nrk.no

Festivalmote: – Det går egentlig ikke an å gjøre det feil

«Hva skal jeg ha på meg?» – det evige spørsmålet. P3.no har dratt til Stavern og Slottsfjell for å finne inspirasjon til ditt neste festivalantrekk.

Skriver du inn «festival» i søkefeltet på TikTok, er det første forslaget som kommer opp «festival outfit».

Hvor lenge har festivaldeltakerne planlagt antrekket sitt, og hvor mye tenker de på bærekraft? La oss ta en titt på hva folk har på seg!

Planlagt siden februar

Det var stekende sol første dagen på Slottsfjellfestivalen, og Undergrunn startet festen for tusener av blide publikummere. En av dem som skilte seg ut, var Kathrine, som hadde kledd seg opp i et unikt ballerinaskjørt.

– Det har alltid vært en greie at jeg skal dra den litt ut når jeg skal på festival, så da skal det være noe litt utenom det vanlige, forteller Kathrine til P3.no.

Blond jente har på seg et rosa strutteskjørt. Bak går skjørtet helt ned til bakken, men foran har det lengden til et miniskjørt. Hun har en svart t skjorte og svarte sko på.
DET PERFEKTE SKJØRTET: Kathrine fant festivalskjørtet til Slottsfjell på Instagram. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

For å greie dette har hun lett etter det riktige antrekket siden februar. Til slutt så hun en influenser med det perfekte skjørtet.

– Jeg sendte henne melding: «Hvor er det skjørtet fra?», og så sendte hun meg link, og så kjøpte jeg det samme skjørtet!

Kompliment i moshpiten

En av trendene som går igjen for tiden, er heklede klær. Vegard fant sin heklede vest to uker før han dro på Slottsfjell.

– Jeg spottet en vest på Asos, og da var det bare sånn «den tar vi», så måtte vi bare finne en random bukse til den, forklarer han.

Til venstre står en jente med rosa linskjorte over en hvit kjole og med en hvit skulderveske. Til høyre står en ung mann med rosa bukser, en fargerik heklet vest og en svart skulderveske.
ROSA: Vegard og Ingrid matcher i sola på Slottsfjell. Ingrid sitt antrekk har mye lin, et stoff som har vært spesielt populært i år. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

Den tilfeldige buksen dukket opp på Farmansredet i Tønsberg, og slik ble antrekket helt.

– Midt i moshpitten var det en som plutselig snudde seg og sa: «Elsker outfitten din!» sier Vegard fornøyd.

Midtsommer?

Vegard og Emily kom på Slottsfjell pyntet i blomster. Emily har visst at hun ville ha blomsterkrans i flere måneder, og Vegard fikk designet skjegget samme dag av moren til Emily.

Til høyre står en mann med mørke solbriller, svart t-skjorte og en kortermet skjorte med blå detaljer. Skjegget hans er pyntet med blomster. Til høyre står en jente med en stor blomsterkrans på hodet og glitter på kinnene.
SOMMER: Vegard og Emily har begge pyntet seg med blomster på Slottsfjell. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

– Jeg har fått litt kommentarer, veldig positive! En som sa «midtsommer-stemning», forteller Vegard.

– Og noen som lurte på om vi skulle gifte oss, legger Emily til.

De har lagt merke til at tidlig 2000-tallsmote er tilbake, med en liten tvist.

– Det er mest litt sånn 2000-tallstrender, bare gjort litt mer kult, ikke så stygt som da vi var yngre, sier Emily.

En plass for moteinteresserte

Sonia Uppal er mote- og skjønnhetsansvarlig for Costume. Hun jobber blant annet med å følge med, tolke og forstå hva som skjer i motebransjen.

Et portrettbilde av Sonia Uppal, mote- og skjønnhetsansvarlig i Costume. Hun har mørkt langt hår og smiler bredt til kamera.
FESTIVALMOTE: Sonia Uppal forteller at festivalmoten er gøy, fargerik og fri. Foto: Janne Rugland.

– Jeg tror festivaler har blitt en egen arena for dem som interesserer seg for mote. Det er gøy å vise hvordan man kler seg og hvordan man klarer å bruke de ulike plaggene, sånn som på Coachella. Det er så gøy å se på de bildene, mest for å se hva folk har på seg, sier Uppal.

