Et annerledes påskeegg

Glem godteriegget. Let heller etter et virtuelt påskeegg!

Når det er påske kryr det av påskeegg. Enten det er egg til pynt, egg til oppbevaring, egg til å spise – de er overalt. Det finnes imidlertid en annen type påskeegg du kan finne hele året.

Virtuelle påskeegg, også kalt easter eggs, kan du finne i blant annet dataspill, nettsider, programvare og DVD-er. Påskeeggene er beskjeder, interne spøker, referanser og generelt morsomt innhold, som ligger skjult og som ofte er vanskelig å finne.

Et morsomt eksempel er et intervju med Elijah Wood som ligger gjemt på «Lord of The Rings: The Return of The King«, extended edition.

Slik går du frem for å finne påskeegget:

Sett inn disk 1, gå til «select a scene» i hovedmenyen. Trykk på gruppen for scene 33-36. Når du er inne på gruppen går du til scene 36. Ikke trykk enter, men trykk ned på kontrollen din. Da kommer det opp en liten ring ved siden av «New scene». Trykk enter.

Da får du se dette hysteriske intervjuet:

Gøy ikke sant?

Gøyale referanser

Hemmelige brett og morsomme referanser er en gjenganger når det gjelder påskeegg i spill. I «Duke Nukem 3D«, fra 1996, kan man blant annet finne en referanse til «Doom«. I 1. episode, 3. brett, er det et hemmelig rom der du finner karakteren man styrer fra doomspillene i elendig forfatning. Trykk på space, så får du høre Duke Nukem si: «hmm… that’s one doomed space marine». Fantastisk!

Du kan også finne artige referanser til både «Star Wars», «Indiana Jones» og «Shawshank Redemption» i «Duke Nukem 3D».

Zelda og Mario

En tradisjon i Zelda-spillene har vært å gjemme forskjellige referanser fra Super Mario rundt omkring i Zelda-universet. I «Legend of Zelda: Twilight Princess«, til Wii, kan man finne et bilde av «Bullet Bill» fra Super Mario-spillene.

For å finne Bullet Bill må du dra til Lake Hylia. Der må du finne klovnen som håndterer en kanon. Når du står foran ham bør du gå inn i førstepersons-modus slik at du får best kameravinkel. Da vil du se et bilde av Bullet Bill på ermet til klovnen.

Slike snedige referanser finnes i hopetall rundt omkring i en rekke spill.

Her ser du en viedo av noen som finner påskeegget:

Flittig kodebruk

Konami-koden er blitt mye brukt for å gi tilgang til påskeegg både i spill og på ulike nettsider. Men hva er egentlig konami-koden? Og hvor kommer den fra?

Konami er et japansk spillutviklingsselskap. På 80-tallet begynte Konami å legge inn en hemmelig kode i noen av spillene sine.

Tastesekvensen opp, opp, ned, ned, venstre, høyre, venstre, høyre, B, A ble senere kalt for Konami-koden. Koden kan tas i bruk i en rekke Konami-spill, og gir deg som regel noen ekstra goder.

Hvis du, for eksempel, taster inn konami-koden med kontroller 2, ved åpningsbildet i «Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time«, til Super Nintendo, får du muligheten til å starte spillet med ti liv. Og i «Castlevania: Blodlines«, til Sega Mega Drive, kan du starte spillet med ni liv og få mulighet til å spille på vanskelighetsgraden «expert», hvis du taster inn koden.

Ble populær

Etterhvert som konami-koden ble mer kjent, ble den også tatt i bruk av andre utviklere. Derfor kan du bruke koden i spill som «Mortal Combat 3«, «Prince of Persia: The Two Thrones«, «Resident Evil 2«, og mange flere.

I «Crash Bandicoot 3: Warped«, får du tilgang til en demo av «Spyro the Dragon» for eksempel. Da må du bruke koden ved startmenyen og trykke firkant isteden for B og A.

Se video av demoen får du tilgang til:

Hipt på nett

I dag kan du også bruke konami-koden for å finne påskeegg på en rekke nettsteder. Sider som Google Reader, GameSpot, Geek stuff og GamePro har alle tatt koden i bruk, og Facebook har forsøkt å gjøre det.

På Facebook må du riktignok trykke opp, ned, opp, ned, istedenfor opp, opp, ned, ned. Vi forstår imidlertid hvor de har inspirasjon fra.

Trykker du inn koden med tastaturet, for deretter å trykke enter, blir Facebook en mer fargerik opplevelse.

Såpebobler i Facebook. (Foto: Privat)
Såpebobler i Facebook. (Foto: Privat)

Virtuell skattejakt

Påskeegg skjuler seg som sagt overalt. Her har du fått noen få eksempler på hva som gjemmer seg av rariteter.

Det er imidlertid jakten på påskeegget som er gøy. Store og små morsomme hemmeligheter finnes overalt. Det er bare å sette i gang og lete!

Påskeegg gjemmer seg overalt. (Foto: Gianni Testore/stock.xchng)
Påskeegg gjemmer seg overalt. (Foto: Gianni Testore/stock.xchng)

Vet du om noen kule easter egg? Skriv en kommentar!