2013 er et spillår preget av at både bransjen og forbrukerne er i en overgangsfase. For hjemmespillerne har bruken av en ekstra skjerm – populært kalt «second screen» – blitt helt vanlig gjennom Nintendo sin Wii U-konsoll, og sosiale medier har endret hvordan spillutviklere ser på samarbeid og flerspillerfunksjoner.

Sony sin nye konsoll Playstation 4 kom i slutten av november, og dermed sparket i gang neste konsollgenerasjon, mens Microsoft sin Xbox One-konsoll kommer på det norske markedet i 2014. Året som kommer vil være dominert av kampen mellom disse to spillmaskinene (med Wii U på sidelinjen). Salgstall vil bli målt opp mot hverandre, vinnere vil kåres, og det vil være skarp krig om å ha de beste spillene.

Og når alt kommer til alt, så er det siste poenget det viktigste. 2014 ser ut til å bli et spennende spillår.

I denne lista er det årets utgivelser som står i sentrum – her er de beste spillene fra 2013:

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her

Battlefield 4

Battlefield 4. (Foto: DICE)

En videre utvikling av det solide fundamentet fra Battlefield 3 gir det fjerde spillet livets rett. Med nye taktisk muligheter, lagsamarbeid, sosiale funksjoner, dynamiske omgivelser og uovertrufne opplevelser på land, til sjøs og i lufta er det bare å slå fast at Battlefield 4 er best i sin klasse denne generasjonen.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Lanseringen av spillkonsollene Xbox One (i USA, kommer til Norge i 2014) og Playstation 4 første til et rotterace mellom utviklerne Infinity Ward og DICE. Hvem ville klare å lage et godt spill i tide til de nye konsollene? For Call of Duty: Ghosts betød det en enkeltspillerfortelling som var for kort. For erkekonkurrenten, skapt av de EA-eide svenskene i DICE, betød det tekniske problemer i utrullingen av spillets nettfunksjoner. Dårlig tid gir dårligere spillopplevelser.

Likevel, Battlefield 4-problemene er borte og spillet imponerer fortsatt med sitt fokus på dynamiske omgivelser. Ved å gå i retningen av større autensistet skaper de også storslagne øyeblikk når opp mot 64 spillere barker sammen i taktisk veldesignede kart.

Med en tiendeplassering på lista over årets beste spill er det bare å gi Battlefield 4 seieren over Call of Duty: Ghosts i årets skytespillduell.

(lista fortsetter under videoanmeldelsen)


Animal Crossing: New Leaf
Animal Crossing: New Leaf. (Foto: Nintendo)

Kjernen i en spillopplevelse er å få en utfordring, overvinne den og motta belønning. Mens samfunnet rundt oss går stadig raskere, får vi også stadig flere belønninger i livene våre. Enten det er på sosiale medier eller i underholdning. De største spillene og Hollywood-filmene vegrer seg for å roe ned tempoet, tenk om du begynte å kjede deg? Storslagne slåsskamper, spesialeffekter og heftige historier pumpes ut i et imponerende tempo.

Derfor er det uvant å møte tempoet i et spill som Animal Crossing: New Leaf. Uvant og behagelig. Ikke så ulikt NRKs minutt-for-minutt-sendinger.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

På samme måte som fjorårets beste spillJourney – skapte en unik ro hos spillere, er Nintendos simuleringsspillserie en opplevelse som avviker markant fra andre spill på årets toppliste.

Mens Filmpolitiets Marte Hedenstad mener denne typen saktegående spillopplevelser er grusomt kjedelige, fanger også de dagligdagse problemene i den lille byen du får bli borgermester i oppmerksomheten til både Andreas H. Opsvik og undertegnede.

Så mange timer er blitt langt ned i våre respektive landsbyer – hvor oppgaver som luking av ugress, fisking og insektsfanging er dagligdags – at spillet kapret seg en trygg niendeplass på årets spillkåring.

