• Hva er Sony?
  • Japansk elektronikkselskap etablert i 1946.
  • Verdensledende på flatskjermer, mobiltelefoner, elektroniske forbrukerartikler og spillmaskiner.
  • Har solgt flere hundre millioner av sin konsoll PlayStation, som i dag er kommet i sin tredje utgave.

Den er sort, har en lysende kule på tuppen og er siste skrik innen bevegelsesteknologi.

Sony lanserte i dag navnet på sin kommende bevegelseskontroller til Playstation 3, og barnet heter Playstation Move.

Med denne nye spillkontrolleren håper Sony å ta en stor bit av markedet som tidligere har vært dominert av Nintendo. Til høsten vil Playstation Move ta opp konkurransen med både Wii og Microsofts kommende Project Natal.

«Den gjør bare alt»

Under pressekonferansen i San Francisco var ikke Sony sine talsmenn redde for å snakke med store ord. De gikk rett og slett rett i strupen på konkurrentene ved å si at Nintendo sin godt kjente Wii-mote er underlegen den teknologien Sony nå tar i bruk.

– Dette er en revolusjon, og vår spillkontroller er et steg foran noe annet på markedet i øyeblikket. Playstation Move er den neste generasjonens spillutstyr, fortalte Peter Dille som er nestsjef i markedsavdelinga til Sony America på scenen.

(les mer under bildet)

Playstation Move. (Foto: Sony)
Slik ser det ut, med en stooooooor blå ball! (Foto: Sony)

Nintendo bruker kun kontrollere i hendene dine for å styre et spill, mens Microsoft bruker et kamera for å registere hvordan du beveger kroppen uten en kontroller i hendene på brukeren.

Sony tar det beste fra begge verdener ved å gi spillerne en bevegelsessensitiv kontroller i kombinasjon med et kamera som fanger opp kroppsbevegelser.

Ved siden av hovedkontrolleren (den med en farget ball på toppen), viste Sony frem en ekstra kontroller med en analog-stikke slik at også førstepersonsspill, krigsspill, tredjepersonsspill og actionspill kan ta i bruk Move-kontrolleren.

Hva er dommen?

Etter pressekonferansen fikk vi selv prøve Sonys nye vidunderbarn, og etter å ha prøvd flere spill (både Move Party, Sports Champion og SOCOM 4)

Det er tydelig at sony nå forsøker å nå frem til en bredere målgruppe en tidligere. Nintendo har med sin Wii-konsoll hatt stor suksses blant både foreldre og besteforeldre. I USA har flere eldrehjem tatt i bruk konsollen for å aktivisere sine beboere.

Nintendo har med andre ord satset på å være inkluderende og tilgjengelig, noe konkurrentene oppdaget gir innpass på helt nye markeder.

Med Playstation Move forsøker Sony å gjøre det samme, uten å miste «hardcore»-spillerne (de ekstra interesserte journ. anm.). Spillene som ble vist frem på Sony sin pressekonferanse var langt i fra ferdig utviklet, noe spillmekanikken bar preg av.

Legger press på Nintendo

Playstation Move kommer til å plassere Nintendo i skyggen innen bevegelsesteknologi, med et kamera som integreres i spillene vil Sony kunne gi det lille ekstra. På tross av kontrollerens heller merkelig utseende, var det jeg fikk prøve overbevisende.

Med en høstlansering for både Playstation Move og Project Natal brygger det opp til heftig konkurranse mellom konsollprodusentene. Sony har valgt å satse på et trygt kort, med sin kontroller som ligner på Nintendo sin. Microsoft har valgt å være litt mer dristige, noe de kan vinne stort på.

Nå gjenstår det å se om Nintendo svarer på tiltale i løpet av året. Ryktene om en ny Wii-konsoll har sirkulert lenge, og Playstation Move gir nok Nintendo-sjefene noe ekstra å tenke på.