Antrekk vi før så mot Coachella for, kan vi nå finne i Norge.

– Nå, etter pandemien, bruker vi klærne på en annen måte. Vi uttrykker oss mye friere, vil jeg si. Vi er ikke så bundet av hva som er trendy og hva som er riktig. Vi vil bare se fine ut, og det går egentlig ikke an å gjøre det feil.

Hvor inspirasjonen kommer fra

Uppal forteller at man gjerne ser på festivalglade kjendiser for inspirasjon, som for eksempel Kate Moss, Sienna Miller og Alexa Chung.

– Dette er festivaljenter som har superkul stil, og når vi skal lage inspirasjonssaker, så ser vi: Hva har disse jentene på seg? Det uttrykket kan variere, men det går som oftest i hvite t-skjorter, i denimskjørt eller shorts, støvletter, ofte skinnjakker eller anorakker. Den siste perioden har vi også sett innslag av mye heklede plagg, og miniskjørtet som er så populært har fått sin egen festivalvri: Det har fått andre detaljer som for eksempel mange farger eller paljetter.

Noen antrekk fra Stavern og Slottsfjell:

  • En jente med rosa bøttehatt og rosa top holder rundt en gutt. Den rosa toppen viser store deler av ryggen hennes, hvor gutten har hånden sin. Han har på seg en oransje skjorte med hvite, bølgede linjer på, og et tørkle på hodet.
  • En blond jente sitter på huk og poserer for kamera. Hun har et grønt antrekk på seg, med en heklet bukse og en grønn topp, og en svart veske hengende over brystet.
  • Vi ser en jente bakfra med to fletter i håret, en hvit stroppløs topp og en lilla shorts. Det står skrevet med tusj "slå meg" på ryggen hennes.
  • Jente med to fletter, lilla shorts og stroppløs hvit topp sett forfra. Hun smiler stort til kamera.
  • Jente med fargerik bøttehatt sitter på huk og poserer til kamera. Hun har et rosa antrekk på seg.
  • Jentegjeng på fem, hvor fire av fem har på seg denim shorts, den siste har på seg svarte løse bukser. Tre av dem har svarte støvletter, to av dem har hvite sneakers.
  • Tre menn med hatt og shorts.
  • En mann med hvite solbriller, hvit hatt og en fargerik t-skjorte med blader printet på.
  • To venninner med lange, gjennomsiktige skjørt. Under skjørtene har de shorts, og venninnen til venstre har en sølv glitrende veske.

Det er også andre ting som går igjen på festivaler for tiden:

– Skaut på hodet, bøttehatter og masse, masse hud.

En annen trend som har krevd sin plass de siste årene, er bærekraft.

– Bærekraft er absolutt trendy. Det har fått mer og mer oppmerksomhet den siste tiden, og vi har også sett at det har blitt kult å eie vintage eller å gjenbruke. Fretex har fått et eget konsept som heter Fretex-arkivet, som er spesielt egnet for folk som er moteinteressert. Personlig kan jeg også nå gå til en gjenbruksbutikk og finne masse fine plagg som egner seg til kontoret eller festival, sier Uppal.

«Crop-top season»

Noen bruker flere måneder på å bestemme seg for et antrekk til festival. Andre bruker kanskje noen uker. Elias og gutta hans ble kreative kvelden før Slottsfjell.

– I dag går jeg med en bukse med splitt her nede, som jeg rev opp i går. Gutta mine og jeg, vi kjøpte t-skjorter, tok armene, klippet på midten: crop top, det er crop top season.

Ung mann med blåe jeans og hvit t skjorte. Han har klippet opp t skjorta så vi ser deler av magen hans, og han har klippet av ermene. Den ene hånda er i lomma, den andre holder ett glass øl.
DESIGNER: Elias forteller at han jobber hos skredder, og med symaskinen han fikk til jul, har han startet å lage egne klær under eget merke. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

I tillegg til å kunne lage et eget preg på antrekket sitt, vet Elias nøyaktig hvordan man forbereder seg til festival: Ha med så lite som mulig, men husk sportsteip og støttebandasje.

– Jeg hadde for lange bukser i dag, folk tråkker på buksa, jeg tråkker over. Men jeg hadde med sportsteip og støttebandasje fra start, så jeg har bare teipet opp meg og de gutta mine som tråkka over, sier han.

