Etter nakenbildene

Sofia blir filmet i smug, Ada sender nakenbilder til en fremmed, og Viktor deler en sexvideo av andre på Snapchat. Hva skjer så?

Bak et par tynne blondegardiner i ei dukkestue i en hage i Kristiansand, har Sofia tatt på en krone i plast. Ved siden av henne i den lille enkeltsenga ligger Axel som hun er forelska i. Han sier hun er fin.

Noen slurker ned i ølboksene sine begynner Sofia og Axel å kysse. Når de ligger sammen, alene der inne i dukkestua, kaller han henne for «prinsessa si». Det er både romantisk og litt kleint, Sofia smiler når hun tenker på det. Det kjennes spesielt, de deler noe helt eget bare de to.

Dagen etter dukker det opp en video på mobilskjermene til alle på skolen. Den sendes i meldinger, postes på Facebook og telefoner skyves fra en hånd til en annen. Alle vil se, og alle snakker om den.

Videoen viser to personer som har sex på fest. Den er filma gjennom en tynn blondegardin i et vindu av ei dukkestue i en hage i Kristiansand. Hvis du lytter, kan du høre gutten si: «prinsessa mi».

«Du er digg når du stønner»

Marerittet som beskrives er oppdiktet og hentet fra dramaserien Nudes på P3.

Der drukner 16 år gamle Sofia etter hvert i drøye tilbakemeldinger, stirrende blikk og meldinger fra ukjente som har sett henne ha sex med en hun liker.

«Du er digg når du stønner.» «Vil du ha dickpics?»

For henne blir det viktig å finne ut hvem som i det hele tatt kunne stå der og filme dem, og i tillegg sende videoen videre. For hvem gjør sånt?

Ulovlig moro

Da det ble bestemt at Nudes skulle bli en serie på NRK P3 var det mye fordi norske ungdommer lever i en virkelighet der nakenbilder- og videoer på avveie har blitt hverdagslig.

Visste du at? Mer enn hver tiende 13-18-åring har sendt nakenbilde(r) av seg selv til andre i løpet av det siste året, mange av dem til personer de kun kjenner fra nettet. Mange norske ungdommer har også de seneste årene blitt dømt for å ha spredt nakenbilder av andre.

Veldig mange unge skammer seg over å ha mistet kontrollen over sin egen nakenhet, og veldig mange kjenner ikke til regelverket rundt bildedeling i sosiale medier.

Hva kan du om bildedeling? Ta quizen!

– Hjelper lite at man angrer

Dersom historien med Sofia hadde skjedd i det virkelige liv, er det ikke bare den som filmet som kan bli straffet for å ha tatt, eller oppbevart, videoen.

Visste du at? Norsk lov beskriver videoer som den av Sofia som «fremstilling som seksualiserer barn», og enhver som deler den videre eller har den lagret på en elektronisk enhet kan straffes etter straffelovens paragraf 311.

– Det har ikke noe å si om mange andre også har delt den tidligere, eller om den som deler kjenner eller ikke kjenner den eller de som er på videoen, forklarer politioverbetjent Hanne Andreassen i Kripos.

Har du fylt 15 år er du ansvarlig for dine egne handlinger i så stor grad at du kan bli straffet for det.

– Da hjelper det lite at man ikke visste at det var ulovlig, eller at man angrer etterpå, sier Andreassen.

«Pedo» bak kameraet

Å filme noen med mobilen er jo bare for lett, for spennende, for «lættis», kanskje?

Det siste er i hvert fall unnskyldningen til 18 år gamle Viktor i Nudes da noen spør ham om hvorfor han tok opp kameraet og filmet andre ha sex på en fest i russetida.

«Folk syntes det var «funny» at noen hadde sex på lillesøsteren til Daniel sitt rom, liksom».

Men det som bare er et morsomt påfunn på fest, kan i verste fall sende deg i fengsel.

Har du delt nakenbilder av andre og lurer på om det du har gjort er lovlig, eller ikke? Få svaret her!

«Ute i ti minutter, maks»

I Viktors tilfelle ligger videoen ute i «ti minutter, maks,» men fem måneder senere kommer anmeldelsen: brudd på straffelovens paragraf 311, som omhandler seksualisert fremstilling av barn.

På politiets avhørsrom kommer begrunnelsen som et sjokk på 18-åringen. Jenta som han filma er bare ett år yngre enn ham selv, men nok til å anses som et barn ifølge norsk lov. Selv er han myndig.

Visste du at? Det er like straffbart å dele, selv om man sletter videoen kort tid etterpå, slik Viktor gjorde.

