Bandet fra Kashmir har besluttet å oppløses etter kun én konsert. Grunnen er en fatwa utstedt av en imam, samt trakassering og trusler på sosiale media. Oversatt betyr Pragaash «første lys» på kasjmiri.
Tenåringene, som går på ungdomsskolen, så slutten av musikkarrieren da den statsutnevnte imamen Mufti Bashiruddin Ahmad kalte bandet «uanstendig». Imamen mener at «musikk er dårlig for samfunnet og at slik oppførsel er en katalysator for økende antall overgrep i India».
I tillegg har en mobbekampanje som hang ut jentene i bandet som prostituerte figurert på nettet, melder Sky News.
Les: India åpner for dødsstraff for voldtekt
Disse talentfulle jentene må ikke la seg bli tvunget til taushet av en håndfull idioter. – Omar Abdullah
Saken blir etterforsket
Et av bandmedlemmene har som en konsekvens av dette flyktet til en annen by. Bandet, som besto av vokalist og gitarist Noma Nazir, bassist Aneeqa Khalid og trommeslager Farah Deeba, spilte for første gang desember i fjor i Srinagar, Kashmir. Arrangementet Pragaash spilte på var en bandkonkurranse, hvor de endte på en tredjeplass.
– I første omgang bestemte jentene seg for å slutte med liveopptredener og heller konsentrere seg om å spille inn et album etter hatkampanjen på nettet. Men etter fatwaen fra regjeringens imam (Mufti Bashiruddin Ahmad), har bandet besluttet å gi seg med musikk, uttalte bandets manager Adnan Mattoo til AP.
Men Pragaash får støtte fra folkevalgte Omar Abdullah, Kashmir-områdets øverste politiske skikkelse. Abdullah skrev på Twitter at politiet kommer til å etterforske saken og at «disse talentfulle jentene må ikke la seg bli tvunget til taushet av en håndfull idioter».
Kashmirs langvarige musikktradisjon
The Guardian påpeker Kashmirs langvarige tradisjon med kvinner som lager musikk. Området var kjent for sin tolerante kultur, men har opplevd grusomheter gjennom 90-tallet og det påfølgende tiåret, hvor tusener av mennesker ble drept.
I 1947 ble Kashmir delt mellom India og Pakistan etter at de to respektive landene fikk sin uavhengighet fra Storbritannia. Situasjonen i Kashmir er likefullt komplisert. Ifølge islamsk praksis er livsstilen unge mennesker i Kashmir adopterer fra vesten uforenlig med muslimsk livssyn.
Wasim Bhat, sosiolog fra Kashmir, mener at brorparten av innbyggerne i Kashmir ikke har innvendinger mot verken kvinnelige artister eller musikk, men at det politiske mindretallet som har det klarer å få fokus på sin politikk.