Inspirert av København

Andrea, Erle og Nora tok også turen til Slottsfjell. Venninnene forteller at de får moteinspirasjonen sin fra hva de ser andre har på seg.

Tre venninner står foran store hvite bokstaver som staver Slottsfjell. Jenta til venstre har på seg lyseblå jeans, lyseblå bolero og en lyseblå bikinitopp. Jenta i midten har på seg hvite løse bukser, svart bikinitopp og en svart bolero. Jenta til høyre har på seg svarte løse bukser og en rosa bikinitopp under en gjennomsiktig topp hun har klippet opp selv. Alle har på seg solbriller.
BIKINI: Andrea, Erle og Nora var godt fornøyd da været tillot dem å bruke bikini i antrekkene. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

– Elsket når vi var i Køben og så hva folk gikk i der.

– Da satt vi på restaurant og bare så folk som gikk forbi.

– Det var rått.

– Sånn Scandinavian style, liksom.

I år har venninnene sett mye av baggy bukser, kule solbriller, lavt liv på bukser og elementer fra 1990- og 2000- tallet, blant annet. Antrekkene til jentene på Slottsfjell er ganske spontane, da de var heldigere med været enn de først trodde.

– Det ble sol, så da kunne vi ha på oss bikinis, sier de fornøyd.

Sosiale antrekk

Helgen før Slottsfjellfestivalen skinte sola på Stavernfestivalen. Temperaturen preget antrekkene: Lin, blomsterkjoler, gjennomsiktig tøy og mye hud gikk igjen.

Mange festivaldeltakere valgte å holde antrekkene enkle og praktiske, mens noen turte å være spenstigere.

Abraham, William og Espen var på festival for å flørte, drikke alkohol og kjenne på feriestemning. Og viktigst av alt: De ville møte nye folk.

Tre unge menn holder rundt hverandre og smiler. Alle har på seg solbriller og t-skjorter. De har latt andre folk på festivalen har skrevet på t-skjortene, og de ser veldig blide ut. Bak dem er et gjerde og grønne trær.
FLØRTETIPS: Abraham (21), William (21) og Espen (21) mener T-skjorte-idéen var lur for å komme i kontakt med damene på Stavernfestivalen. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

Tidlig den samme morgenen fant trekløveret derfor frem en sort tusj og ba folk signere på T-skjortene.

– Dette antrekket går vi med for å bli kjent med folk, men i morgen skal jeg nok gå med noe litt mer Stavanger-inspirert. Det vil si litt dyrere klær, forklarer Abraham.

– Nå skjønner jeg hvorfor jenter går i kjole

Sakarias, Emil og Alexander ble stadig stoppet av folk som ønsket å ta bilde med dem på Stavernfestivalen.

– Vi er seks gutter som har på oss helt like kjoler, forteller Sakarias.

Tre unge menn som har på seg matchende grønne kjoler. Alle har på seg solbriller. Bak dem er det en scene og mange andre festivaldeltakere.
LIKER OPPMERKSOMHET: Sakarias (26), Emil (25) og Alexander (23). Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

– Hvorfor skal ikke vi få gå i kjole, liksom? Det er behagelig og luftig. Nå skjønner jeg hvorfor jenter går i kjole, legger Emil kjapt til.

Det var Sakarias sammen med en kompis som kjøpte kjolene på H&M noen uker før festivalen. Ettersom han ble kjent med flere på campen på Stavern, delte han ut kjoler til dem også.

Gutta sier de garantert vil gå med kjole utenom på festival også.

Tise, bærekraft og ny i gjengen

– Jeg har kjøpt dette antrekket for 300 kroner på Tise, så da slo jeg til. Gjenbruk er topp. Jeg tenker alltid på bærekraft når jeg handler klær, forteller Lea.

En jente brunt hår, med et blått, heklet antrekk. Hun har blå paljetter rundt øynene, en heklet veske i samme stil som antrekket og en veske som er gull, blå og litt rød.
GJENNOMSIKTIG: Lea (23) på Stavern mener antrekket passer perfekt til festival. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

23-åringen løftet på solbrillene og viste frem øyesminken og glitteret som matcher tøyet.