– Har man delt en slik video så har man begått en straffbar handling. Det trenger ikke å ligge ute lenge før andre har lagret den og kan dele videre, forklarer Hanne Andreassen i Kripos.

Lignende saker som Viktors har endt i at ungdom har fått betinget fengsel med prøvetid, samfunnsstraff eller bøter i det virkelige liv. Les saken om 17-åringen som delte sexbilde på Snapchat.

«Et uten BH pliiiiis?»

14 år gamle Ada er fersk i gamet når hun tar en perfekt lyssatt selfie og sender til Tobias, som hun nettopp har kommet i snakk med gjennom plattformen Yubo, en slags Tinder for en yngre målgruppe.

Søte smil og uskyldige komplimenter eskalerer raskt til å bli noe seksuelt. Han sender henne en «dickpic» og ber om noe i retur.

«Fy faen, du er deilig! Vil ha deg nå! Et uten BH pliiiiis?»

Når hun kryper under dyna og lar mobilkameraet blitse mot den nakne huden sin, befinner vi oss fortsatt i universet til dramaserien Nudes. Men flere og flere jenter og gutter mellom 13 og 15 år sender nakenbilder av seg selv, også i virkeligheten.

Visste du at? Blant dem som har sendt nakenbilder av seg selv det siste året, har hver femte jente sendt til en person de kun kjenner fra nettet.

Har du delt nakenbilder av deg selv og lurer på om det du har gjort er lovlig, eller ikke? Få svaret her!

Hjelp til å slette

Hverken Ada eller Tobias deler tilsynelatende bildene de får av hverandre med noen andre. Likevel kommer nakenbildene av Ada på avveie.

«Kanskje noen tok mobilen min, eller noe», foreslår Tobias.

Visste du at? Når et bilde er sendt kan det lagres av mottaker med skjermbilde eller bruk av programvare som lagrer automatisk uten at avsender får beskjed om det, opplyser politiet. Derfra kan bildet deles i sosiale medier og lastes opp på nettsider.

Så når en fremmed mann kontakter Ada og forteller henne at han kan hjelpe henne med å slette bildene, blir hun håpefull. Men det er noe med kravene hans som gjør henne usikker. Skal det virkelig koste penger? Og hvorfor vil han ha flere nakenbilder? Det kan umulig stemme.

I Kripos er de kjent med at overgripere bruker ulike metoder for å oppnå kontakt med barn.

– Noen utgir seg for å være en annen for å skape tillit, forklarer Hanne Andreassen.

Andreassen forteller at man som oftest får man vite at bilder er delt av noen man kjenner som har sett det, eller fått vite det av andre.

Dersom fremmede tar kontakt og sier de skal hjelpe anbefaler politiet å si fra til en voksen man kjenner og stoler på, slik at de kan hjelpe.

– På nett for alltid

«Jeg skjønner bare ikke hvorfor jeg er så jævlig dum. Ingenting av dette hadde skjedd hvis jeg bare ikke hadde ligget med ham».

Sofia begynner å tvile på seg selv og sin egen dømmekraft etter at videoen av henne spres. Men selv om hverken Ada eller Sofia har gjort noe galt, får andres forbrytelser store følger for dem begge.

Visste du at? Er et nakenbilde eller en video delt på internett, så vil den mest sannsynlig være på nett for alltid, opplyser politiet. De forteller at hverken politiet eller andre kan «fjernslette» en bestemt fil fra alle enheter og nettsider den befinner seg på.

Hanne Andreassen i Kripos forteller at politiet og andre, som slettmeg.no kan ta kontakt med nettsider og tjenesteleverandører og be dem fjerne eller blokkere filer, men det kan likevel bli en kortvarig løsning.

– Dessverre er det slik at denne typen bilder og videoer er populære blant en del internettbrukere, og om de blir slettet fra et sted, blir de gjerne delt på nytt et annet sted. Har en video blitt delt mellom venner og kjente i et lite miljø kan imidlertid mye løses ved at man snakker sammen og får alle til å slette videoen.

Politioverbetjenten ber alle tenke seg om, både dem som tar nakenbilder av seg selv, og de som deler av andre:

– Spør deg selv, hva om det hadde vært meg? Er dette greit? Er det lov? Er det delbart?

Har du en historie å dele med oss? Send den til oss her, vi vil høre fra deg!

Vil du finne ut hvordan det går videre med Sofia? Sjekk ut Nudes i NRK TV nå! Viktor møter du i Nudes i NRK TV søndag 29. september, historien om Ada kommer 6. oktober.

Skrevet av
Kristin Granbo

Foto
Kim Erlandsen

Layout
Tom Øverlie