(lista fortsetter under traileren)


Runes favoritt blant spillene som ikke kom med på 2013-lista:

«Å være en astronaut fanget på en fremmed planet høres ut som et storstilt actionspill, men Pikmin 3 byr på spennende opplevelser ved å aktivere helt andre følelser enn de største blockbuster-spillene. Tempoet, omgivelsene og oppdagergleden er det som gjør spillet med de små skapningene til et noe som ikke bare underholder i øyeblikket, men som også kiler fantasien og undringen over naturen rundt oss.»

ANMELDELSE: Pikmin 3 – storartet fra Nintendo-legende.

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her


Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. (Foto: Level 5)

Hvis du har en forkjærlighet for animefilmer kan du også glede deg over at du kan velge å spille spillet med japansk audio med engelsk tekst. Jeg gikk for dette da jeg spilte, for å virkelig få kjenne på følelsen av at jeg hadde landet midt i en Ghibli-film.

Med en ekte heltehistorie, sjarmerende figurer, nydelige omgivelser og et strålende lydspor, er Ni No Kuni et av de beste rollespillene jeg har spilt på lenge.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Marte Hedenstad.

2013 ble året hvor den triste beskjeden om at den legendariske filmregissøren hos Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, mest sannsynlig kommer til å pensjonere seg.

De håndtegnede fortellingene har i mange tiår holdt skyhøy kvalitet og for første gang var det med Ni No Kuni: Wrath of the White Witch mulig å oppleve samme kvalitet i et spill. Det nære samarbeidet mellom utvikleren Level 5 og Studio Ghibli har resultert i en visuell perle av et spill.

TOPP 5: Hayao Miyazaki-filmer – del din favoritt i kommentarfeltet

(lista fortsetter under traileren)


BioShock Infinite
Bioshock Infinite. (Foto: Irrational Games)

BioSchock fra 2007 er mitt favorittspill gjennom tidene, uansett sjanger. Da 2K og Irrational Games annonserte BioShock Infinite, skjøt mine forventninger i været som en rakett.

Desto mer gledelig er det at de blir innfridd som om det skulle være den enkleste ting i verden.

Et ekstremt godt designet spill, med en spennende historie, interessante figurer, herlige nivåer og et øye for arkitektur, kultur og historie som gir en helt spesiell atmosfære.

Dette er spillkunst av ypperste slag, og anbefales på det aller varmeste!

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Birger Vestmo.

Fra havbunnen i 2007 tar det tredje Bioshock-spillet oss til himmels – bokstavelig talt.

Med en engasjerende historie, spennende figurer, og en særlig oppmerksomhet for detaljer i en stor og komplisert spillverden, viste Irrational Games at de var i stand til å fortsatt holde høy kvalitet på spillproduksjonene sine. Med tung inspirasjon fra amerikansk kultursentrialisme fra tidlig 1900-tall, iblandet «steam punk» og andre elementer, vokser fortellingen om Elisabeth Banks fra de første småskritt til en episk opplevelse.

(lista fortsetter under traileren)


Rayman: Legends
Rayman Legends. (Foto: Ubisoft)

Da Rayman: Origins kom i 2011 kalte jeg spillet for «et fargesprakende plattformeventyr». Nå er den snodige, lille fyren med helikopterhåret tilbake i oppfølgeren Rayman: Legends, og dette spillet er akkurat like gøyalt som forløperen, om ikke mer.

Morsomt, hysterisk, kaotisk, flott og gjennomført er stikkordene for spillet, det er en fryd å leke seg gjennom dette plattformeventyret – jeg blir rett og slett glad av å spille Rayman: Legends.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Marte Hedenstad.

Noen ganger behøver man ikke finne opp kruttet på nytt. Ved å holde et sylskarpt fokus på flyt, underholdning, humor og tull, har Ubisoft klart å skape et utrolig plattformspill uten å tilføre grunnkonseptet noe særlig nytt.

Lokal flerspiller for opptil fire stykker er morsomt selv om konkurransen sofaspillere imellom ofte skaper mye kaos. På en annen side er nettopp «kaos» en viktig egenskap ved spillet. Og da mener jeg kreativt kaos i ekstremt positiv forstand.

