nrk.no

Faren til Annprincess (29) var involvert i drapet på en president

Da Annprincess var syv år gammel, la hun ut på flukt sammen med moren sin. De flyktet fra faren som var en liberisk krigsherre.

P3.no møter en sprudlende 29-åring i Drammen. I disse dager skal hun slippe sin første EP.

Man skulle ikke tro at en så smilende og glad jente hadde hatt en så tøff start på livet. For livet kunne nemlig tatt en helt annen vending.

Artisten Annprincess Koffa Johnson fra Lier er etterkommer av den tidligere krigsherren Prince Yormie Johnson.

Da hun ble født i 1991, var det en pågående borgerkrig i fødelandet Liberia. Faren hennes var en av hovedpersonene i konflikten.

Annprincess på scenen. Hun har på seg en hvit topp og hvit shorts. Hun har en lang flette i det sorte håret. Hun har på seg en klokke. Hun har holder i et mikrofonstativ. Bakgrunnen er lilla.
PÅ SCENEN: Annprincess spiller for over 1000 mennesker i Stockholm. Foto: Privat

Drepte presidenten

I 1990, året før Annprincess ble født, var hennes far Prince Johnson involvert i å drepe daværende president Samuel Doe.

Johnson var løytnant i den liberiske hæren, og tilhengerne hans torturerte presidenten til døde. Det var i et statskupp ledet av Johnson under borgerkrigen i Liberia.

– Da jeg var syv måneder, måtte vi og alle hans tilhengere flykte til Nigeria. Mamma fikk valget: å bli i Liberia eller flykte med pappa, forteller Annprincess.

Livet i Nigeria

Faren hadde flere barn med sju andre kvinner. Barna, kvinnene og farens tilhengere ble med da de flyktet til Nigeria. Ifølge 29-åringen var kvinnene mer som hans eiendom, og barna var bare noe han produserte.

Annprincess i armene til faren Prince. Han har på seg en leopordmønstrert hatt og briller. Prince har på en hvit skjorte og svart bukse. Annprincess har på seg rød kjole og har fletter i håret. Nederst i hjørnet er bilde av en av søsknene til Annprincess.
MINNER: Annprincess husker lite om faren, men hun har bilder av at han holder henne i armene. Foto: Privat

– Foreldrene mine hadde ikke et kjærlighetsforhold.

Faren var sjelden hjemme, og da moren, Anna Bargbe Koffa, ble satt i fengsel fordi hun kritiserte faren, måtte ungjenta Annprincess ta vare på seg selv. Hver kvinne i huset hadde bare ansvar for sine egne barn.

– Da mamma var i fengsel, måtte jeg sove alene og trøste meg selv hvis jeg ble redd, sier hun.

Annprincess beskriver moren som en tøff dame.

– Hun var mentalt sterk fordi hun måtte.

Moren var i militæret med faren før Annprincess ble født.

– I Liberia får du stor status og respekt når du er i militæret. Mamma var ikke interessert i å krige, men hun ønsket et bedre liv.

Flukten på natta

De bodde i et beskyttet område i Nigeria til Annprincess var syv år gammel, men så fikk moren til Annprincess nok. De la ut på flukt fra faren midt på natten.

Et portrettbilde av Annprincess. Hun har langt stort hår med pannelugg Hun har på seg en gjennomsiktig sort topp og sort singlet under. Hun har på seg en hvit bukse. Hun har blå neglelakk. Hun står inntil en murvegg og smiler lurt.
VAR FLYKTNING: Annprincess og moren flyktet fra Liberia til Norge. De fikk hjelp fra FN. Foto: Ingrid Ciakudia

– Mamma ville ikke at jeg skulle vokse opp sånn, så da flyktet vi. Vi hoppet over gjerdet og fikk sove hos en nabo til det ble lyst.

Annprincess og søsken sitter på gulvet på soverommet. Det ligger en madrass på gulvet som blir brukt som seng.
SOVEROMMET: Annprincess og en av hennes søsken sitter på soverommet. Hun forteller at de sov på gulvet. Foto: Privat

Da lyset kom, måtte Annprincess og moren videre for å finne et sted de kunne være. Så søkte de hjelp hos den internasjonale organisasjonen FN.

FN plasserte Annprincess og moren i et gjestehus i Nigeria. Der fikk de bo mens den internasjonale organisasjonen hjalp dem med å få asyl i utlandet. I følge moren var faren til Annprincess etter dem.

