Om en legger sammen alle timene som brukerne av online-spillet World of Warcraft har brukt på nett, viser deg seg at millioner av spillere har spilt i nærmere 6 millioner år.

Det hevder spillforskeren og -utvilkeren Jane McGonigal i et foredrag hun holdt under konferansen TED, som holdes hvert år i California.

– Samlet, så har World of Warcraft-spillere brukt 5 930 000 år på utfordringene i den digitale verdenen Azeroth.

(se foredraget nederst i artikkelen)

Ikke negativt

Gjennom dette utvikler vi mennesker oss til å være mer samarbeidsvillige, fortsetter McGonigal.

Hun foreslår å gjøre verdenen mer lik et spill for å ta i bruk de enorme menneskelige ressursene som brukes på spilling.

Den samme problemstillingen jobber universitetslektor Luis van Ahn ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania med, han har undersøkt hvor mye tid amerikanere bruker på spilling.

– Hver dag bruker amerikanere 200 millioner timer på spill, og innen en gjennomsnittelig ungdom er 21 år gammel vil han eller hun ha brukt over 10 000 timer på å spille.

van Ahn driver blant annet nettstedet Gwap.com («Games with a purpose», eller «spill med mening» på norsk journ. anm.), hvor valgene spillerne gjør blir lagret og brukt for å lage mer menneskelige datamaskiner.

Ved hjelp av informasjon fra tusenvis av brukere kan dette minispillet gjette seg frem til hvilket kjønn spilleren er med høy treffsikkerhet.

– Hva om mennesker kunne spille spill, og samtidig løse vanskelige vitenskapelige problemer samtidig? spør van Ahn seg.

Debatt

Flere har kritisert McGonigal for å ha en naiv tilnærming til nettspill, ettersom spillselskaper som Blizzard også skal tjene penger. Dermed er de avhengige av at folk fortsetter å betale en månedlig avgift.

– Jeg var tidligere avhengig av nettspill som World of Warcraft, og mener at dette foredraget strekker fantasien veldig langt. Det ignorerer mange av de problematiske sidene ved spilling. Hva betyr milepæler i et spill når det uannsett ikke vil eksistere om ti år? Anthony Accetta på TED.com.

Hva mener du? Se foredraget og kommenter under.

Om

World of Warcraft
  • World of Warcraft
  • Slippdato: 11.02.2005
  • Utgiver: Blizzard Entertainment
  • Sjanger: Action, Eventyr