(lista fortsetter under traileren)


Andreas’ favoritt blant spillene som ikke kom med på 2013-lista:

«Med årets Pokémon X og Y trur eg faktisk at det snart 19 år gamle kampsystemet har nådd sitt høgdepunkt i denne forma. Hakket friskare grafikk, ein ny type Pokémon å leike med, men framleis med attkjennelseskrafta frå dei førre spela, er det få ting eg ser at kan bli betre – med mindre dei skulle våge å rokke heilt om på formelen.

Eg har nytta timevis på å vandre rundt i det, framleis ganske lineære, landskapet – og fanga og leika meg i det merkelege universet. Menysystema krev framleis litt tilvenning for nye til serien, men dette er eit spel som fungerar like veldig bra, både for seksåringen som berre likar rosa monster, og for den talknusande 30-åringen – det er mange vinklar å angripe dette spelet frå, og på meg var X og Y SUPER EFFECTIVE.»

ANMELDELSE Pokémon X og Y – et vanvittig tidssluk

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her


Tomb Raider

Tomb Raider. (Foto: Square Enix)

Heftige kroppsformer ble varemerket til eventyreren i hennes første periode (1997 – 2000) som spillverdenens ubestridte heltinne, fra første øyeblikk i dette comebackspillet er det helt andre karakteristikker som definerer fortellingen foran.

Tomb Raider (2013) er et viktig spill. Lara Croft har tatt reisen fra å bli beundret av noen for sin slagkraftighet og idolisert av andre for sin kropp, til å bli en sårbar spillhelt som er lett å relatere seg til – det å påstå at kvinneroller er vanskelige å selge, motbevises bryskt med dette spillet.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Den totale endringen av Lara Croft kom overraskende på oss i Filmpolitiet, men de dyktige utviklerne i Crystal Dynamics klarte å levere et spill som både tok med seg grunnelementene fra 90-tallet og kombinerte det med en moderne og tøff kvinnerolle.

Salgstallene har ikke vært like gode som Square Enix selv håpet på, men jeg håper likevel de ønsker å lage en oppfølger.


The Last of Us
The Last of Us. (Foto: SCEE)

De stille øyeblikkene i The Last of Us blir brått avbrutt av intense kamper, mens andre ganger får du muligheten til å angripe først. Et dynamisk snikesystem gjør at du selv kan velge hvordan du vil møte utfordringen som er foran deg.

For å svare på mitt eget spørsmål: Klarer Naughty Dog å oppnå en vellykket kombinasjon av teknisk innovasjon og en fortelling som går utenfor tv-skjermens firkantede ramme?

Ja, spillet makter å engasjere meg følelsesmessig – både i Joel og Ellies skjebne, men ikke minst i verdenen rundt dem.

The Last of Us er det fremste eksempelet på filminspirerte spillfortellinger.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Fra barnespill på 90-tallet, via eventyrspillene i Uncharted-serien de siste årene, og frem til årets The Last of Us. Utvikleren Naughty Dog har gjennom mange forsøk lært hvordan å skape engasjerende spillfortellinger, sterkt inspirert av film.

Med The Last of Us presset også utvikleren siste dråpe ut av Playstation 3-konsollen, noe som resulterte i et spill som også imponerte rent teknisk.

Referansene til Cromac McCarthys novelle The Road er tydelige, men med dyktige skuespillere i hovedrollene (ja, de bruker også skuespillere i spill) skaper The Last of Us seg en egen identitet som en av de sterkeste overlevelsesfortellingene de siste årene.

(lista fortsetter under traileren)


Martes favoritt blant spillene som ikke kom med på 2013-lista:

«Da Rune anmeldte Assassin’s Creed IV: Black Flag i høst omtalte han spillet som et kvalitetsmessig skritt tilbake for Assassin’s Creed-serien på historiefronten, og trillet terningkast 4. Jeg kan være enig med Rune i at figuren Edward Kenway var litt vanskelig å få tak på, men jeg mener likevel at Assassin’s Creed IV er en god spillopplevelse, som er inne på min personlige topp 10-liste over årets beste spill.

