Det er gøy med musikk, dans og drama. Derfor er det ikke rart at det finnes så mange filmer som handler om nettopp det.

For å kalle en film for en dansefilm må den selvfølgelig inneholde masse dans og god musikk.
Det kan også virke som om at de aller fleste dansefilmer har en handling à la Romeo og Julie og Westside Story.

Hvilke filmer som er kvalitet og hvilke som vasser i et hav av dårlige kjisjeer, er ikke så lett å vite.

Birger Vestmo og jeg har derfor satt opp en liste over de beste dansefilmene i historien. Det viser seg at det er de gode gamle filmene som går av med seieren.

5. Footloose

I Footloose spiller Kevin Bacon Ren McCormack, en tenåring fra Chicago. Etter at han og familien flytter til en liten småby i Oklahoma, må han jobbe hardt for å passe inn i det nye miljøet. Det blir vanskelig når de lokale myndighetene i byen har forbudt dansing og rockemusikk.

Skoleballet er rett rundt hjørnet, men man kan ikke ha et ball uten «rock and roll»! Derfor må McCormack og klassekameratene finne en måte å trosse loven på.

Kevin Bacon gjør en god rolle som opprørsk ungdom. Manusforfatteren Dan Pitchford har klart å gi denne ungdomsfilmen en god historie vi tror på. Filmen er full av herlig 80-tallsmusikk og dans. Footloose er en ekte klassiker!

Jeg glemmer aldri den fantastiske låten fra filmen, «Footloose» av Kenny Loggins.

Hør låten og resten av lydsporet til Footloose i Spotify.

Klikk på bildet for å se traileren for Footloose.

Kevin Beacon i Footloose. (Foto: Paramount)

4. Saturday Night Fever

Det store gjennombruddet til John Travolta er filmen som gjorde disco populært. Soundtracket til Saturday Night Fever er et av de mest solgte lydsporet gjennom tidene.

Hør hele albumet i Spotify.

Saturday Night Fever tar for seg discoens æra og gir deg en god dose med «funky» musikk og fet dansing.

Filmen handler om Tony Manero, som sitter fast i et kjedelig og innholdsløst liv. Når Manero står på dansegulvet er han imidlertid kongen av disco og kan glemme alt det som er kjipt i verden.

Jeg husker spesielt godt Travolta sin «disco pose» fra filmen. Med den ene armen pekende opp, ryggen i svai og bena litt fra hverandre sto han der i den stramme, hvite dressen sin.

Jeg vedder på at hvit dress med slengbukser ble ekstra populært etter at Saturday Night Fever ble vist på kino rund omkring i verden.

Saturday Night Fever er en film alle kan like, selv om man ikke er så interessert i dans. Og å se John Travolta som tynn, ung jypling er grunn nok i seg selv til å se filmen.

Klikk på bildet for å se traileren fo Saturday Night Fever.

John Travolta i sin legendariske posering fra Saturday Night Fever. (Foto: Paramount)

3. Billy Elliott

Billy Elliot er en rørende film om forholdet mellom en far og hans sønn. Hva gjør en stakkars gutt hvis faren din vil at du skal bli bokser når det eneste du ønsker er å danse?

Billy Elliot tar oss med til en tøff tilværelse i en kald og grå gruveby i Nord-England. Etter at Billy begynner å danse blir balletten til et håp om å komme seg vekk fra det tunge livet.

Filmen har en sterk historie og Billy sine drømmer og lengsler treffer deg midt i hjerterota.

Jeg klarer ikke å se denne filmen uten å gråte. Dette er en film du må se før du dør!

T. Rex har mange låter på lydsporet til Billy Elliot.

Hør låten «Bang A Gong» fra filmen i Spotify.

Klikk på bildet for å se traileren for Billy Elliot.

Billy Elliot tar ballettimer uten farens samtykke. (Foto: United International Pictures)

2. Flashdance

Da jeg var liten husket jeg Flashdance som filmen med jenta med det store håret, som splasjet vann over seg selv og som trampet veldig fort opp og ned da hun trente. Det var likevel aldri et problem for noen å forstå hvilken film jeg ville se.

Disse scenene, for ikke å glemme auditionscenen, er kanskje noen av de mest kjente i dansefilmens historie.

Jeg kommer aldri til å glemme bena med de sorte leggvarmerne som trampet opp og ned i takt med «Maniac». Hun var jo så flink denne Alex!

Flashdance handler om en veldig sterk lidenskap for dans. Alex brenner for dansen. Hun danser virkelig for livet og det synes. De intense dansesekvensene har klistret seg fast til hjernebarken, sammen med låter som «Maniac» og «What a Feeling», til evig tid.

Hør hele soundtracket i Spotify.

1. Dirty Dancing

Denne filmen har alt. En romantisk historie om to som ikke kan få hverandre, begjær og selvfølgelig heftig dansing.

Musikken er helt fantastisk i Dirty Dancing. Sanger som «The Time of My Life», «Hungry Eyes», «She’s Like the Wind» og «Love is Strange», bidrar til å gjøre denne filmen legendarisk.

Hør hele lydsporet i Spotify.

Dirty Dancing har garantert satt mange pikefantasier i sving og fått gutter til å danse foran speilet, mens de prøvde å se heite ut.

Jeg var bare to år da filmen kom ut. Dirty Dancing har fulgt meg gjennom hele livet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett den.

Enten du skal på date, ha jentekveld, eller bare slappe av hjemme alene i sofaen – det er aldri feil å sette på Dirty Dancing.

Fortellingen om Baby og Johnny har gått ned i historien som en av de mest romantiske noensinne. Det finnes ingen annen dansefilm som har en så berømt replikk som «nobody puts Baby in a corner». Dirty Dancing er den ultimate dansefilmen.

Klikk på bildet for å se en av de mest kjente dansescenene i Dirty Dancing.

"I've had the time of my life", Dirty Dancing. (Foto: Vestron Pictures)