I 1986 tok Nintendos Metroid spillverdenen med storm. Spillet kombinerte familiære spillmekanismer, for å skape en ny og ukjent hybrid, som utformet seg som en fantastisk fortelling om ensomme heltedåder. 

Spillets store overraskelse som kan sies å ha ført til den store populariteten, var kjønnsvrien. Prepubertale gutter verden over ble sjokkerte over det faktum at den beinharde robothelten de hadde styrt gjennom et langt eventyr, faktisk skulle vise seg å være en kvinne.

Heltinnen over alle heltinner har nå vært med i elleve spill og fyller 25 år!

Fangratulasjon

I sammenheng med dette jubileumet har tilhengerne ved siden Shinesparkers sluppet en gratulasjonsvideo hvor både spillere og profesjonelle utviklere deltar.

ANMELDELSE: Heavy Metal – kultfilm for tenåringsgutter i puberteten

Siden er en dedikert Metroid-podcast, og i likhet med spillsiden Screwattack, har de valgt å døpe siden sin etter en av Samus’ evner. Blant de mer ‘celebre’ gratulantene finner vi to bidragsytere bak seriens siste tittel Metroid: Other M

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Det første Metroid-spillet var dystert, men koselig. Mye grunnet det herlige lydsporet (Foto: Nintendo)
Det første Metroid-spillet var dystert, men koselig. Mye grunnet det herlige lydsporet (Foto: Nintendo)

Roboten som ble til ei dame

I Metroid spiller du som en intergalaktisk dusørjeger ved navnet Samus Aran. Målet hennes er som oftest å ta knekken på de plagsomme utenomjordiske skapningene kalt ‘rompirater’.

TOPP 5: Hva er det mest ubrukelige spillutstyret?

Seriens navn har to åpenbare betydninger. For det første er metroider biologiske skapninger i spillet, som kan suge livsenergien ut fra biologiske organismer.

Rompiratene prøver blant annet å utnytte disse som biologiske våpen, og disse organismene spiller derfor en sentral del i seriens fortelling.

For det andre har også navnet en konkret bakgrunn fra utviklingsprosessen. I et intervju med Selectbutton fra 2006, forklarte en av seriens hovedutviklere Yoshio Sakamoto navnet.

– Du vet at noen kaller t-bane metro, ikke sant? Når du spiller føles det litt ut som om du utforsker undergrunnen. Samus er også en slags androide, så vi satte endelsen ‘roid’ på ordet metro, sa Sakamoto Yoshio til Selectbutton.

Valget å gjøre denne androiden til en kvinne var ikke en gjennomtenkt samfunnskritisk eller filosofisk handling, men heller et tilfeldig ‘hadde det ikke vært kult’-forslag under utviklingen (IGN). 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Det var ikke før spillets slutt at Samus Aran viste sitt sanne ansikt (Foto: Nintendo)
Det var ikke før spillets slutt at Samus Aran viste sitt sanne ansikt (Foto: Nintendo)

Har hun en fremtid?

Etter den svært vellykkede Metroid Prime-triologien til Nintendo Gamecube og Wii, ble Metroid: Other M sterkt kritisert for sin degraderende og mannsjåvinistiske fremstilling av heltinnen Samus.

Hun gikk fra å være en knalltøff supersoldat, til en svak og emosjonell skikkelse, som ble dominert av en overordnet mannsfigur. Bortsett fra dette var spillet i seg selv ikke helt det spillere forventet seg, og den samlede opplevelsen var relativt skuffende.

ANMELDELSE: From Dust – Et lite spill, som gjerne vil være noe stort

Så langt har det enda ikke blitt annonsert noen nye Metroid-spill, men med tanke på spillenes gode rykte, får vi sannsynligvis se mer til metroider, Samus og rompirater på den kommende Wii U-konsollen.

LES OGSÅ: Fans feirer Zelda-jubileum med kunstsamarbeid

Hva er ditt forhold til Metroid-serien? Del meninger og gratulasjoner i kommentarfeltet!