Fikk «asyl» i Nord-Korea?

Det norske «postkontoret» til The Pirate Bay ble stengt, men fildelerne fikk tilsynelatende en trygg havn et annet, litt uventa sted.

For en uke siden kom nyheten om at det norske Piratpartiet hadde oppretta en egen «nettverkspunkt» for The Pirate Bay. I praksis betydde det at den i utgangspunktet svenske fildelingstjenesten hadde «flytta» til Norge. Men det vart ikke lenge før piratene igjen måtte flytte på seg.

Partileder i Piratpartiet, Geir Aaslid. Foto: Piratpartiet.
Partileder i Piratpartiet, Geir Aaslid. Foto: Piratpartiet.

– En trist dag for ytringsfriheten

«Opphavsrettsindustriens trusler har tvunget den norske nettleverandøren til å stenge det elektroniske postkontoret i Norge», skrev Piratpartiet på sine nettsider, da det viste seg at de ikke lenger klarte å opprettholde nettverkspunktet.

– En trist dag for ytringsfriheten i Norge. Opphavsrettsindustriens trusler har stengt det elektroniske postkontoret i Norge, det trengs nå en ny aktør som vil kjempe for et Internett uten overvåkning og sensur av digital post. Dersom en slik ikke dukker opp, forblir det norske postkontoret stengt og trafikk til The Pirate Bay må gå andre veier, sa partileder Geir Aaslid i en annen pressemelding.

– En ironisk situasjon

Skal Nord-Korea, her representert ved diktator Kim Jong-Un, bli redningen for The Pirate Bay? Foto: NTB Scanpix / AFP Photo.
Skal Nord-Korea, her representert ved diktator Kim Jong-Un, bli redningen for The Pirate Bay? Foto: NTB Scanpix / AFP Photo.

Så hvor skulle de nå ta veien? Jo, i en pressemelding skriver The Pirate Bay at de «er blitt invitert av den store lederen for republikken Korea, til å kjempe vår kamp fra deres nettverk».

– Dette er virkelig en ironisk situasjon. Vi har kjempet for en fri verden og våre motstandere er stort sett store selskaper fra USA, et sted hvor frihet og ytringsfrihet sies å bli holdt høyt, sier de videre.

– Samtidig jager selskaper fra dette landet konkurrenter fra andre land, bestikker politi og lovgivere, truer politiske partier og går til fysisk angrep på folk i vår organisasjon. Men for å hjelpe oss kommer en regjering kjent i vår del av verden for å fengsle folk for sine ideer og forby tilgang til informasjon.

Siste utvei?

Så spørs det om dette var aller siste utvei for nettpiratene i The Pirate Bay. Det kan virke slik på måten de uttaler seg til TorrentFreak.

– Vi har vært i samtaler med dem et par uker, siden de åpna tilgang for utlendinger til å bruke deres nettverk. Vi er blitt invitert, akkurat som andre, men vi har avvist dette helt fram til nå, sier en talsmann for tjenesten til nettstedet.

The Pirate Bay sier for øvrig at de ser på den siste utviklinga som et steg i riktig retning for regimet i Nord-Korea, og at de håper folk i landet snart kan få tilgang til nettstedet deres for å øke informasjonsfriheten.

Oppdatering:

Det er slett ikke sikkert at The Pirate Bays tilsynelatende «flytting» til Nord-Korea stemmer. Ifølge Cnet skal en tysk programmerer ha avslørt at fildelerne bruker en metode som får det til å se ut som om innhold kommer ut av Nord-Korea, men i virkeligheten tilslører hvor de egentlig holder til.  Han mener å kunne se at de egentlig holder til et sted i Europa.