Da er det klart – Festen fikk flest stemmer i avstemmingen til Filmpolitiets Kortfilmpris 2013!

Prisen på 10.000 kroner ble delt ut av Birger Vestmo under Kortfilmfestivalen i Grimstad lørdag kveld. Den ble tatt i mot av Astrid Thorvaldsen (regi, manus, klipp) og Ingvild Dagestad (produsent, manus, klipp).

– Det var veldig uventet, veldig sterkt ønsket. Jeg må si tusen takk til alle som har stemt på oss. Og vi setter pris på alle som har delt, linket på Facebook og tvitret. Vi setter enormt stor pris på all støtten vi har fått, og det har vært en utrolig gøy opplevelse å få lage denne filmen, og at den skulle slå så an som den har gjort, sa Ingvild Dagestad i sin takketale.

– Ettersom vi har fått 10000 kroner, så må det komme en oppfølger – Nachet. Og så må det komme en prequel, da. Vorset, spøkte regissør Astrid Thorvaldsen.

– Nå lager vi spillefilm på NTNU. Folk kommer ikke til å stå stille (som i Festen, red. anm.), men dere må komme på kino uansett, sa Thorvaldsen.

Birgers mening: Vi ser følgene av festen kvelden i forveien. Hva skjedde egentlig? Ved hjelp av en fiffig teknikk, der kameraet beveger seg gjennom stillbilder i tre dimensjoner, får vi glimt av øyeblikk fra festen, som gradvis avdekker festens opphav, og hvordan det har utløst en kriminell handling. Det visuelle er godt løst, lydsporet er heftig og den lille historien er smart fortalt via små hint.

  • Rulletekst
  • Regissør: Astrid Thorvaldsen
  • Manus: Ingvild Dagestad, Astrid Thorvaldsen
  • Kamera: Eli Nygård, Thomas Lind
  • Klipp: Ingvild Dagestad, Astrid Thorvaldsen
  • Musikk: Kris Peak, Erlend Ose
  • Lyd: Eli Nygård
  • Produsent: Ingvild Dagestad
  • Skuespillere: Alexander Asplund, Markus Dahlslett, m.fl.
Om filmen

Regissør Astrid Thorvaldsen om sin egen film:

– Hva er bakgrunnen din innen filmskaping?
– Jeg har en bachelor i Film- og videoproduksjon ved NTNU, og holder nå på med en master hvor kullet vårt skal produsere den første spillefilmen i Norge som er en del av et studieløp. Jeg har også vært medlem av humorredaksjonen i Student-TVen i Trondheim, hvor jeg har produsert en del sketsjer.

– Hva handler Festen om?
Festen handler om tid, og hvordan denne kan oppleves på en ny måte når vi får muligheten til å studere et øyeblikk når tiden fryses. Filmen er også en krimgåte.

– Hvorfor ville du lage denne filmen?
– Jeg synes teknikken virket utrolig spennende og estetisk, og det var fristende å eksperimentere med en stil som ikke er så mye brukt ennå. I tillegg la teknikken helt nye premisser for hvordan historien kunne fortelles. I tillegg var en stor fest moro å bruke som situasjon, for da kunne vi fylle filmen med artige, klisjefylte og absurde situasjoner publikum kanskje kan kjenne seg igjen i.

– Hva var den største utfordringen ved å lage Festen?
– Selve teknikken: Først måtte vi klare å skaffe et godt nok kamera. Deretter var de lange tagningene en utfordring med tanke på alt kameraet skulle fange opp, og også det at fokuset skulle være riktig. Utescenene var også spesielt problematiske, siden det var vind den dagen vi filmet og det var meningen at alt skulle stå stille. Skuespillernes hår og klær blafret i vinden, men vi klarte å fikse det meste med hårspray og klesklyper.

– Hva er filmambisjonene dine for fremtiden?
– Drømmen er å kunne leve av å regissere spillefilm. Noe annet er egentlig uaktuelt, så sånn må det bli. Skulle man noen gang være så heldig vinne en gullpalme i Cannes, skal alle få klem og champagne.