Regissør Luc Besson (Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT)
Regissør Luc Besson (Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT)

Flere av filmene til en av 1990-tallets beste regissører, Luc Besson, kommer nå ut på Blu-ray, nemlig ”Det store blå”, ”Nikita”, ”Atlantis”, ”Léon” og ”Det femte element”. De gis også ut på DVD sammen med hans to første, ”Le dernier combat” og ”Subway”.

Etter ”Det femte element” tok Bessons karriere en litt uventet retning. I stedet for å regissere kvalitetsfilmer, utviklet han seg til å bli produsent av billige B-filmer på samlebånd. Hvem vet hvilke store opplevelser vi kunne ha fått om Besson hadde fortsatt å regissere på heltid. Nå kan du i alle fall se hans beste filmer på Blu-ray og DVD, og det bør du virkelig unne deg!

Det store blå (5)

Han debuterte som spillefilmregissør allerede i 1983 med ”Le dernier combat”, og skapte seg et lite navn med ”Subway” i 1986. Det definitive gjennombruddet kom imidlertid med ”Det store blå” i 1988, et trekantdrama mellom to mannlige fridykkere og en kvinne. Filmens huskes best for sine fantastiske bilder av havet, både over og under overflaten, og disse bildene kommer virkelig til sin rett på Blu-ray.

Nikita (5)

Nikita” står i grell kontrast til ”Det store blå”, en mørk og sexy thriller der Anne Parillaud spiller narkovraket som blir opptrent til leiemorder for myndighetene. Besson leker med actionpreget estetikk, og utnytter widescreen-bildet til det ytterste. Også dette et velkomment gjensyn på Blu-ray!

Léon (6)

Luc Besson returnerte til havet i 1991. ”Atlantis” er en dokumentar om livet i vannet på ulike deler av kloden. Tre år senere kom min Besson-favoritt, nemlig ”Léon”. En utrolig stilig og emosjonell film om det usannsynlige vennskapet mellom en følelsesbegrenset leiemorder (Jean Reno) og 12 år gamle Mathilda (Natalie Portman i en glimrende debut). Jeg har sett New York i hundrevis av filmer, men det har aldri sett helt ut som gjennom Bessons øyne. ”Léon” på Blu-ray er intet mindre enn et must i enhver filmelskers samling.

Bruce Willis i The Fifth Element (Foto: Scanpix)
Bruce Willis i The Fifth Element (Foto: Scanpix)

Det femte element (4)

Jeg var ikke så begeistret for ”Det femte element” da den kom i 1997, men på Blu-ray ser jeg at den er langt bedre enn jeg husket. Det er en futuristisk thriller med overdrevet stilisme, men samtidig en vakker visjon om en mulig fremtid. Filmens oppfinnsomhet, fantasi og effektbruk kommer til sin fulle rett på Blu-ray, og er verdt et gjensyn.

Hans absolutt beste

Luc Besson har altså laget flere filmer enn dette, men det er disse fem som står som hans absolutt beste. Jeg er storfornøyd med at de nå slippes på Blu-ray og DVD, slik at alle kan få øynene opp for hva denne geniale mannen presterte på toppen av karrieren.

I de siste åra har han gjort et slags comeback med ”Angel-A” og barnefilmene om ”Arthur og minimoyene”, men det ser dessverre ikke ut til at Besson lenger har det samme momentumet som han hadde på 1990-tallet.