Torpedo eller megler?

Espen Lie var på besøk hos Røyking Dreper.

Media har kalt han torpedo, eks-torpedo eller pengeinnkrever, selv kaller han seg megler. Han har uansett blitt skutt tre ganger. Hør intervju med Espen Lie i Røyking Dreper på P3.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/03/FraDigas_128.mp3|titles=Intervju med Espen Lie|artists=Røyking dreper]

HØR: Alle Røyking Dreper-sendingene her!

Kula i hjertet

En av de mest beryktede historiene om Espen Lie er den om kula i hjertet: Før han begynte som pengeinnkrever var Espen Lie leiesoldat, blant annet i Afrika. I løpet av denne perioden ble han skutt to ganger, men ingen av dem var så ille som den gangen han ble skutt i Oslo.

– Jeg var på vei mot vedkommende og skulle sparke han ned bakfra, fordi han hadde trua meg med våpen noen sekunder før. Jeg var allerede i svevet da han snudde seg og skøyt, så kula traff meg i hofta istedenfor i brystet.

Dette førte til en del forvirring.

– På sykehuset kunne de finne kula, noe som var veldig rart siden jeg bare hadde inngangssår og ikke noe utgangssår. Legen skjønte ikke at kula hadde gått inn i hovedpulsåren og jobbet seg oppover. Den brukte rundt 48 timer på å komme seg opp til hjertet, og hadde jeg ikke bokstavelig talt hatt et stort hjerte hadde jeg ikke overlevd.

Espen Lie ble skutt. (Foto: NRK P3)
Espen Lie ble skutt. (Foto: NRK P3)

Hvordan er det å bli skutt?

– Det er en smerte som kan være jævlig i noen sekunder, men det går raskt over fordi kroppen pumper så mye adrenalin til såret at du blir omtrent lamma. Etter hvert kommer smertene tilbake igjen, og da gjør det så vondt akkurat der du ble skutt at du vet faen ikke hvor du skal gjøre av deg.

Hvis du vil høre flere fortelle om hvordan det er å bli skutt kan du høre reportasjen «Hvordan er det å bli skutt?» av tidligere P3-journalist Grete Strøm her:

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/Hvordan-er-det-å-bli-skutt.mp3|titles=Hvordan er det å bli skutt]

Espen Lee Security

På 90-tallet ble Espen Lie kjendis, og var blant annet med i Bård Tufte Johansen og Harald Eias første suksessprogram, Lille Lørdag. De siste årene har det blitt skrevet litt mindre om han, selv om han har dukker opp med jevne mellomrom. I 2009 fortalte han til TV 2 at han tror han tok livet av mellom 117 og 132 mennesker i løpet av sin karriere som leiesoldat.

Har du konflikter med naboen, arbeidskonflikt, partnere, eks-kjæresten, eller andre familierelaterte konflikter, ta kontakt for å finne en god løsning. Vi har mange års erfaring med konfliktløsninger – fra hjemmesiden til Espen Lee Security

Nå bor han deler av året i Florida (her er han Espen Lee) hvor han tilbyr fiskeopplevelser til turister. I tillegg driver han et kombinert innkreving- og sikkerhetsfirma.

– I Norge er det ikke ulovlig å skylde penger, og det er en av grunnene til at jeg kan leve av det jeg gjør. Hadde det vært ulovlig å skylde penger hadde vi hatt gjeldsfengsel og da hadde flere gjort opp for seg. Hvis du låner bort penger til noen som ikke gidder å betale tilbake går du til myndighetene og sitter som regel igjen med et papir hvor det står at personen skylder deg penger. Etter hvert blir du drit lei av at du ikke får pengene dine, og da ringer du kanskje til meg.

Men du er ikke torpedo?

– Nei, en torpedo er en som ofte ikke spør etter pengene en gang. Han er betalt for å ødelegge en person, det synes jeg er en vesentlig forskjell.