– Jeg hadde egentlig mer tilbehør til denne outfiten, men så ble jeg fortalt at jeg burde roe det litt ned fordi Stavernfestivalen er litt chill, sier Lea og fortsetter:

– Det er ikke akkurat et jobbantrekk, fordi det er så mange hull, humrer hun.

Kompisen Thomas valgte ikke antrekket sitt selv.

En mann med mørkt skjegg har på seg et pannebånd det står Gucci på, en hvit vest med røde striper, et svart smykke med mange svarte perler, en brun skulderveske og denim-shorts.
FORNØYD: Thomas (24) elsker sitt nye antrekk. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

Det er en tradisjon i vennegjengen at den nye i gjengen må gå i klær som er valgt ut av en av de andre.

– Jeg hadde aldri klart å eie dette antrekket som edru, men nå er jeg kjempestolt. Jeg har fått masse positiv feedback på antrekket, skryter han.

Basic damemote

Benedikte og Madeleine hadde på seg det et stort antall av damene på Stavernfestivalen gikk med: virvelprint på enten kjole eller på matchende topp og bukse.

To venninner holder rundt skuldrene til hverandre. Jenta til venstre har en lys kjole i forskjellige blå og lilla toner med et bølgete print, blondt hår, hvit veske og hvite sko. Jenta til høyre har en kjole med lignende print bare i forskjellige grønne toner, brunt hårt, solbriller, en hvit veske og hvite sko. De står foran et gjerde.
LÅNT: Madeleine (24) lånte kjole av Benedikte (24) for at de skulle matche hverandre. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

– Det viktigste med antrekket er de spreke fargene og det å bli sett, forklarer Madeleine.

– Man har jo lyst til å bli lagt merke til, fullfører Benedikte.

Damene sier de rett og slett ønsker å skille seg ut og få fine bilder til Instagram. Skulle de valgt mellom å være fint kledd, men kalde, eller stygt kledd, men varme, er svaret klart.

– Det er nok fin og kald, for å være ærlig, sier de i enighet.

3 for 2 på Dressmann

Alex og Hans-Kristian gikk for klassiske linskjorter med tilhørende solbriller.

To kompiser som begge har solbriller med gule glass. Han til venstre har en oransje skjorte med hvite busker av et slag, og han til høyre har en blå skjorte med rosa blomster på.
SOMMERVIBE: Alex (20) og Hans-Kristian (19) mener det viktigste med et festivalantrekk er at det er lyse farger og gir en sommervibe. Bildet er tatt på Stavernfestivalen. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

– Jeg var på Dressmann for tre uker siden for å finne noe å ha på meg på festival, og der var det tre for to, så da ble det dette antrekket. Dama er i hvert fall veldig fornøyd, forsikrer Hans-Kristian.

– Samme her: tre for to på Dressmann, legger Alex til.

Kompisene er enige i at de har valgt et representativt festivalantrekk som de aller fleste mennene på Stavernfestivalen også gikk for.

Bøttehatt og matchende bukse og topp

Hodeplagg er også noe mange festivaldeltakerne inkluderte i antrekket sitt.

Spesielt bøttehatten, hjemmeheklet eller fabrikklaget.

To venninner gir hverandre et kyss. Hun til venstre har et grønt antrekk på seg bestående av en grønn bucket hatt, en grønn bh-topp og en grønn shorts. Hun har også på seg svarte støvletter og en brun og svart jakke. Hun til venstre har en lang bukse med blå og rosa blomster på, en hb-topp i samme mønster, en rosa bucket hatt og en rosa jakke knyttet rundt livet.
VENNINNEKYSS: Ingrid (24) og Victoria (21) gir hverandre et lite vennskapelig kyss og sier de bare ønsker seg fred i verden. Bildet er tatt på Stavernfestivalen. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

Bestevenninnene Ingrid og Victoria var på jentetur til Spania for et par uker siden. Da de kom over billigkjeden «Primark», mente de det var den perfekte muligheten til å få satt sammen et festivalantrekk.

– Jeg har gleda meg til Stavernfestivalen siden 2019, så nå var jeg klar for litt farger. Det er veldig mange som har kommentert antrekket mitt og sagt: «Wow, det er gjennomført!»

LES ANMELDELSER FRA SLOTTSFJELL OG STAVERN:

SISTE FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: