Et oppgjør med norsk hiphop

– Jeg har alltid tatt meg nær av r&b- og popartister som kaller seg Norges beste rappere, sier Ukas Urørt.

– Jeg har skrevet sanger siden starten av ungdomsskolen, men startet ikke å spille dem inn i studio før jeg møtte Ex fra Breaknecks da jeg flytta til Furuset i 2009, forteller Temoor Ul Hassan.

Sammen med Jonas «Shablo» Nybakk Benyoub er han Ukas Urørt med låta «Tiden står stille». Med seg på låta har de også Martin Raknerud , bedre kjent som Don Martin, med fartstid fra blant annet Gatas Parlament.

– Vi begynte å lage sanger sammen når vi begge tilfeldigvis var i studio samtidig. Det pleide bare å være en og en, men begge var gira på å lage tracks, så vi hver gang vi var der samtidig lagde vi noe kult sammen, forteller duoen.

P3 Urørt mener:

Furusetgutta Temoor & Shablo har med «Tiden Står Stille» laget en hymne til hva de mener er ekte hiphop. Ambisøst, ja, men med Temoors naturlige flyt og Shablos musikalske rapping er det tydelig at de to raskt kan komme til å hevde seg på den norskspråklige rapscenen.

Sjekk ut profilen til Temoor på Urørt her!

Hva kan dere fortelle om samarbeidet dere imellom?

– Det har vært kult! Vi starta som to bekjente, ble til to kompiser som lagde låter sammen på fritiden, til å ha alle konserter sammen. Det var på Fela sin Adidas Originals-konsert vi fikk mest oppmerksomhet for det. Don Martin (og egentlig alle andre) tok en seriøs samtale med oss etter at vi hadde opptrådt sammen under konserten, og sa vi bør vurdere å gjøre noe ordentlig sammen. Siden da har vi kjørt på sammen og fått smått med oppmerksomhet for ting vi har gjort, men skal nå prøve videre som solo-artister for å teste oss selv videre.

Hva er historien bak låta «Tiden Står Stille»? Hvordan ble den til? Hva handler teksten om?

– Det er egentlig ikke noe spesielt dypt eller noen gjemt beskjed i låta, men idéen var min. Jeg hørte beaten og skrev refrenget, som forklarer hva låta handler om. Hiphop. Litt klisje, men whatever. Jeg har alltid tatt meg nær av r&b- og popartister som kaller seg Norges beste rappere, når de er i en helt annen sjanger, så låta er liksom et eksempel på hva vi synes bra hip hop er, sier Temoor.

Sjekk ut en av episodene i Youtube-serien «Spyttekongen», som handler om Temoor og Shablo:

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?

– Vi har ingen spesielle ritualer. Enten har vi en ferdigskrevet tekst som vi finner en passende beat til, eller så finner vi en kul beat som vi skriver en passende tekst til. Hører litt på hverandres vers underveis. Ikke noe spesielt.

Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager? Hva er karakteristisk? Hvordan ble det denne sjangeren?

Temoor: – For meg var det alltid hiphop, mens Shablo drev mye med synging og sånt før han begynte med rap. Han ga aldri helt slipp på synginga, man hører i rapversene hans at han i blant synger i bakgrunnen. Det er ikke én spesiell ting ved oss som er annerledes, men alt sammen i helhet. Det bare er noe nytt.

Temoor & Shablo
Temoor (t.h) & Shablo.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

Temoor: – Før hadde Break Records en sånn greie på Skuret på Grønland en gang i måneden eller noe, og det var 20-års grense. Jeg var 16-17 år, mitt første show alene, og spilte alt annet enn hva folk forventa. Dyp og trist musikk, avslutta med en hard låt som dissa masse andre rappere. Når jeg var ferdig og sa takk for meg, var det sånn 3-4 sekunders stillhet. Det føltes som en time med tanke på situasjonen, men pappa hadde kommet inn under showet og endte denne stillheten ved å rope «Hanji!!». Så klappa alle.

Hva gjør dere til vanlig?
Temoor: –Spiller Fifa15.

Hva er deres inspirasjonskilder (band/artister og hvorfor akkurat de)?

Temoor: –Andre 3000, Kendrick Lamar, Tupac, Nas og mange flere. Andre 3000 er all-time favoritten min, fordi han kan absolutt alt. Det er vanskelig å forklare, men det høres liksom ut som om han hører på en beat 50 millioner ganger og vet når hver eneste lyd kommer inn, for så og treffe den lyden med et ord som er en del av en fantastisk metafor.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?

Temoor: – Den største skandalen må vel være en av gangene jeg har choka. F. eks på Vulkanhallen, hvor det er plass til ganske mange mennesker, og jeg tok samme verset i to forskjellige låter og stoppa midt i sang nummer to, gikk av scena og kom på at jeg må backe Shablo på neste vers og måtte gå tilbake opp på scena.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

Temoor: – For meg er det mye som skjer. Jeg jobber med en solo-EP og kommer til å slippe låter og musikkvideoer regelmessig frem til slipp. Har gode karer som støtter meg.

Har dere andre favoritter på Urørt? 

Temoor: – Jeg har aldri vært så mye på Urørt for å høre på musikk, egentlig, bare fått vite at gode ting kan skje om man legger ut musikken, som nå er bevist. «Gal»-låta til Phil T Rich, nå Arif, var jo sinnssykt fet, og den har jo opprinnelse herfra.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Drømmegigen er å fylle Norges største konsertlokale. Og at man må bygge på ekstra plasser fordi det vil komme flere enn hva det egentlig er plass til.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av. Hvorfor?

Temoor: – «Hit em up» av Tupac var låta som virkelig tok meg inn i rap-verdenen. Følelsene han la i låtene sine og hvor direkte han var, var helt sykt. Jeg ville bli han, og han er grunnen til at jeg begynte å utforske rap, sier Temoor.

Shablo: – Jeg  har blitt inspirert av veldig mye, men hvis vi skal se på norske fronten, vil jeg kanskje si Karpe Diem – »Kunsten å være inder».

Når hører dere ikke på musikk?

Temoor: –  Når Spotify-abbonementet har gått ut, som nå for tiden.

Shablo: – Må nok bli i moskeen. Hehe.

Når danser dere? Hva skal til for å få dere ut på gulvet?

Temoor:– Jeg danser aldri. Jeg sverger.

Shablo: – Det må være noe som kribler i foten, litt funk får meg alltid opp av godstolen.

Hva er deres første musikalske minne?

Temoor: – Mitt første musikalske minne er en av de mange pakistanske og indiske sangene pappa pleide å høre på, men mitt første minne med meg selv gjøre noe musikalsk er fra tidlig på barneskolen, når hele skolen lagde en mixtape.

Shablo: – En Alf Prøysen-sang jeg kunne som toåring. Var en stadig klasikker i stua.

Hvordan skjønte dere at dere skulle bli musikere?

Temoor: – Nå ganske nylig gikk det fra å være en hobby til å bli et forsøk på en suksessfull karriere. Fikk veldig mye god respons på det jeg viste frem og ble fortalt at jeg ikke må kaste bort talentet mitt, så nå skal jeg bli større enn alle. ALLE.

Shablo: – Dagen muttern sa jeg synger i søvne. Måtte jo bare bli musiker da.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.