Michael Caine og Jude Law måler krefter i den fascinerende filmen ”Skyggespill”, etter et manus av Harold Pinter. Forfatteren sjøl dukker opp som figur på en tv-skjerm, men ellers er Caine og Law mutters alene gjennom hele filmen.

Det er for så vidt ikke noe problem, for den intellektuelle kampen mellom de to figurene er nok til å fylle 86 skarpe minutter.

Farlig forslag

Den rike krimforfatteren Andrew Wyke (Caine) får besøk av konas nye elsker, Milo Tindle (Law), som ber om skilsmisse på hennes vegne.

Men Wyke har et forslag som Milo først er skeptisk til, men skjønner han ikke kan si nei til. Det viser seg å være det første av flere slag, der to skarpe hjerner forsøker å være smartere enn den andre, kanskje med dødelig resultat.

Stor spennvidde

Dette er en nyinnspilling av en film fra 1972 basert på et teaterstykke av Anthony Shaffer. Originalen hadde Michael Caine i rollen som Milo, mens Sir Laurence Olivier spilte forfatteren. Nå er Caine den eldre, og har Jude Law å bryne seg på. Begge er flotte skuespillere med stor kraft og tyngde.

Spesielt Law imponerer med stor spennvidde i sin rolle, men ingen av dem greier å skape figurer vi bryr oss særlig hjertelig om. Det tror jeg ikke var et mål, heller. De skal være kalde og beregnende.

Overspiller med vilje

”Skyggespill” er regissert av Kenneth Branagh, som selv er skuespiller og vet hvordan man instruerer dialog. Her fyres ordene av som maskingeværsalver, og gir historien nødvendig energi.

Caine og Law overspiller det meste av dialogen med vilje, som for å vise med all tydelighet at Wyke og Tindle vet de spiller et spill mot hverandre. Noen vil kanskje synes det virker konstruert, men jeg synes det fungerer.

Godt teater

Samtidig har filmen et helt spesielt visuellt uttrykk. Wyke bor i et gammelt hus på landet, men innvendig er det topp moderne, minimalistisk og teknisk avansert. Det sterile miljøet bidrar til å fremheve personene og konflikten mellom dem. Andre fremmedelementer er strippet vekk.

”Skyggespill” har blitt godt teater på film, men det er nok på sin plass å advare om at det er en nisjefilm for spesielt interesserte. Jeg er åpenbart en av dem.

Om FILMEN

Skyggespill