Hvorfor forbinder vi egentlig krim med påske? Har det seg slik at det foregår flere mystiske drap i forbindelse med denne kristelige høytiden?

Vi i Filmpolitiet har gravd dypt i sekken og plukket ut våre favoritter fra filmverdenen – denne ukas liste handler om krimhelter.
5:

J.J. Gittes – Chinatown (1974)

Torfinn: Blant Roman Polanskis fineste filmer noensinne finner vi Chinatown; et mesterverk som ikke bare inneholder alle krim noir-sjangerens sentrale elementer, den foredler elementene i samme slengen og slenger på en overraskende dose sterk krydderblanding på toppen som gjør filmen umulig å forholde seg likegyldig til.

Jack Nicholson er en del av denne krydderblandinga.

Ulven i menneskekropp som står bak noen av filmhistoriens feteste rollefigurer spiller her rollen som privatetterforsker. J.J. Gittes står det på døra hans, og innenfor står den tunge kontorpulten badet i det sparsommelige lyset fra de alltid nedtrukne persiennene.

Les også: Anmeldelsen av The Departed

(trykk på bildet for å se trailer, artikkelen fortsetter under)

J.J. Gittes - Chinatown (1974). (Foto: )
J.J. Gittes - Chinatown (1974). (Foto: Paramount Pictures).

Nicholson har kanskje alltid spilt rollene sine med en viss mangel på interesse. Mitt indre bilde av Jack er en mann som ser ut som han når som helst kan gå ut av situasjonen, og den uavhengigheten gjør rollefigurene hans sterke. Han spiller intenst, men har ikke nødvendigvis et hovedprosjekt som må gjennomføres.

Den uavhengigheten finnes hos Gittes i begynnelsen av Chinatown, men når filmen er slutt er den borte. Polanski har tatt den, og erstattet den med maktesløshet.

Gittes rammes så hardt av den nådeløse virkeligheten at han går inn i filmhistorien som en av krimsjangerens mest forandrede privatetterforskere. Spist, tygd og spyttet ut igjen.
4:

Philip Marlowe – The Big Sleep (1946)

Rune: Hollywood, film-noir, femme-fatale og mørke menn. Dette er stikkord som kjennertegner de mørke krimfilmene som kom ut av Hollywood etter krigen.

The Big Sleep og ikke minst The Long Goodbye er to filmer hvor vi møter Humphrey Bogart i rollen som privatdetektiven Philip Marlowe.

En hard mann i en hard virkelighet, alltid med en sneip i kjeften.

Bogart gjorde Marlowe til en udødelig Hollwood-figur, og de klassiske filmene representerer alt det herlige ved det gamle studiosystemet.

Det er ikke en god påske før du har sett The Big Sleep, det mener Rune i alle fall.

(trykk på bildet for å se traileren)

 

The Big Sleep - 1946. (Foto: AKG Images)
The Big Sleep - 1946. (Foto: AKG Images)

3:

John Hartigan – Sin City (2006)

Rune: Veterandetektiven John Hartigan er hard, han er veldig hard! Bruce Willis gjør en strålende rolle som denne rettferdighetens hånd i Frank Millers Sin City fra 2006.

Hvem kan vel glemme scenen der Hartigan ofrer seg selv for å redde den lille jenta Nancy fra å bli voldtatt og drept?

Det er ikke tilfeldig at det er jeg som skriver om både The Big Sleep og Sin City på denne lista, fordi den siste er inspirert av den første! Film-noir blir tatt til et popkulturelt ekstrempunkt i Sin City, noe som gjør at alle figurene som er å finne i filmen også holder seg på kanten av både virkeligheten og galskapen.

Flere har forsøkt å kopiere stilen i Sin City, men uten den samme kjærligheten skuespillerne og regissøren viste under innspillingen er det vanskelig – nært nok umulig – å gjenskape følelsen av desperasjon og møkk.

Les også: Anmeldelsen av Sin City

Bruce Willis i Sin City. (Foto: SF Norge).

2:

Chief Inspector Clouseau – The Pink Panther Strikes Again (1976)

Maria: Det er ikke ofte jeg griner av latter, men når Peter Sellers spiller Jaques Closteau, går det galt. Det har blitt laget 11 Rosa Pantern-filmer, hvor kvaliteten har vært svært varierende, men skal du se noen av dem, foreslår jeg The Pink Panther Strikes Again fra 1976.

Jaques Clouseau er en helt ubrukelig etterforsker. Han er klumsete, dum og har en selvtillit fra en annen verden.

Han er en selvutnevnt forkledningsmester, noe som kommer godt frem i The Pink Panther Strikes Again. Bare se for deg denne scenen:

Clouseaus store nemesis Dreyfus, får tannpine i det han skal utslette hele verden for å ta livet av Closteau. Vår helt får en genial plan om å kle seg ut som tannlege, for å så drepe Dreyfus. Med briller som gjør ham halvveis blind og en plastneste som etter hvert smelter går planen fullstendig vasken.

Det hele kulminerer i at både Closteau og Dreyfus blir høye som hus på lystgass, trekker feil tann, og flirer seg fra vett og forstand.

Kampscenene mellom Closteau og butleren hans Kato er også smått legendariske, hvor hver slåsskamp ender i at de raserer hver krok av huset hans. Har du ikke sett noen de gamle Rosa Pantern-filmene enda? Da har du noe å bruke påsken på!

(trykk på bildet for å se traileren til filmen)

The Pink Panther Strikes Again (1976). (Foto: United Artists).

1:

Sherlock Holmes – Sherlock Holmes (2009)

Marte: Det kunne ikke bli noen andre som nummer én på en liste over krimhelter! Sherlock Holmes er en legendarisk figur. Han er lynende intelligent og klarer å løse det meste ved bruk av sin deduktive fremgangsmåte.

Forholdet Holmes har med sin kjære Dr. Watson er et utrolig artig element jeg aldri blir lei av, selv om Watson kanskje blir det selv.

Holmes er blitt portrettert utallige mange ganger på film, men hvis jeg skal plukke ut én favoritt, så er Robert Downey Jr. sin tolkning av figuren mitt soleklare valg.

I Sherlock Holmes fra 2009 er Downey Jr. herlig arrogant. Han har en unik evne til å spille egosentrisk og selvgod, og det passer perfekt for Sherlock Holmes. Jeg elsker dessuten hvordan han driver Scotland Yard til vanvidd med sin eksentriske væremåte når han hjelper dem med etterforskningen. Han er genial!

Sherlock Holmes har engasjert, underholdt og forundret folk siden 1800-tallet – han fortjener en førsteplass på lista over topp 5 krimhelter!

Les også: Anmeldelsen av Sherlock Holmes

Se traileren for Sherlock Holmes her!