Pia Tjelta er norsk skuepiller, kjent fra filmer som blant annet Buddy, Monstertorsdag og Lønsj.

For Tjelta handler skuespilleryrket om evnen til forvandling. Da hun var på besøk i Filmbonanza valgte hun derfor ut tre gode skuespillerinner som går gjennom en stor utseendemessig forvandling for en rolle. Alle tre spiller faktiske personer.

Filmbonanza går på onsdager klokken 21.30 på NRK2. Øverst i artikkelen får en smakebit på denne ukens sending med Pia Tjeltas topp 3.

#:

Charlize Theron i Monster

Monster er en film fra 2003 der Charlize Theron spiller rollen som Aileen Wuornos, en av USAs mest kjente kvinnelige seriemordere. Theron vant en rekke priser for sin skildring av Wuornos, som ble dømt for drapet på syv menn.

– Charlize Theron fikk Oscar for denne rollen i Monster, som også er en kjempestor fysisk forvandling. Hun har lagt på seg ti kilo, fått på noe gult på tennene og perukas og er litt vel breibeint. Det synes jeg ble akkurat hakket for mye, selv om hun er ekstremt god.

– Så der synes jeg den fysiske forvandlingen står litt i veien for troverdigheten til karakteren. Derfor en tredjeplass, sier Tjelta.

Se traileren for Monster her:

#:

Nicole Kidman i The Hours

I The Hours fra 2002 spiller Nicole Kidman den kjente britiske forfatteren Virginia Woolf. Filmen handler om tre kvinner i ulike generasjoner hvis liv er knyttet sammen av Woolf sin roman Mrs. Dalloway.

Nicole Kidman vant Oscar for sin tolkning av Virginia Woolf.

– Hun har fått på en løsnese og ser absolutt helt annerledes ut enn slik vi er vant til å se henne. I filmen glemmer jeg at hun har sittet syv timer i sminken for å få på den løsnesen.

– Hun spiller så inderlig og så godt og det er en så sterk historie at man blir veldig dratt inn i hennes liv. Jeg glemmer at det er Nicole Kidman jeg ser.

Her kan du se traileren for The Hours:

#:

Marion Cottilard i La vie en rose

I den franske filmen La vie en rose spiller Marion Cottilard rollen som Edith Piaf. Filmen kom ut i 2007 og følger livet til Frankrikes store sangerinne fra barndom til død.

Marion Cottilard vant også Oscar for sin opptreden og ble dermed den første som har vunnet Oscar for en fransktalende rolle.

– I La vie en rose så følger vi Edith Piaf helt fra hun er veldig ung til hun blir veldig gammel. Hun gjennomgår jo så heftige og ekstreme ting, men likevel, nettopp på grunn av måten det er spilt på, så tror jeg på det hele tiden.

– Ett av mine favorittøyeblikk er når hun møter Marlene Dietrich som veldig ung. Det er såpass subtilt og lite gjort akkurat i den bittelille scenen der. I flere andre scener så er spillet hennes veldig ekspressivt, voldsomt og svært, men det er ikke ett øyeblikk hvor jeg ikke tror på at hun er Edith Piaf.

Sjekk ut traileren for La vie en rose:

Alle disse tre skuespillerinnene fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Pia Tjelta har oppskriften på hvordan de får det til:

– Konklusjonen er; bare få på en løsnese, perukas eller noen gule tenner, eventuelt legg på deg ganske mye, så vinner du med en gang!