– Vi søkte i ganske mange land: USA, England, Sverige og Norge.

Etter ett år i gjestehuset fikk de innvilget asyl til Norge. Annprincess var åtte år da de kom til Norge.

– Vi kom i 2000, og det var ikke så mange flyktninger fra Liberia i Norge på den tiden.

Annprincess opplevde at det norske samfunnet var opptatt av å gjøre det trygt for dem og at de skulle bli godt integrert.

– Spesielt på grunn av bakgrunnen vår. Vi ble invitert til julemiddager, og folk var ganske hyggelige.

Ble oppmerksom på feil

29-åringen har hentet mye av sin styrke fra moren.

– Da mamma kom til Norge, måtte hun være sterk. Hun tok norskkurs og så sykepleiestudier. Nå er mamma pensjonist, forteller Annprincess.

Selv om Annprincess og moren ble godt mottatt da de kom til Norge, opplevde Annprincess tenårene som vanskelig.

Hun fikk mange kommentarer på utseendet.

– I Afrika var alle like, så der tenkte jeg ikke på at vi så annerledes ut. Det gjorde jeg ikke da jeg kom til Norge heller, men da jeg begynte på skolen, fikk jeg høre at «alt ved deg er feil, og alt ved deg er ikke normalt i Norge».

Annprincess er liten jente med fletter i håret og store strikker. Hun har en rød og blå ryggsekk på ryggen. Hun har på seg en blå kjole med detaljer på. Broren til Annprincess står ved siden av med blå skjorte og deltajer på. Begge har på skoleuniform.
FØR FLUKTEN: Annprincess i skoleuniform sammen med broren. Foto: Privat

Hun fikk blant annet høre at hun hadde store lepper og at hun kom til å svelge ansiktet til den hun kysset.

Tenåringen Annprincess ble påvirket av kommentarene på hvordan hun så ut, og det gikk så langt at hun hver natt teipet nesen slik at den skulle bli tynnere.

Sang for å passe inn

I tenårene begynte Annprincess med musikk, og målet med musikken var å passe inn.

– Jeg tenkte at hvis jeg vinner «Idol», da ville alle elske meg. Da skulle jeg få flere venner. Det var egentlig målet med musikken gjennom ungdomstiden, å bli populær og kjendis.

Men veien til musikkarrieren var tøff. Hun opplevde å få mange avslag, så hun fokuserte på studiene og fotball. Interessen for musikk fortsatte gjennom låtskrivning.

– I ettertid skjønner jeg hvorfor jeg fikk så mange avslag. Jeg var bare opptatt av å vise frem de høye «Celine Dion-tonene». Jeg skjønte jo ikke musikk. Det kom bare lyd ut da jeg sang, men jeg visste ikke hva jeg gjorde med stemmen. Jeg ville bare «vinne».

Etter studiene slapp hun sin første singel, «Middle of the night».

Nå har hun drevet med musikk profesjonelt i tre år.

Gir ut musikk

Annprincess er signert til et management i USA. Hennes siste musikkvideo til sangen «Hooked» har over 150.000 visninger.

Målet er å leve av musikken, men akkurat nå har hun to jobber ved siden av.

– Når jeg kommer hjem etter jobb, fokuserer jeg på musikken.

Den nye EP-en heter «Exposed», og Annprincess forteller at det er en helt spesiell betydning bak navnet på albumet.

– Jeg har jo egentlig vært ganske anonym, frem til flere avisoppslag. Nå kommer alle tanker og følelser fra livet og sangene mine frem. Nå ser alle tankene mine. Så albumet er bare en blanding av mange forskjellige tanker.

Velger å være åpen

Annprincess forteller at hun har kontakt med noen av sine halvsøsken. De har vært bekymret for at historien om faren har vært i rampelyset.

Nå er faren politiker i Liberia etter mange år i eksil.

Selv om Annprincess’ far er en kjent tidligere krigsherre har hun likevel valgt å ikke gjemme seg. Når P3.no spør hvorfor hun velger å være åpen, svarer hun:

– Det har jo allerede skjedd, og mange vet jo at det har skjedd. Jeg må også ha retten til å dele min side.

Endring mandag 20. september kl. 11.08: Tidspunktet for EP-slippet til Annprincess har blitt endret, da det første tidspunktet var feil.

LES MER FRA P3.NO: