Under årets Gamescom-messe i Köln fikk jeg sjansen til å snakke litt med utviklerne bak det kommende Medal of Honor – et spill det er knyttet store forventninger til.

Spillet har fått kritikk for at det er satt i Afghanistan, hvor du som amerikansk soldat kan slåss mot Taliban og omvendt.

Da fortalte Kevin O’Leary at de var opptatt av å fortelle en god historie – og at de ikke brydde seg særlig om kritikken som kom mot spillet. Blant annet mente den britiske forsvarsministeren av spillet var smakløst og burde forbys – uten å ha prøvd det selv.

LES: Medal of Honor lager bølger

Fjerner Taliban

I flerspillerbiten av spillet kunne man altså opprinnelig spille som enten amerikanske soldater, eller som Taliban.

Dette var det ikke bare den britiske forsvarsministeren som reagerte på, også mange av spillserien tilhengere reagerte.

Før helgen annonserte utviklerne og EA at Taliban vil bli erstattet med noe som ligner på generiske muslimske terrorister, og at de dermed føyer seg for kritikken som har kommet mot spillet.

Det er kun navnet som endres i flerspillerdelen av spillet, så endringene vil kun være kosmetiske.

Personlig er jeg ikke sikker på om det gjør saken bedre at det nå er «vanlige» terrorister.

Samarbeider med militæret

Her får du resten av intervjuet jeg gjorde med O’Leary, og her forteller han at de har samarbeidet med det amerikanske soldater for å skape en autentisk opplevelse.

– Vi har mange konsultenter – blant annet hos elitesoldater, United States Army Rangers og ikke minst Apache-piloter.

I en demo vi fikk spille, fløy vi over en primitiv landsby hvor det varv en mengde terrorister som gjemte seg. Spillsekvensen, som innebar at du brukte uanstendige mengder sprengstoff til å sprenge hele landsbyen, bar ikke preg av realisme. Bortsett fra de kryptiske beskjedene helikopterpiloten kom med.

Vond bismak

Jeg merker selv når jeg spiller Medal of Honor (anmeldelse kommer i neste uke), og når jeg ser på spillvideoer at jeg får en litt ekkel følelse i magen.

I lys av alle avsløringene om krigen i Afghanistan som har kommet det siste året, er det ikke i min mening helt uproblematisk å bombe i stykker afghanske fjellandsbyer.

Flere av de som var tilstede under et presseevent, hvor gruppa Linkin Park kom for å spille litt Medal of Honor på scenen og fortelle at deres musikk skal være med i spillet, bemerket at vi nå nærmer oss en litt farlig grense.

Når blir spill krigsforherligelse? Er det problematisk at soldater selv forteller at de opplever krig som et dataspill?

Hvorvidt Medal of Honor krysser grensa er noe jeg venter med å si noe om inntil min egen anmeldelse av spillet er ferdig.

Hva mener du om saken? Legg inn din kommentar under.