I dag er det 10 år siden flere år med nysgjerrighet og besettelse endelig fikk sin forløsning. Ti år siden de lange timene utenfor kinoen endelig gav utbytte. Det er 10 år siden Ringenes Herre hadde premiere på kino.

Ringenes herre: Ringens brorskap hadde verdenspremiere den 19 desember 2001. Mine beste minner fra denne tiden er likevel ikke selve filmen. Det var forberedelsene, og den smått maniske fordypningen i bøkene, skuespillerne, og lekket stoff fra filmen. Dette var før YouTubes tid, og jeg hadde to teasere og en kino-trailer på en cd jeg fikk sammen med en utgave av Empire. De så jeg flere ganger enn jeg egentlig vil innrømme.

For min del hadde det sikkert ikke gjort noe om filmen var noe møl. Jeg har fått mer glede av å glede meg til Ringenes Herre enn noe annet.

Farvel, Jared

Galskapen regjerte. Kjekkaser som Josh Hartnett måtte pent vike fra plassen på magasinforsidene til fordel for små gutter med krøllete hår og respektable skostørrelser.

Veggen på jenterommet hadde sålangt vært prydet av Jared Leto og diverse innrammede kinesiske tegn (Hallo, interiørtrend 1999). De gikk alle i søpla den dagen jeg kjøpte meg sverd.

Denne så jeg kanskje 300 ganger. Vær snill å tilgi New Line Cinema for bruken av Christopher Fields Gothic Power. Den var ikke så ille den gang.

Evig fan

Marte i alvekostymet sitt under Ringenes Herre-kjøret på begynnelsen av 00-tallet. (Foto:Privat)
Marte i alvekostymet sitt under Ringenes Herre-kjøret på begynnelsen av 00-tallet. (Foto:Privat)

Marte Hedenstad her i Filmpolitiet er greit nerdete hun også. Hun var så heldig IKKE bo i en gudsforlatt by i Nord-Norge, slik at hun sammen med andre likesinnede kunne sove i Frognerparken for å skaffe seg billetter til premieren på To Tårn, ett år senere.

– Jeg troppet opp i fullt alvekostyme, med kappe og det hele. Jeg sov 5 døgn i telt, og det var kun den siste dagen vi oppdaget at det var varmeovner i den ene lavvoen. Det var 10 minus ute, og det var veldig, veldig gøy, forteller Marte.

Det som viste seg å være så magisk ved den første Ringenes Herre-filmen var at den jo faktisk var et mesterverk. Spesialeffekter uten sidestykke, et kostyme-og sminkearbeid man aldri kunne forestille seg, karakterer du følte så inderlig med, en filmatisering av et fantasy-mesterverk som bar så mye kjærlighet ved seg at det ikke kunne unngå å smitte seeren.

Ian McKellen har for evig og alltid satt standarden for hvordan Gandalf ser ut og ter seg. (Foto: New Line Cinema)

Ringenes Herre-trilogien står igjen som tre filmer vi kommer til å snakke om når vi slurper fruktsuppe på sykehjemmet. Du kan i hvert fall stole på at jeg og Marte kommer til å gjøre det.

Så, til poenget: Legger du igjen dine favorittøyeblikk fra filmen (eller fra perioden der du ventet på den), i kommentarfeltet kan du vinne den ENORME Blu-ray-pakken med den utvidede trilogien i en finfin boks.