Har du nerver av stål? Det har definitivt ikke jeg. Tør nesten vedde på at jeg er den mest lett skremte spillfantasten i dette langstrakte landet.

Jeg har mistet mange timer nattesøvn takket være spillene på denne lista, og bare det å tenke på spillene gjør at jeg får frysninger på ryggen.

«So here it is» som de sier på engelsk, min (igjen) svært subjektive toppliste over spill som fratar deg nattesøvnen, forstanden og troen på livet.

5.
Doom 3

Mange skrekkspill baserer seg på subtil psykologi, men Doom-spillene gir blanke og pøser på med monstere fra helvete. Enkelt og greit.

De første spillene er satt på jorda, hvor satans hær får smake på motorsagen din. Doom 3 derimot er satt på Mars i året 2145.

Et teleporteringsforsøk går galt og helvetes porter åpner seg likevel.

Dermed må du i rollen som en anonym marinesoldat kjempe mot monstere fra en annen verden, på mars, i håp om å redde jorda. Ikke en liten oppgave akkurat.

Advarsel: Høy skvettefaktor og mange «oh shit!»-øyeblikk. Sjekk videoen under for mye moro.

Alma fra F.E.A.R (Foto: Monolith Productions)
Uæææ, skummel liten jente! (Foto: Monolith Productions)

4.
F.E.A.R

Det er ganske ambisiøst å kalle spillet sitt «redsel» eller «frykt», men Monolith Production biter ikke over for mye. F.E.A.R har nemlig alt.

Mørke krefter som vil deg vondt? Check. En liten jente med fryktelige krefter? Check. En hovedfigur som løper rundt og såvidt overlever? Check.

Mer enn det vil jeg ikke si om historien i F.E.A.R, fordi spillet lar deg utforske historien på egenhånd. Du starter med andre ord på bar bakke i starten av spillet.

Vær forbredt på å se en liten jente følge etter deg i mørke  bakgater etter å ha spilt dette.

Det første spillet kom i 2005, og fikk en usedvanlig god mottagelse blant spillanmeldere verden over. Etterfølgeren, F.E.A.R 2, kom i fjor og fikk hard medfart blant spillanmeldere verden over, inkludert meg. Hold deg unna oppfølgeren, spill eneren og mist nattesøvnen.

3.
Alone in the Dark 3

– Et kultserie! ropte jeg da jeg for første gang på flere år tok tak i Alone in the Dark-spillene.

Navnet sier kanskje nok på egenhånd, men er du mørkredd bør du holde deg unna dette. Til tross for at spillets grafikk ikke akkurat skinner etter dagens standard har dette spillet fra 1992 klart å holde meg våken mer enn en natt.

En kjent artist har tatt selvmord, og du (i rollen som Edward Carnby, en privat etterforsker, eller kunsterens niese Emily Hartwood) blir hyret for å finne et gammel piano til en antikvitetshandler. I det din valgte figur går inn i huset smeller døra igjen, du er fanget.

Uten noen annen vei å gå, tusler Carnby eller Hartwood opp til loftet og det gamle pianoet. Men det viser seg at du ikke er alene.

Alone in the Dark-spillene var blant de første innen såkalt «survival-horror«-spill, og la grunnlaget for blant annet Resident Evil-serien senere.

System Shock 2. (Foto: EA)
Mørk og skummelt, dette er System Shock 2. (Foto: EA)

2.

System Shock 2

Året er 2114, i rollen som Soldat G65434-2 blir du plassert på det militære romskipet Rickenbacker. Under en redningsoperasjon på planeten Tau Ceti V blir noen soldater infisert av en fremmedlivsform, som sprer seg til både Rickenbacker og Von Braun-skipet som reiser sammen.

Den eneste som ikke er infisert er du, og nå er du helt alene.

System Shock 2 fra 1999 regnes av mange som et viktig spill i spillhistorien. I tillegg til den tradisjonelle førstepersonsopplevelsen, hadde spillet rollespillelementer som gjorde at du kunne spesialisere deg innen forskjellige våpen og egenskaper.

For meg er det likevel ikke dette jeg husker spillet for, det er følelsen av å være helt alene. Helt alene og omringet av gamle venner som nå kun vil spise hodet mitt, helt uten mulighet til å rømme min vei.

(P.S. Må innrømme at jeg fikk mareritt av dette)

The Ring. (United International Pictures)
Ser du denne dama, så LØPER DU! Fra The Ring. (United International Pictures)

1.
Fatal Frame

Uuuæææææææ! Hvorfor MÅ alle japanske damer være så skumle? Tror det ligger i genene deres rett og slett. Ser du en litt bleik japansk pike gå mot deg på gata, så bør du løpe for livet!

Fatal Frame (bedre kjent i Europa som Project Zero) handler om unge, uskyldige og søte Miku som reiser til Himuro Mansion for å lete etter sin bror. Han har ikke gitt lyd fra seg på over en uke.

Stakkars, søte Miku oppdager at hun er fanget i huset, og må klare å komme seg ut i live.

Selv de mest hardbarka og følelsesløse spilltilhengere blir som små skolejenter i møte med Fatal Frame.

Spillet ble gitt ut på Playstation 2 og Xbox, og spillet har senere kommet i flere oppfølgere blant annet til Wii.

Se de første minuttene av Fatal Frame under: