Da barna på nettsiden «morogfarskalskilles» ble spurt om hva de savnet på siden, kom det et klart ønske om mer aktiv deltakelse – og aller helst, et dataspill.
For kort tid siden lanserte de resultatet: Gratisspillet «Skilsmissen».
– Spillet formidler et alvorlig innhold på en humoristisk og lærerik måte, sier det danske Økonomi- og innenriksdepartementet til Folkeskolen.dk. De står bak det spesielle prosjektet i samarbeid med spillutvikleren Duck & Cover Games.
– Barna skal kunne kjenne seg igjen
Målet med spillet er å spre glede til de triste barna man møter på veien, og den eneste måten å gjøre det på er å prate med dem.
Spilleren sanker inn flere poeng hvis han gir det rådet som er best egnet til situasjonen barnet befinner seg i. «Jeg er så lei meg fordi det er så vanskelig å leve to forskjellige liv. Jeg har behov for å samle tankene», sier et barn i «Skilsmissen». «Snakk med en venn», «lek» eller «vær rampete» er blant svaralternativene.
– For oss har det handlet om å formidle budskapet på en annen måte, slik at barn kan kjenne seg igjen i historiene og forstå at deres situasjon ikke er unik, sier Benedikte Mikkelsen i Duck & Cover Games til nettsiden.
Norske eksperter positive
Det danske påfunnet får også ros her til lands av norske eksperter som mener at tilbudet virker lovende.
– Spillet kan hjelpe barn til å forstå at det ikke er unormalt, uforsvarlig eller uakseptabelt å ha mange vonde tanker i forbindelse med at verdens viktigste personer skilles: Mamma og pappa, sier Øystein Samnøen i Barnevakten til NRK.no.
Han får støtte av familieterapeut Lars. H. Fengsrud i Familiehjelp.no, som mener det er en viktig samfunnsøkonomisk investering å jobbe med barna som lever i konfliktfylte hjem.
– Mange foreldre er flinke til å samarbeide og snakke med barna sine, men det er noen foreldre og barn som trenger hjelp til det, sier Fengsrud.
– Dette spillet lar dem både få uttrykke følelser og være rådgivere. Barn vil føle at det er bra å kunne hjelpe andre som også har det vanskelig, fortsetter han.
– Ville vært interessant med en norsk versjon
Helge Skinnes i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at det ikke foreligger planer om å lansere et lignende spill her til lands, men han mener den danske ideen er interessant.
– Dette er noe vi eventuelt kan vurdere nærmere i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, skriver han på epost til NRK.no.
Familieterapeut Fengsrud og Samnøen i Barnevakten er positiv til et norsk skilsmissespill for barn.
– Det er mulig å bruke spill som rammeverk for å hjelpe barn både med prosessering og som informasjonskilde. Jeg synes det ville vært interessant å se på muligheten for en norsk versjon, sier Samnøen.
– For de barna som ikke synes det er lett å snakke om problemene hjemme, kan det å gå på nettet å spille et slikt spill være til hjelp, sier Lars H. Fengsrud til NRK.no.