Denne uka har The Rite premiere, og siden den ikke er så mye å skryte av, har jeg satt opp liste med anbefalte eksorsismefilmer for deg:

5:The Exorcist III

Det er år og dag siden jeg så denne, og jeg mistenker at det var på en Libanesisk pirat-VHS. Men dette er den beste av Exorcistoppfølgerene, helt klart. Brad Dourif er som vanlig fantastisk, og som Geminimorderen fikk han anledning til å beskrive grusomheter i detalj over flere minutter, med bare ham og etterforsker Kinderman (George C. Scott) i rommet. Lignende sekvenser er heller sjeldne i dag.

Tempoet i treeren er styrken, og den St.Bernhard-aktige politietterforskeren Kinderman er en god hovedperson å følge etterhvert som handlingen nøstes opp. Spesielt sekvensene på sinnssykehuset er minneverdige. Det er også her at filmens skumleste sekvenser finnes. Sykesøstera i gangen, for eksempel. Eller den gamle, demente kjerringa i taket.

The Exorcist III er langt fra en perfekt film, men den er verdt å se hvis du har sett forløperen.

Trykk på bildet under for å se en av de skumleste sekvensene i The Exorcist III. Hvis du tør, da.

The Exorcist III (Foto: 20th Century Fox)
Et forvarsel i The Exorcist III (Foto: 20th Century Fox)

4Poltergeist

Denne drøyde det pinlig lenge før jeg så, og den er kanskje den mest kritikkverdige å ha med på en eksorsistliste. Men jeg greier ikke å la være, siden hele filmen oser av eksorsisme og besatthet. I dette tilfellet et helt område i California, hvor familien Freeling bor.

Det viser seg nemlig at nabolaget er bygd på en gammel indianergravplass, og du behøver ikke være megler for å skjønne at det er en jækla dum ting. Derifra går det bare én vei, før ting ordner seg og går tilbake til normalt igjen. Poltergeist er nemlig en film du kan begynne med hvis du er urolig for at filmene på lista kommer til å gjøre ende på deg. Klarer du Poltergeist kan du avansere til andreplassen. Klarer du andreplassen, se femteplassen. Tredjeplassen og førsteplassen kan du bestemme rekkefølgen på selv.

Trykk på bildet under for å se innledningen av Poltergeist, der yngstejenta Carol Anne begynner å snakke med den hvite støyen på tven(du kan jo spole til omtrent tre minutter uti, da) (hvis du tør, da).

Poltergeist (Foto: United Artists)
Poltergeist (Foto: United Artists)

3:The Exorcism of Emily Rose

Jennifer Carpenter bærer denne filmen på sine skuldre nærmest alene, spør du meg. Kanskje bedre kjent som Debra, den kuleste kvinnelige etterforskeren i en tv-serie hittil og søstera til Dexter Morgan, er Carpenter en av dagens beste skuespillere og den som har skildret sterkest det å være besatt på film.

The Exorcism of Emily Rose inneholder noen fantastisk ekle sekvenser hvor Emily ser demoner og syner rundt seg, før hun flytter tilbake sammen med foreldrene sine på gården. Gården er skummel nok i seg selv, innhyllet i den obligatoriske tåka som alltid kommer drivende når mørkemannen har noe på gang.

Det potensielle mørke i Carpenters ansikt trer fram i all sin prakt i The Exorcism of Emily Rose, og dette er kanskje den sterkeste eksorsismefilmen av nyere dato.

Se Carpenter liste opp de seks demonene som har inntatt henne ved å trykke på bildet under. Hvis du tør, da.

The Exorcism of Emily Rose (Foto: Screen Gems)
The Exorcism of Emily Rose (Foto: Screen Gems)

2:Constantine

Jeg husker hvor glad jeg ble når Constantine kom. Endelig lagde noen en slik film, med demoner og aske og hele helvete bare en tynn vegg unna vår verden! Og Keanu Reeves kunne spille utbrent exorcist med dress og skjeggstubb, i det jeg synes er en av hans mest minneverdige roller siden Point Break.

Det var heller ikke feil at Peter Stormare tolket Satan med stor ‘S’ og at Shia LaBeouf var med som ivrig sjåfør og ekorsistlærling.

Her er åpningssekvensen, hvor en asiatisk mor finner dattera si sittende oppi ene hjørnet på rommet sitt. Beklager japanske eller kinesiske undertekster og råtten bildekvalitet, men dette er seks minutter og femten sekunder med filmkunst. Trykk på bildet under. Hvis du tør, da.

Constantine (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
This is Constantine. John Constantine. Asshole. (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

1:The Exorcist

Du hadde vel ikke trodd noe annet? William Friedkins regi og William Peter Blattys manuskript i skjønn forening resulterte i filmhistoriens mest berømte måte å gå ned en trapp på.

Det tok lang tid før jeg fikk meg til å se den, og jeg har sett flere forskjellige versjoner. Det er like jævlig hver eneste gang, og jeg gir all ære til Linda Blair som den unge, besatte jenta Regan. Og de som sminket henne.

Trykk på bildet under for å se diverse klipp fra The Exorcist i helt grei kvalitet. Hvis du tør, da.

The Exorcist (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
The Exorcist (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Har du sett flere bra eksorsismefilmer? Ikke nøl med å utfordre min liste i kommentarfeltet under! God helg!