Et honningbarn blir født

Honningbarna valgte å fortsette med musikken da trommeslager Anders omkom i vinter. Se Lydverkets reportasje om bandlivet med ny trommeslager.

Natt til 31. januar i år omkom Honningbarna-trommeslager Anders Askildsen Eikås i en bilulykke. Midt i sorgen som fulgte ble bandet nødt til å finne ut om de ønsket å fortsette. Bare en liten måned senere returnerte Honningbarna til scenen under by:Larm som en fugl føniks – mens trommestikkene var gitt videre til kompisen Nils Jørgen Nilsen. Men kun midlertidig, sa resten av medlemmene. Nå er Nilsen imidlertid blitt et fullverdig medlem av bandet.

– Jeg har følt masse glede av å komme med i Honningbarna, og selvfølgelig også masse sorg på grunn av det med Anders. Så hvordan forenes dette? Det kan være ganske vanskelig, sier Nilsen.

– Det er ikke så kult å hoppe inn og ta den rollen. Du skal være ganske kul for å kunne ta det med ro. Men vi merket fra begynnelsen av at han var sinnsykt flink, sier vokalist Edvard Valberg.

I radiodokumentaren Brothers of Rock kan du følge Honningenbarna enda tettere i månedene etter tapet av bestekameraten.

Fortsatt med dem

«Å spille i band er verdensmesterskap i venting», som Valberg så fint sier det. Det er nemlig særlig mens han venter at han begynner å tenke på Anders. Resten av bandet tenker også stadig på den avdøde trommeslageren.

– Det var noe med Anders sin tilstedeværelse som var noe for seg selv. Det er ofte når vi bare henger så kommer det plutselig et glimt av «Oi, nå hadde Anders sagt dét» eller «Hadde Anders vært her nå, så hadde ikke dette skjedd», forteller gitarist Fredrik Justnes.

Det er også mulig at Anders blir å høre på oppfølgeren til Spellemannvinneren La alarmane gå!, som de nå har spilt inn. De forteller nemlig at de har noen gamle og utbrukte bootlegopptak liggende.

Honningbarna-kollektivet

Nå har alle medlemmene flyttet sammen i et kollektiv. Og selv om Nils er den store ferskingen i Honningbarna, klarte han likevel å trekke det lengste strået da de skulle fordele rom i den nye leiligheten.

– Selv om han har gjort minst for bandet, skrevet minst låter – gjort veldig lite i det hele tatt – så fikk han det største rommet, spøker Valberg mens han gir Lydverket en guidet tur i kollektivet.

Se hele reportasjen i toppen av saken. Hele Lydverkets tv-sending ser du i morgen kveld på NRK2, kl. 21.30.