Filmpolitiets Kortfilmpris 2012

  • Regissør:Jon Carlstedt
  • Prod.år: 2012
  • Format: ProRes
  • Lengde: 2 minutter
Synopsis

Med stilrene bilder og en personlig fortellerstemme leker denne filmen med tid og rom. Istedenfor tydelige svar, gir den seeren nye tanker. En personlig fortelling med flere nivåer og sterk gjenkjennelsesfaktor.

Om regissøren

Jon Carlstedt er 26 år gammel og er bosatt i Sverige hvor han arbeidet for produksjonsselskapet Filmverkstaden.

– Jeg lager film i hodet hele tiden – på vei til bussen, på butikken, ved middagsbordet. Jeg utgår ofte fra hverdagsepisoder og situasjoner jeg opplever eller får gjenfortalt fra venner.

– For meg er film på sitt beste når karakterene ikke er 100% gode eller onde, og man kan sympatisere med dem på tross av feilene de gjør. Margareth Olins filmer er gode eksempler, og der får man også tid som tilskuer til å ta inn filmens handling og tema.

Etter magefølelsen

Fortell om den største utfordringen du møtte under arbeidet med denne kortfilmen.

– Jeg spilte inn på 16 mm film, og da bruker man en lysmåler som beregner hvordan filmen skal eksponeres. Når jeg sto på plass og skulle begynne oppdaga jeg at jeg hadde glemt å ta med lysmåleren – hva skulle jeg gjøre nå?

– Siden slutten av tenårene har jeg fotografert ganske mye stillbilder, både digitalt og analogt, og jeg bestemte meg for å eksponere helt etter magefølelsen.

– Det var utrolig spennende når jeg fikk materialet fra framkalling, jeg var redd for att filmen skulle være helt ødelagt. Det var en utrolig lettelse å se at materialet var veldig jevnt og bare lett overeksponert.

Hvordan tror du livet er om ti år? Har du store ambisjoner?

– Jeg har lært meg at jeg ikke kan spå noe som helst i livet. Nå er jeg nyutdannet filmarbeider, og ambisjonen er å studere videre på en filmhøyskole i Norden. Om alt går perfekt så har jeg begynt med min andre langfilm om 10 år, men veien fram dit er lang og jeg tror på å ta et steg om gangen.

– Skulle alt går skjeis skulle jeg nok trives bra som håndverker, og nyte et liv der man har fritid og tid til venner og familie.