Han Solo Shot first. (Foto: thinkgeek.com)
Han Solo Shot first. (Foto: thinkgeek.com)

I høst kommer den ørtende versjonen av Star Wars-filmene. Denne gangen i blu-ray-utgave, men med én stor feil. Den store fete boksen inneholder enda ikke det fansen egentlig vil ha: En versjon av sagaen som ikke tukler med filmene slik de ble vist på kino. Hvorfor er fansen så vanskelig?

Uenighetene mellom fansen og filmskaper George Lucas kan oppsummeres i det som nærmest har blitt et kulturelt mantra, nemlig frasen «Han Shot First». Dette ble en snakkis like etter de nyresturerte versjonene av den originale Star Wars-trilogien kom ut, og viser til en av de mest omtalte forandrede scenene i Star Wars: A New Hope fra 1977.

Da George Lucas klippet om Star Wars episode 4 til de nye restaurerte utgavene ble det bråk. (Foto: Stills/Skjermdump fra Star Wars: A New Hope)
Da George Lucas klippet om Star Wars episode 4 til de nye restaurerte utgavene ble det bråk. (Foto: Stills/Skjermdump fra Star Wars: A New Hope)

Vi starter fra begynnelsen.

George Lucas var og er en ambisiøs regissør. Han hadde store planer for Star Wars, og har blant annet uttalt i dokumentaren Empire of dreams at mange av disse lot seg ikke gjennomføre på den tiden den originale trilogien ble laget, hverken teknologisk eller økonomisk. Da han mange år senere så hva Steven Spielberg klarte med Jurassic Park, kunne han endelig gi filmene den behandlingen han mente de fortjente.

I 1997 ble derfor filmene digitalt restaurert med krispere bilder og bedre lyd. En rekke scener ble oppdatert med CGI-effekter slik at både skapninger og omgivelser holdt følge med datidens teknologi. Men det var ikke det verste:

Jesus, I will have to hold on to my VCR forever to properly watch Star Wars. – Innlegg i kommentarfelt hos filmjunk.com

Den mye omtalte scenen vi skal frem til er fra A New Hope og handler om møtet mellom Han Solo og dusørjegeren Greedo. De sitter på hver sin side av et bord i en café på planeten Tatooine, og Greedo sier til Han Solo: «I’ve been looking forward to this moment for a long time». Han svarer: «Yes, I bet you have«, og skyter Greedo under bordet de sitter ved.

I spesialutgaven fra 97 skyter Greedo Han Solo først, men han bommer, og Han Solo skyter deretter Greedo.

So what?

Det som mange anså som et stort problem ved denne «lille» forandringen var at Han Solo mistet litt av sin nådeløse personlighet, noe som også gjør at utviklingen utover i filmene blir mindre fremtredende. Når Han Solo i den originale trilogien uten nøling trekker av gønneren er dette en ganske beskrivende handling som viser hva slags fyr han er.

I alle årene frem til spesialutgavene kom ut kunne man derfor oppfatte Han Solo som en egoistisk banditt som etter hvert ble et trofast medlem av alliansen som kjemper for frihet i galaksen. I den nye versjonen av trilogien mister han derfor litt av brodden siden hans skudd var i selvforsvar. At Greedo også bommer på Han Solo fra én meters hold blir rett og slett for dumt.

Det har blitt gjort enda en forandring. Denne gangen i 2004-versjonen som kom ut på DVD. Her skyter de to nesten samtidig, men fortsatt med Greedo som den første som skyter.

George Lucas regisserer Hayden Christensen i "Revenge of the Sith". (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
George Lucas regisserer Hayden Christensen i "Revenge of the Sith". (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

Originale og uferdige

Fans over hele verden har etterlyst de originale versjonene av Star Wars-trilogien, men til liten nytte. Lucas har beskrevet de originale filmene som «uferdige», og har uttalt at han heller vil at den gamle trilogien skal huskes slik den er i spesialutgaven.

Star Wars-fans har vært ganske nådeløse med George Lucas angående de forandringene han har gjort med den originale trilogen. At Hayden Christensen, som spiller Anakin/Darth Vader ble manipulert inn i Return of the Jedi på slutten av filmen er én kontrovers. Jeg skal ikke late som om det ikke irriterte vettet av meg også.

Elsk/hat

For de der ute som kjenner på frustrasjonen. Dere er ikke alene. Alexandre O. Philippe er en av dem, og han har laget dokumentaren The Poeple vs George Lucas. Det er en film som handler om hvor altoppslukende Star Wars er for enkelte, og hvor vanskelig kjærlighetsforholdet mellom Lucas og fansen er.

Én av intervjuobjektene spør seg selv hvordan man kan bli sint på mannen som lagde Star Wars. Han lagde jo Star Wars! Andre intervjuobjekter synger «George Lucas Raped my childhood», mens en annen mann nærmest hulker seg gjennom sin lovprisning til Star Wars med utsagnet «Aldri si at det bare er en film!» Jeg mistenker at han helt sikkert har fått høre det noen ganger.

Se traileren til The People vs George Lucas

Star Wars – The Complete Saga kommer ut på blu-ray 16. september i år, men til manges fortvilelse står George Lucas på sitt, og heller ikke denne boksen kommer til å inneholde de originale versjonene av den første trilogien. Men all surkinga til tross, jeg er likevel ganske sikker på at de som allerede har to – tre boks-sett med filmene også kommer til å anskaffe seg denne. Så får man heller grave i VHS-samlinga hvis trangen skulle bli for stor.