Han står bak årets sommerlåt

Norges desidert mest populære låt akkurat nå er laget av en fyr som ingen har hørt om. Men hvem er egentlig Morgan Sulele?

En gang i mai spilles låta «Bare min» for første gang live. Stedet er Follo og i publikum står det rundt femti personer. Noen uker senere fremføres den for andre gang og publikummet har økt til 70000. Anledningen er VG-lista Topp 20 i Oslo. Mannen som holder mikrofonen på Rådhusplassen er det få som vet noe særlig om, annet enn at han heter Morgan Sulele og at han ble booket inn fire dager før showet, som erstatning for Jess Glynne.

På en drøy én måned har «Bare min» fått over fire millioner avspillinger på Spotify. Den strømmes 200000 ganger hver dag på Spotify.

Nærmer seg Kygo

Hva tenkte du da du fikk spørsmål om å spille på VG-lista?

– Hjertet banka noe helt ekstremt da jeg fikk telefonen sent på kvelden. Det var helt surrealistisk.

Det er anslått at «Bare min» i nær fremtid vil slå Kygos monsterhit «Younger» med antall strømminger på Spotify på én dag. Morgan Sulele har med andre ord sluppet en sang som et forbløffende høyt antall mennesker har hørt på kort tid. Selv har han ganske sobre tanker om det hele.

– Jeg følte bare at det var en dritbra låt, men turte ikke tenke så stort. Jeg ville lage en deilig sommerlåt.

P3 Spanderer: Morgan Sulele

Sommerlåtstempelet fikk seg en ekstra runde blekk da vi tok med oss Morgan Sulele til basketballbanen på St. Hanshaugen. Med gitarist Hugo Risdal, tre korister og Bislett Stadion ragende i bakgrunnen, fremførte Morgan en akustisk versjon av «Bare min».

Se P3 Spanderer: Morgan Sulele i videoen under!

Alter ego født på Facebook

Morgan heter ikke egentlig Morgan, men Magnus Clausen. Han er en 23 år og kommer fra solskinnskommunen Bærum. Det litt utradisjonelle artistnavnet stammer fra et Facebook-stunt.

Tusen journalister kommer til å spørre deg om dette, men HVA er greia med navnet?

– Vi skulle kødde med en kompis, så derfor opprettet vi en falsk Facebook-profil. Vi fant på et helt tilfeldig navn, som var «Morgan Sulele». Senere skulle jeg lage en ganske tullete låt, som jeg ga ut under det samme navnet, og siden har jeg bare brukt det. Det har på en måte blitt en fiktiv karakter.

Morgan Sulele har ikke hatt en «ekte jobb» siden han gikk ut av musikklinja. Etter videregående startet han umiddelbart å skrive låter. Han stammer fra en generasjon musikere som har tjent sine første penger i russelåtmiljøet. I fjor var han en av mennene bak Tungevaag og Raabans «Samsara»: en av 2015s mest spilte russelåter.

Fascinerer musikkbransjen

Marie Komissar. Foto: NRK P3
Marie Komissar. Foto: NRK P3

– Det er fascinerende med noen som jeg aldri har hørt om som når ut til folk i et sånt tempo. Nesten ingen her (på VG-listaturnéen, red. anm.) vet hvem han er eller hvordan han ser ut. Jeg klarer ikke helt å forstå hvordan så mange catcher låta når den er sluppet nesten helt uten promotering, sier Marie Komissar, musikkprodusent i P3.

Hun tror det blir både lett og vanskelig å følge opp «Bare min».

– Han har et navn som folk har hørt, så det kommer til å hjelpe. Allikevel blir det vanskelig å følge opp en sånn type låt. Jeg regner med at den kommer til å spille på mange av de samme strengene.

Grandiosa-kollektivet

Morgan Sulele, Staysman & Lazz, Robin & Bugge, Innertier og Tix er en liste navn som ofte dukker opp i rulleteksten på hverandres låter. Gjengen har blitt et kollektiv som jobber kontinuerlig sammen i studio. På VG-lista-turnéen bytter de på å være i hverandres band.

Vennegjengen produserer det man kalle demokratiske hitlåter, og det på samlebånd. Norge elsker dem. Sangene slukes av vorspiel, afterski, hytteturer, og alle andre steder hvor «kritikerrost» ikke står øverst på lista over kriterier for om man skal spille en låt.

– Det er jo ikke kredmusikk vi lager. Noen kaller det grandiosapop (kanskje aller mest en pekefinger til Staysman & Lazz’ «En godt stekt pizza», som de deltok med i Melodi Grand Prix, journ. anm.). Jeg kaller det bare kommersiell norsk pop. Jeg tror vi har en egen måte å dra tekster og melodier. Vi merker selv at folk liker det, sier Morgan.

– Vi bruker humor veldig bevisst, men prøver ikke å gå over kanten.

Morgan Sulele på VG-lista Topp 20 Rådhusplassen 2015. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Morgan Sulele på VG-lista Topp 20 Rådhusplassen 2015. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Intervjuet folk om seg selv

Det å ennå ikke være et kjent fjes kan også være et privilegium for en artist. For eksempel hvis du lurer på hva folket mener om musikken din. Programleder for VG-listashowet, Abiel, ga Morgan en NRK-mikrofon og ba ham utgi seg for å være journalist. På gata i Stavanger fikk han ett mål: Få folk til å si deres egentlig om «Bare min» uten å kjenne ham igjen.

Siddisene fornektet seg ikke. Et forbigående par småbarnsmødre kalte sangen «barnslig og slitsom». Heldigvis for Morgan fulgte de opp med å komplimentere utseendet hans.

Hvordan var det å høre folks ærlige meninger om deg og låten din?

– Det var bare gøy! Det var spennende å få reaksjoner. Nesten alle hadde jo hørt låta, kanskje bortsett fra de litt eldre.

https://youtu.be/0aevKGQuFZU

3 om Morgan Sulele

Staysman – artist og kollega

Staysman. Foto: NRK P3
Staysman. Foto: NRK P3

Han er superdedikert og talentfull, jeg unner han all suksess. Vi er en gjeng som backer hverandre skamløst på sosiale medier og har det moro. Ved flere anledninger har han vist penisen sin når vi jobber i studio. Jeg har aldri skjønt hvorfor, det er en helt normal penis.

Malin Kulseth. Foto: NRK P3
Malin Kulseth. Foto: NRK P3

Malin Kulseth – Musikkjournalist i Aftenposten

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om Morgan Sulele før Christine Dancke snakket om ham her om dagen. Jeg er usikker på om jeg har hørt låta han er aktuell med engang.

Malin Johnsen. Foto: NRK
Malin Johnsen. Foto: NRK

Malin Johnsen (14) – fan

Jeg elsker sangen hans «Bare min», den gir meg skikkelig sommerfølelse og gjør meg glad. Jeg hører på den hver dag, klarer ikke å slutte. Jeg har sikkert hørt den tusenvis av ganger. Det er en grunn til at den er på førsteplass liksom. Han har veldig bra stemme også er han skikkelig kjekk.