Capcom har i de siste årene slengt seg på retrobølgen med nyutgivelser av klassiske merkevarer som Bionic Commando og Mega Man. Både Mega Man 9 og 10 har blitt lovpriset for sin gode kvalitet og retrosjarm, og jeg personlig likte dem begge godt.

Serien sugde meg opprinnelig inn med sin enorme sjarm og spillbarhet, men musikken gjør at jeg fremdeles ikke har klart å legge serien på hylla.

I det herrens år 200X

Fortellingen i Mega Man-serien tar oss stadig tilbake til det mystiske året 200x. Forskerteamet Dr Thomas Light og Dr Albert Wily har skapt seks industrielle robotmestere som skal gjøre hverdagen til Monsteropolis borgere enklere, og jeg regner med at figurer som Elec og Fire Man er designet for å holde strømpriser i sjakk.

Den ryggdolkende Assistenten Dr. Wily finner derimot fort ut at han heller har lyst å bruke sine robotiske underståtte til egen vinning, og gjennom en enkel omprogrammering er et brutalt statskupp et faktum.

Men det er alltid lys i enden av tunnelen, og Dr Lights siste kreasjon Mega Man blir satt på saken. Imotsetning til de glorifiserte kjøkken- og hageverktøyene Dr. Wily disponerer, er Mega Man en drapsrobot, bygd for vold og ødeleggelse.

I tillegg til den ikoniske Mega Buster-kanonen er hans største fortrinn fleksibilitet. Ikke den typen det «nye» arbeidslivet ettersøker, men evnen til å absorbere sine beseirede fienders krefter.

Fortellingen videre gjennom serien er i bunn og grunn en repetisjon av de samme konseptene, med småforandringer her og der.

Etter over 20 år med utvikling så Mega Man 10 slik ut (Foto: Capcom)

Stein saks papir

Noe av det mest fascinerende med Mega Man-spillene er den valgfrie fremgangsmåten. Alle roboter skal beseires, men rekkefølgen er helt opp til deg selv. Synes du et spesielt brett er for vanskelig, er det bare å utsette det til du senere har et bedre våpenarsenal.

Som oftest handler Mega Man om å finne ut hvilken rekkefølge som er den mest logiske. Is tar knekken på flamme, sagblad på tre og så videre.

Logikken bak disse relasjonen er ikke alltid like innlysende, og etterhvert som serien introduserte bosser som Top Man og Gemini Man, ble det tilnærmet umulig for min åtte år gamle hjerne å finne ut hva som var bra mot hva.

Mega Man 2 Cover Art (Foto: Nintendo)

Lost in translation

Da jeg tidlig på 90-tallet fikk Mega Man 2 for første gang, var det noe som skurret. Figuren på omslaget var ikke den søte anime-aktige helten jeg hadde forelsket meg i, men en ung versjon av den onde Kato fra Mio Min Mio.

Han stirret meg dypt inn i sjelen, og jeg er den dag idag fremdeles, litt redd for omslagsbildet.

For å tilpasse produktet til et vestlig marked valgte nemlig Capcom å bruke mer voksne og action-orienterte bilder, som tydeligvis skulle være tilpasset vår Hollywood-appetitt. Også navn ble berørt av denne tragiske produktlokaliseringen, og Dr. Right ble til Dr. Wright og så Dr. Light, og Rock Man ble Mega Man.

Det opprinnelige navnet Rock Man refererer naturlig nok til musikksjangeren, og det er derfor ikke noen overraskelse at heltens søster heter Roll.

Med et utvalg av bikarakterer som Bass, Treble og  Beat er det ingen tvil om at musikk gjennomsyrer seriens design.

Lydminner

Selv om jeg ikke spiller like mye Mega Man som jeg en gang gjorde i barndommen, lever han videre på min pc og mp3-spiller. Kjenningsmelodiene til de ulike robotbossene er stadige gjengangere i mitt lytterreportoar, og jeg er takket være Mega Man en helfrelst spillmusikkfan.

Antall band og artister som har laget cover og remikser av Mega Man-musikk er tilnærmet uendelig, og flere av de klassiske 8bits-sporene er blant de mest utbredte i remiks-miljøet.

Under kan du se The Adventure of Duane and Brandos rap-tolkning av Mega Man 2 lydsporet.

To av de mer profilerte bandene heter der imot The Megas og The Protomen, og har laget konseptalbum med utgangspunkt i både melodier og bakgrunnsfortelling fra Mega Man-spillene.

The Megas kan du høre her og The Protomen her.

Jeg ble svært glad for at Mega Man 9 og 10 klarte å opprettholde den høye musikalske kvaliteten vi har blitt vant til, og jeg venter fremdeles i spenning på hva Capcoms to neste prosjekter Mega Man Universe og Mega Man Online har i vente for musikkelskere.

Min favorittmelodi fra serien er introen fra Mega Man 3. Hva er din?