører hjemme på en fjern, fjern planet.
Med galaksen i bakgrunnen når de spiller live, setter de fort stemningen. Da en av landets største aviser anmeldte konserten deres fra Hove 2010 kalte de konserten «Astralsk popmusikk» og at bandet «hører hjemme blant stjernene. Bokstavelig talt».
Må gi noe av seg selv.
Så gjenstår det store spørsmålet. Går det an å ta imaget for langt? Magnus Børmark i 22 tror det.
– Når det bare blir et tomt image uten noe bak fasaden, da har det gått for langt. Alle band har et image, selv om de påstår at de ikke har det. Noe av det som irriterer meg mest er rockebandene som går ut på scenen, er sur og som ikke gir noe av seg selv. Det er 2011! Skal du slå gjennom må du gi noe av deg selv.
Empire Of The Sun gir alt når de står på scenen, bare sjekk det ut her: