Filmpolitiets utsendte på europas største spillmesse skal intervjue spillsjefen til Sony i Europa, og vil ha med dine spørsmål.

Legg inn dine forslag til spørsmål i kommentarfeltet nederst i saken – innsendere av spørsmål som faktisk blir brukt i intervjuet får en overraskelse i posten.

Reisebrev del 1 – mandag 16. august – kveld:

Heisann alle sammen,

Hver høst arrangeres europas største spillmesse her i Köln. Martin og jeg er på plass for å intervjue, spille og sjekke ut det siste fra spillverdenen. Det blir med andre ord mye godis på Filmpolitiets nettsider i ukene fremover.

Første delen av uka arrangeres GDC Europe, eller “Game Developers Conference Europe” (langt navn), hvor utviklere og bransjefolk møtes for å lære mer om det å lage spill.

Det høres kanskje ekstremt spennende ut, men ukas første dager kommer til å bestå av mange foredrag med titler som “Global Videogames Invest Review” (gjeeeeeeesp) til mer interessante temaer som “What Videogames Can Learn From Other Media” og ikke minst “Videogames Vs. Movies: Fight!”.

Jeg gleder meg stort til onsdagen, hvor vi har de første store intervjuavtalene. Og jeg kan røpe at vi skal se nærmere på både Portal 2, Civilization 5, Diablo 3, Fable 3 og mye mer.

Aller først på programmet står altså et intervju med Sony-sjefen Andy House – legg inn dine forslag til spørsmål nederst (under bildene).

Koz og klemz,
Rune og Martin

P.S.: Her er noen bilder fra mandagen.

Warren Spector - Junction Studios - GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)
Warren Spector - Junction Studios - GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)

Rune: – Warren Spector er sjefen for Junction Studios, som lager Epic Mickey til Wii. Han var hovedtaleren på mandag, og fortalte om hva han mener spill kan lære av film, radio og andre medier.

Martin: – Da foredraget var ferdig fikk vi en eksklusiv sneakpeak på introvideoen til Epic Mickey. Meget lekkert! Vi legger den ut så snart vi får tak i den.

GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)
GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)

Rune: – Jeg har skikkelig lyst på en sånn i stua!

GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)
GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)

Rune: – Ganske mange nerder samlet på et sted! Blir litt stolt nesten, vi kan forsøke å starte en “geek army” her?

David Cage - Quantic Dream - GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)
David Cage - Quantic Dream - GDC Europe 2010. (Foto: Flickr - OfficialGDC)

Rune: – Den famøse David Cage, mannen bak spillet Heavy Rain. Han fortalte engasjert om hvordan de hadde laget spillet, og hvordan det føltes nå som spillet endelig var kommet på markedet.

Martin: – Oppfordringen til kursdeltagerne i salen (primært spillutviklere) var soleklar: slutt å lage spill for småunger!

Kommentarfeltet her er stengt, sjekk her for svarene til Sony-sjefen.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.

33 Responses to “Spør Sony-sjefen”

 1. eddy

  Tar den på engelsk jeg, så blir det lettere 🙂

  Taking into consideration the Playstation Move’s quite stiff retail prize and the product’s game lineup, do you think there is enough content to appeal to both the hardcore and casual gamer out there?

 2. Ubersnuber

  Hvor er..
  filmene mine?
  x-voice chat?
  waldo?
  valgfri musikk til spillene mine?
  madonna, i musikkvideo-tjenesten deres?
  en ny cool boarders tittel?
  alle hæltan hæn?
  en ny Jak tittel?
  en fighter tittel, laget av Sony?
  psp under 1000kr?
  motorstorm uten gummistrikk?
  ratchet & clank med sjørøvere?
  shirley mclaine?

 3. Martin

  Jeg lurer på bakoverkompabilitet til Playstation 2.
  Om dette kan patches med en nedlastbar emulator fra Playstation Network, for de som ikke har den svindyre 60gig-utgaven av PS3.

 4. Even

  Hvorfor jobber du i Sony og ikke noen andre spillselskaper?

 5. rosenkål

  Hvordan er Sonys satsning fremover for “sivile” utviklere, dvs. privatpersoner som liker å lage (små) spill på egenhånd? Sony virker å være åpnere enn f.eks. Microsoft, slik som bruk av OpenGL istedet for DirectX. Vil Sony legge til rette for slike gjennom gode bibliotek fra Sonys side?

 6. Daniel

  Hvis Naughty Dog skal være der spør om Uncharted 3. Du får sikkert ikke svar, men se på reaksjonen i alle fall. Verktøyene i LBP2 er veldig kompliserte hører jeg rykte om, hvor god du må være for å lage et level/spill som faktisk er gøy og bra samtidig? Og hvor mye experience må du ha med LBP for å få det til?

  Og spør Insomniac Games om det kommer et nytt Ratchet & Clank, og spør Naughty Dog om de har planer om å bringe Jak and Daxter til PS3’en. Det lurer jeg fryktelig på….

  • Rune Håkonsen

   Ang. Rachet og Clank så behøver jeg ikke spørre han.

   I går på Sony sin pressebriefing så avslørte de at Ratchet & Clank: All 4 One (med 4-player coop) er på vei 🙂

 7. Cato

  Det er mye snakk om internett-tv for tiden. PS3 har mulighet for internett, men den er veldig begrenset (mangler flash, osv). Grensesnittet virker utrolig utdatert (mot Apple tv feks). Har Sony noen planer om å lage denne delen av PS3 mer brukervennlig? Jeg hadde satt stor pris på om jeg kunne ha sett NRKs nett-tv fra PS3.

 8. Kjell

  Vil PS3 åpnes for å kunne spille PS2 spill(tilbakekompatibel)

  • Martin

   Det har jeg allerede spurt om. Det tredje spørsmålet fra toppen.

  • andre

   Nei det er ikke som en patch lism, men en forhånds innebygd driver, som i den første 60gb versjonen.
   Fokuset til Sony er å fornye markedet med minis og ps3 spill. Ps2 selger fortsatt som nystekt brød å det ville ikke vert lønnsomt, tatt i betraktning att Sony taper flere millonær på ps3. En ver ikke utdannet analytiker skjønner vel det;)

 9. Tor Audun Gram

  To forslag til spørsmål til Sony-sjefen på norsk, så du får du ta det på engelsk:

  1) Mange av de spillerne som vokste opp med 8-bitsmaskiner begynner å bli godt voksne. Hvordan vil Sony sørge for at denne gruppen beholder spillinteressen? Mange av dagens spill retter seg jo i stor grad mot et tenåringssegment.

  2) På siste halvdel av 1990-tallet opplevde spillene en revolusjon som underholdningsform: Fortellerteknikker fra film ble innført i stor stil og realismen i grafikken økte radikalt med 3D (og øker fortsatt) for å nevne noe. Spillene ble i det hele tatt mer voksne, seriøse og tilstreber realisme. Men så vil noen si at utviklingen har stagnert: Strengt tatt er mange av dagens mest populære spill i stor grad perfeksjonerte utgaver av konsepter som ble lansert for omlag 10 år siden. Hva er neste revolusjon som venter oss, som vil gjøre spilling til en helt ny opplevelse?

  ( For å illustrere: Fra 1986 til 1998 gikk vi fra Super Mario Bros til Metal Gear Solid. Ser vi på dagens spill har vi på langt nær gjort tilsvarende kvantesprang de siste 12 årene).

 10. Strandli

  Spm1: Mange spill på PS3 er særdeles kreative og unike, hvor viktig er det for Sony at spillutviklerene får frie tøyler til å lage det de vil? Spill som Heavy Rain er jo et godt eksempel, men slike “sære” spill kan risikere lavere salgstall, hvordan balanserer dere det?

  Spm2: Vil det bli støtte for flere type filformater i fremtiden? (MKV-filer spesielt).

  Spm3: Både Playstation 1 og 2 har hatt enorm suksess, og solgt i store mengder, sammenligner man det med Playstation 3, så er jo ikke salgstallene like høye. Vil Playstation 3 noen gang nå like høyt som tidligere Playstation konsoller? Og hvordan vil dere sikre at Playstation 4 kommer tilbake på tronen?

  Spm4: Hvorfor ble Linux-støtten fjernet fra PS3en? Var dette for å sikre seg mot potensiell piratvirksomhet, eller på grunn av få brukere av funksjonen? PS3 er jo enda ikke rammet av piratkopiering.

  Spm5: Vil det noen gang komme en PS2 emulator på Ps3? Som gjør at vi kan spille vår PS2-samling på PS3 uten å måtte kjøpe på nytt via PSN. Eller vil dere begrense dette slik at dere kan selge flere “HD-collections” av klassiske PS2 spill?

  Spm6: Hvordan skal dere sikre at Move blir en suksess? Kontrollerne er dyre, og ikke alle spill støtter dem, vil det lide samme skjebne som EyeToy, hvor det var stor støtte i starten, men “døde ut” ikke lenge etter? Hvis Move blir en suksess, vil dere da bruke disse kontrollere som standard-kontrollere til fremtidige konsoller?

 11. ohmygod

  HEi Spillsjefen,
  Hvordan er det å bruke sine evner på å selge mest mulig spill mens millioner av mennesker trenger nødhjelp i pakistan?

  • Øystein

   Hvordan er det å sitte og skrive idiotspørsmål når du kunne skaffet penger til nødhjelp i Pakistan???
   Lett på din egen ræv!!!

  • andre

   latterlig! gud så utrolig irriterende:P tenk på det neste gang du drikker Cola:) eller gjør noe som helst! Retard

 12. Emma

  Jeg ønsker meg at Sony lager en som er mye bedre enn Microsoft har kommet på “kinect”..

