Larry Laffer - 1987. (Foto: Sierra On-Line)
I artikkelbildet øverst ser du Larry fra det syvende spillet i serien, slik så han ut i 1987. (Foto: Sierra On-Line)

Er du i alderen 25 – 35, mann og spillinteressert? Da er det STOR sannsynlighet for at du kjenner godt til Larry Laffer og hans begredelige kjærlighetsliv.

Spillhelten (eller skal jeg si spilltaperen) er en av de mest uvanlige figurene jeg har møtt i et spill noensinne.

I juni ble det klart at spillskaperen Al Lowe var involvert i arbeidet med å hente frem spillklassikerne til tablets og mobiltelefoner. Nå er også klart at spillene kommer i en oppgradert utgave til PC, Xbox 360, Playstation 3 og flere andre plattformer.

Spørsmålet er hva som gjør en tjukk, skalla, sjenert og kvinne-analfabet til en populær spillfigur?

En skikkelig ‘taper’

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizard (1987) tok opp det som da var ukjente temaer i spill. Larrys stakkarslige forsøk på tilnærminger ovenfor det motsatte kjønn fant et stort publikum i løpet av 90-tallet, og det finnes nok mer enn en mann som kjente seg igjen i den desperate situasjonen hovedpersonen til en hver tid befant seg i.

ANMELDELSE: Renegade Ops – peker nese til spillhistorien

– Alle spillene som fantes i 1987 lignet på hverandre. Det var så mange rollespill, så mange romspill og så mange apokalyptiske fremtidsspill, at jeg følte noe manglet. Det gav meg muligheten til å peke nese til det moderne USA.

Det forteller spillskaperen Al Lowe i et intervju med nettstedet rockpapershotgun.com fra 2008.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Leisure Suit Larry 1 remake. (Foto: Sierra On-Line)
Slik så grafikken ut i 1987. (Foto: Sierra On-Line)

Leisure Suit Larry 1 remake. (Foto: Sierra On-Line)
Og slik så den ut i 1991, etter den første oppussingen. Nå kommer dette klassiske spillet i en HD-remake til moderne spillkonsoller. (Foto: Sierra On-Line)

– Ken sent me

I 1987 var det ikke slik at du kunne uten videre trykke deg rundt i spillverdenen. Her måtte du ta i bruk tastaturet for å samhandle med spillet.

Med hjelp av piltastene kan du flytte Larry rundt i spillverdenen, og for å åpne en dør – ja, da må du skrive ‘open door’.

Gjennom samtaler med bargjester, kvinner og deler av det moderne Amerikas underside – nærmer Larry seg det endelige målet: Å miste jomfrudommen.

RETRO: Kid Icarus – spillet som fløy for nær obskuriteten

Twisten er at om du ikke klarer å få det til i løpet av to timer, så velger Larry å ta sitt eget liv. Det er en nesten provoserende utfordring, som gjør narr av både Hollywood-filmer og utfordrer oppfatningen av hva som definerer et lykkelig liv.

I starten av spillet så kan du velge å gå til en prostituert, men da dør Larry av en seksuelt overførbar sykdom. Moralen forsøker med andre ord tidvis å skinne igjennom, men humor og ironi bærer det meste av spillets fortelling.

Og har du forresten sett en skikkelig nerd med en t-skjorte hvor det står «- Ken sent me»? Ja, da er det en referanse til Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards (som er spillets fulle navn). Det er nemlig et kodeord du må bruke for å komme deg et steg nærmere målet.

Tenåringsminner

I starten av denne artikkelen anslo jeg at de fleste menn i alderen 25-35 har noen barndomsminner fra dette spillet. Jeg befinner meg helt nederst i denne aldersgruppa, men husker tydelig spenningen over å kanskje få se en digital pupp.

Slik er det å være tenåring, og spill var jo noe nytt og spennende som foreldre ikke helt hadde kontroll over.

Sene kvelder og lange netter satt jeg og kompisene mine, mens vi klødde oss i hodet og lurte på hva vi måtte taste inn på datamaskinen for å komme oss videre. Internett hadde vi ikke, så det var umulig å lete opp en guide eller ‘walkthrough‘.

ANMELDELSE: Superbrothers: Swords & Sworcery – terningkast 6 til iPad-spill

Spillet ble også distribuert på gamlemåten. Det vil si at vi piratkopierte det via disketter, for dette var ikke noe du i utgangspunktet kunne kjøpe i din nærmeste databutikk. Selv ikke utgiveren Sierra On-Line visste hvordan de skulle markedsføre et slikt spill som dette.

(videoen under viser deg de 10 første minuttene av spillet, artikkelen fortsetter under)

Brøt ny mark

Da spillet var klart til salg, ble utgiveren usikker på hvordan publikum ville reagere på et spill som var så annerledes, med et så eksplisitt seksuelt tema.

De valgte å slippe spillet ut på markedet uten markedsføring eller noen form for reklamearbeid. Trass i lave salgstall i starten, gikk ryktet fort og spillet endte med å bli en av 1987s bestselgende – og mest kritikerroste spill.

Om denne artikkelen har gjort deg nyskjerrig på spillserien om den seksuelt frustrerte lille karen, så sjekk for all del IKKE ut de to nyeste spillene Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude eller Leisure Suit Larry: Box Office Bust. Makan til drittspill skal du lete lenge etter.

Lowe var ikke involvert i produksjonen av disse spillene, og gremmer seg over resultatet i intervjuet med rockpapershot.com.

– Det var som å få en video fra de som har kidnappet sønnen din. På en side er du glad for at han er i live, men, gud bedre, se hva de har gjort med ham (Larry journ. anm.).

Vil du oppdage det fabelaktige universet til Larry Laffer, gå heller for det siste spillet i serien som Al Lower hadde noe å gjøre med – nemlig Leisure Suit Larry 7: Love for Sail.

Hvilket Leisure Suit Larry-spill er din favoritt? Legg inn din kommentar under videoen som viser åpningen av det syvende spillet – classic!

Kilder: Rockpapershotgun.com, 1up.com, Wikipedia