Etter å ha inntatt posisjonen som den største digitale spillbutikken på PC, vil Valve nå overta stuespillerne. (Illustrasjonsfoto: Valve)
Etter å ha inntatt posisjonen som den største digitale spillbutikken på PC, vil Valve nå overta stuespillerne. (Illustrasjonsfoto: Valve)

Oppdatert 26/09-2013: Valve annonserte onsdag kveld at de vil produsere maskinvare som kan bruke det kommende spilloperativsystemet SteamOS (les under for med informasjon).

Det er ikke klart om «Steam Machines» vil ha en Apple TV-lignende funksjon – hvor boksen du kobler til TV-en kan strømme innhold fra en stasjonær datamaskin – eller om det blir en selvstendig datamaskin.

Hovedbudskapet fra Valve er å gi brukerne størst mulig kontroll over hvilket produkt de ønsker, et radikalt skifte fra det eksisterende paradigme i spillkonsollverdnen. Xbox- og Playstation-konsollene er lukkede økosystem, både fra et programvare- og maskinvareperspektiv. Med SteamOS og «Steam Machines», samt muligheten til å gi ut egne spill via Greenlight-systemet og Early Access, åpner Valve portene i begge ender.

Hva tror du om Valve sine planer? Del dine tanker i kommentarfeltet nederst.

Opprinnelig artikkel: Ambisjonene til den amerikanske spillutvikleren Valve, og deres digitale nettbutikk, har vært åpenbare lenge. I fjor lanserte selskapet Big Picture, et konsollignende grensesnitt til den populære nettbutikken Steam, og det har vært ventet at toppsjef Gabe Newell ville kaste seg inn i krigen om stuespillerne. Nettbutikken Steam er allerede den mest populære digitale spillplattformen på PC.

På selskapets egne nettsider avduket Newell mandag kveld det første steget: Et eget operativsystem tilpasset spillere og underholdning i stua.

Dermed velger Valve en annen vei enn sine hovedkonkurrenter – Sonys Playstation 4 og Microsofts Xbox One – ved å åpne for at andre produsenter kan lage den boksen du må koble til tv-en.

Strøm spill fra PC til TV

Operativsystemet vil fungere slik at du kan strømme spillene direkte fra din vanlige PC til enhver tv-boks med SteamOS installert. Dermed trenger heller ikke spillere å bekymre seg for å skaffe seg enda en ting de må oppgradere med bedre grafikkort hvert eneste år.

Dette markerer også et veiskille for konsollprodusentene, og et potensielt problem for Microsoft og Sony, ettersom den teknologiske utviklingen går stadig raskere.

Ingen av de eksisterende konsollprodusentene ønsker å bruke penger på å utvikle nye systemer oftere enn hvert sjette til syvende år, dagens Playstation 3- og Xbox 360-konsoller er teknologiske flaskehalser om man sammenligner med PC-plattformen.

ANMELDELSE: Grand Theft Auto V – antiheltenes triumf

Med SteamOS kan forbrukerne selv velge når de vil oppgradere sin egen PC, og hvilke deler av den. Da kan de samme forbrukerne også selv velge når de vil følge med i den teknologiske utviklingen, og spillutviklere kan øke tempoet og sette høyere tekniske krav når de utvikler sine spill.

I tillegg til å strømme spill fra en PC med Steam-programvaren installert, lover Valve strømming av musikk og film, deling av spill mellom venner, og gode muligheter for familie- og alderskontroll. De samme funksjonene vi forventer en moderne spillkonsoll.

Hvorvidt Valves nye retning vil fungere avhenger av hvor mange brukere selskapet får til å kjøpe produktet, men sjansene er eksepsjonelt gode – Valve reklamerer selv med at over 50 millioner bruker PC-versjonen av nettbutikken.

Hva tror du om SteamOS? Del sine synspunkter i kommentarfeltet.