  Det høres/ser mye koseliere ut enn Playstation Move kar kommet på.. Håper Sony kommer med en bedre Ideê..

 13. That would be me

  Whats up with PSP? (PSP2? Trophies? PS+? HD? 3D?)
  PSPhone? Roumors that it can’t play PSP (PSN) games? ( :S )
  What are the futher plans of PlayStation +? Cross game chat?

  PS Videostore to Norway?
  Spotify?
  Voddler?
  More Facebook (and Twitter)?
  Flash update?
  PlayTV for Norway?

  Ellers trur at det kjem til å koma mange gode spørsmål!
  Skulle likt å sett alle svara lagt ut t.d. her på filmpolitiet 😉

  • andre

   heha lol! det er ikke Jessica alba han skal spør:P lurer du ikke på annet enn hva HAN liker best?

 14. Anders V

  Question 1:
  Is Sony considering other payment methods for gaming? Will there for instance be a possibility to rent games trough PSN – at a price per hour or day? Many people think games are too expensive to buy up front – especially brand new titles.

  Quiestion 2:
  Mr. House, do you have some prediction on where the gaming industry will be in ten years?

 15. BB

  Hei Rune.
  her har du noen spørsmålet du muligens kan stille sonysjefen.

  Hvorfor velger sony å reprodusere et produkt som allerede eksiterer på markedet?
  Hva er hovedmålet med dette produktet?
  hva slags spill vil man kunne vente å se med Sony Move?(noen store titler som kan nevnes?)
  hvorfor seppareres spillverdenen mellom xbox og ps og nintendo i stedet for et godt samarbeid?
  Hvordan forventer sony at Sony Move kommer til å selge på markedet?
  Hvilken målgruppe er de ute etter å treffe med sony move?
  Det har tidligeere vist seg at for det meste casual gamers velger å kjøpe slike produkter, hvordan vil Sony fange interessen til core-gamers?
  hva skal Sony gjøre annerledes enn wii for å vise at de ewr originale og ikke kopierer et annet produkt?

  • Drake

   Sounds like there is a SONY hater among our midst Oo

 16. Martin

  – Hva er grunnen til at Sony ikke klarer å holde på eksklusive spillserier? (Final Fantasy, Tekken, osv, spillselskaper som Square Enix og Insomniac Games produserer flere og flere spill til andre platformer)

  – Er det tekniske årsaker til PS2-spill ikke støttes, eller vil Sony bare ikke gi PS3-eiere muligheten til å spille PS2 spill?

  – Vil forskjellene fra USA og Europa-innholdet bli mindre? Demoer, spill osv kommer mye tidligere på PS3 US-STORE, og filmleie muligheter finnes ikke her i Norge, via PS3.

  – Kommer PSP 2, eller vil Sony fase ut konsollen, til fordel for PSPhone?

  – Har playstation tenkt å oppdatere GUI-en til PS3? Den begynner å bli litt utdatert.

  – Vil PS3 støtte SRT filer (undertekster) ?

  – Vil PSN+ snart få innhold som gjør det vært å betale for? (At man får spille tilfeldige spill innenfor den perioden man har abonnement er virkelig ikke verdt å betale for)

  • andre

   off.. alle dem spørsmåla er jo besvart på Utallige nettsteder, IGn.com/ gametrailers.com osv:P

 17. andre

  Har Ps3 mer å gå på Grafikk messig? eller kan vi begynne å spare til Playstation 4?

 18. Oscar

  Hei

  Vil PSP Telefonen komme ut? Hvis den kommer ut, vil det være mulig å kjøpe PSP spill i PSS

 19. Emil

  Jeg har alltd vært en stor fan av Sony og er pent på hva dere foretar dere i tiden fremover. Tjenester som OnLive og GaiKai er nå i startgropa. Dersom denne typen nettbaserte spilltjenester viser seg å slå an, vil Sony fortsette å fokusere på utvikle nye spillekonsoller eller vil dere istedet forsøke å bli en del av dette”nye”markedet? Sony har tidligere vært opptatt av kompabilitet men hva tenker dere om at fremtidens spillere ikke nødvendigvis bruker konsoller?
  Eng:
  I have always been a fan of Sony,and I am looking forward to hear what your plans are for the furture. As services like OnLive and GaiKai are launching, do Sony have a new strategy at hand if these services indeed becomes a hit? Would Sony keep focusing on the development of new consoles or, will Sony become a player in this new “cloud gaming” based industry? In the past, Sony has always been inthe forefront of the gaming industry. What are your thoughts on a possible future free of consols?

 20. Erlend

  Skriv om Civ 5. Skriv om Civ 5. Skriv om Civ 5. Skriv om Civ 5. Skriv om Civ 5. Glede mæ sånn… Kos dåkker forresten, og sje opp for en pønkedverg på skateboard som æ traff sist æ va på dæm kantan av Tyskland.