Urørt-vinneren måtte i fengsel: – Det ble redningen for meg

I 2017 vant Amadou Jobarteh Urørt-finalen sammen med rapgruppa «Dårlig vane». I dag husker han ingen ting av det.

Det er en vinterkveld tidlig i mars, og året er 2017. Det har gått knapt ett år etter at de tre bergenserne i rapgruppa «Dårlig vane» har slått igjennom som artister med EPen «71».

Denne kvelden skal sette alt på hodet for rappgruppen fra Loddefjord. De står på scenen i Kulturkirken Jakob, som de deler med rockebandet Lüt, pophåpet Emma Jensen og det som ble omtalt som kunstpunkpop-kvartetten Pom Poko. Det er Urørt-finale, og «Dårlig vane» er i finalen med hitsingelen fra EPen «Gikk i bakken».

– Det er helt sykt, det føles helt crazy. Det har ikke gått helt opp for oss ennå, sier rapperne etter at det er klart at seieren er deres.

Martin Hazy, Lars-Kristian «Kikkan» og Amadou blir intervjuet av P3 rett etter finalen. Martin har Årets Urørt 2017-trofeet på fanget. Amadou smiler og nikker. Han sitter ytterst, med solbriller på og et silkeskjerf hengende over hodet.

Alt er glemt

Nå avslører Amadou Jobarteh til P3-podkasten P3X at alt som skjedde på denne tiden har gått helt i svart for han.

– Jeg kan ikke huske det. Jeg kan ikke huske at vi vant. Jeg husker bildene fra da vi vant, men jeg kan ikke huske selve opplevelsen, sier Amadou Jobarteh til P3Xs Abiel Tesfai.

Se hele intervjuet her:

https://www.youtube.com/watch?v=rN4vFlb1_kI

Det startet i det små

Angsten hadde for lengst tatt kontroll over den unge rapspiren Amadou. Beroligende piller og solbriller var alltid med når han skulle stå på en scene.

– Jeg måtte alltid ha piller hvis jeg skulle gjøre noe, forteller Amadou.

Det hele startet med problemer i forholdet. En rask løsning – i form av en pille – ble til flere og endte opp med et rusproblem.

– Xanax er angstdempende, så det gjorde meg rolig, men det gjør deg jo også helt løk. To år av livet mitt er egentlig bare helt svart. Det er først nå jeg føler jeg kan begynne å gjøre ting (musikken red.anm.) skikkelig.

Reddet i fengsel

I år, to år etter Urørtseieren, kom albumet Matpakke. Et album Amadou har vært nervøs for å slippe.

– Det var ikke den beste tiden for meg å spille inn et album på. Jeg hadde mine personlige ting å ta meg av, så det ble ikke så mye fokus på musikken.

Redningen fra rusproblemene ble det Amadou litt kryptisk kaller for «en liten ferie».

– Det ble en tur i fengsel, og det er egentlig det beste som kunne skjedd meg. Først da kom jeg meg ut av alt det kjipe som jeg var i. Jeg fikk tid til å tenkte og til å ta avstand fra folk og ting jeg måtte kvitte meg med, sier Amadou.

URØRT-FINALEN: «Dårlig vane» vant finalen i 2017. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

En mørk tid

En EP, en millionstreamende singel, en Årets Urørt-trofe, en kollega med et rusproblem. Vennene i «Dårlig vane» gjorde alt de kunne for å hjelpe rapkameraten i den ellers så hektiske starten på musikkarrieren.

– Han gikk jo bare og «kubbet» over alt, og husket ingenting. Jeg ble jo lei meg, men jeg holdt ut. Han er som en bror, og jeg er jo jævlig glad i han, sier Martin Hazy.

De tre stod på startstreken av et gjennombrudd i karrieren, begynte å tjene penger på musikken og reiste rundt i landet.

– Vi opplevde jo masse sammen, men Amadou var ikke helt til stede. Vi kan le av det nå, men det er egentlig ganske mørkt, sier Lars-Kristian.

– Xanax har blitt trendy

Gutta i «Dårlig vane» mener man kan se en økende popularitet rundt rusbruk – at det har blitt «trendy» å ta dop. De problematiserer glorifiseringen av rusmidler i populærkulturen.

– Det har blitt en slags hypekultur rundt å ta piller i popkulturen, og særlig blant enkelte amerikanske rappere. Det er helt kaos at det har blitt sånn, sier Martin.

I dag er Amadou takknemlig for at gutta har holdt ut med han gjennom alt.

– Jeg tror det er mange som har ruset seg og slitt med sitt som til slutt sitter igjen helt alene, sier Lars-Kristian.