– Et slag kan ikke skade

En representant for tysk musikkbransje oppfordrer til å slå barn som driver med fildeling.

Hvem har egentlig ansvaret når noen driver med ulovlig fildeling? Det er ikke alltid like lett å bli klok på.

Foreldre er ikke, ifølge tysk høyesterett, ansvarlige for den fildelinga deres barn bedriver på sine datamaskiner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Foreldre er, ifølge tysk høyesterett, ikke ansvarlige for den fildelinga deres barn bedriver på sine datamaskiner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Saksøkte tretten år gammel gutt

På torsdag bestemte for eksempel høyesterett i Tyskland at foreldre ikke kan holdes ansvarlig om deres barn ulovlig har delt filer på nettet. Dette var imidlertid med forbehold om at foreldrene på forhånd hadde fortalt barnet hva som var ulovlig å gjøre.

Det var plateselskapet EMI som saksøkte en tretten år gammel gutt og krevde 3.000 Euro (drøyt 22.000 kroner) i erstatning.

Les også:

Gutten skal ha spredt drøyt 1.100 låter i fildelingsnettverk ved hjelp av programmer som Morpheus og Bearshare. Selve saken gjaldt imidlertid 15 spesifikke låter EMI krevde 200 euro for per stykke.

– Trenger ikke konstant følge med

Plateselskapet vant fram i en lavere rettsinstans, men foreldrene valgte å ta saken helt til høyesterett.

«Foreldre trenger ikke konstant å følge med på hva deres barn gjør når de er på nettet så lenge de har forklart problemene rundt dette med piratkopiering for dem», skriver retten blant annet i dommen.

Alle er naturlig nok ikke fornøyd med denne dommen og den rettspraksisen den representerer, siden det trolig er tenåringer som står for mye av piratvirksomheten på nettet.

– Trenger ikke skade

Ifølge Tchdirt sier en representant for tysk musikkbransje at foreldres oppdragelse av sine barn har blitt for slapp og oppfordrer til å gå mer fysisk til verks.

– Denne saken setter et grelt lys på det faktum at oppdagelse for mange foreldre antagelig er et fremmedord, sier en representant for den tyske musikkindustrien ifølge nyhetsbyrået AFP, før han fortsatte å snakke om at barn i dag har alt for lite streng oppdragelse og at «et slag av og til kan ikke skade».