Sjørøverfortellingen på det Karibiske hav var noe som virkelig appellerte til meg, og da var det ikke så farlig at Kenways bakgrunn og motivasjon kanskje ikke hang helt på greip.
Spillet talte rett og slett til eventyreren i meg. Og frihetsfølelsen jeg fikk av å seile rundt på det åpne hav, ankre opp ved et gammelt rev og kaste meg ut i sjøen for å hente opp skatter fra dypet, var herlig.»

ANMELDELSE: Assassin’s Creed IV: Black Flag – ut på bøljan blå!

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her


Monaco: What’s Yours Is Mine

Monaco: What's Yours is Mine. (Foto: Pocketwatch Games)

Monaco: What’s Yours Is Mine forteller historien om en gjeng brokete småkriminelle som skal gjennomføre det perfekte ranet. Hvordan det hele utspiller seg er helt opp til deg og dine medspillere.

Strategisk dybde, referanser til både film- og spillhistorie, adrenalin, samarbeid, og knivskarp konkurranse mellom sofaspillere, gjør Monaco: What’s Yours Is Mine til et indiespill som overgår den etablerte spillbransjen.

En for alle, alle for en; alle pengene skal stjeles, alle kunstverk skal selges og hele laget av forbrytere skal ut med livet i behold.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

God grafikk, moderne teknologi og enorme utviklingsbudsjetter er ikke nødvendig for å skape et godt spill. Siden Andy Schatz viste frem en tidlig versjon av spillet i 2010 frem til det kom ut i år har brukertilbakemeldinger vært en viktig del av prosessen. Resultatet er en enkel og underholdende opplevelse som er enkelt å forstå, men vanskelig å mestre.

At opptil fire spillere enten over nett eller lokalt – kan hjelpe hverandre og konkurrere er bare en bonus. At spillere også kan skape egne kart og laste dem opp, gjør at du aldri går tom for utfordringer.

(lista fortsetter under traileren)


Super Mario 3D World
Super Mario 3D World. (Foto: Nintendo)

Nintendo har skapt mange Mario-spill og ble mesterlige spillskapere for mange titalls år siden, men viser med Super Mario 3D World hvorfor de fortsatt befinner seg i verdenseliten.

Noen brett er designet for å minne om gamle brett, andre har gjemte skatter, mens andre har skjulte figurer og beskjeder. Innimellom er det mulig å oppdage små 8-bits figurer gjemt i tretopper og bak esker, møysommelig skjult av spillskapere med stor kjærlighet for den levende arven til en av spillhistoriens viktigste figurer.

Med fargerik grafikk og utsøkte brett – med moro for store og små – Super Mario 3D World er en ny klassiker.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Spillmesteren Shigeru Miyamoto jobber ikke lenger direkte med utviklingen av Mario – spillfiguren han selv skapte på 80-tallet. Men hans arv og hans designfilosofi lever videre i bedre velgående.

Super Mario 3D World er spillet som Wii U-konsollen burde hatt for allerede ett år siden, men igjen er det bare å erkjenne: Den som venter, venter på noe godt.

(lista fortsetter under traileren)


Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V. (Foto: Rockstar Games)

Fem år etter forrige spill kom ut har utviklerne i spillstudioet Rockstar Games overgått seg selv. Ikke fordi Grand Theft Auto V er en teknisk maktdemonstrasjon eller fordi spillet er tidenes dyreste – men fordi spillet utforsker den moderne antihelten på en måte som overgår Breaking Bad og The Sopranos.

Grand Theft Auto V balanserer her hele tiden på en knivsegg. Hvordan manusforfatterne rettferdiggjør det som vises på skjermen er nøkkelen. Resultatet er tidvis dystert og brutalt – men også spennende og underholdende.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Det var ingen tvil. Årets beste spill er Rockstar Games’ episke fortelling om livet i den fiktive storbyen Los Santos. Michael, Trevor og Franklin er et av de ypperste eksemplene på antihelter på spill, i film eller på tv. Vi bøyer oss i støvet.

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet under.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Joachim Lothe-Rikenberg

  Jeg vil også nevne et par titler som definitivt ligger på topp for meg dette spillåret;

  -Gone Home

  Svært sjelden jeg blir så emosjonell som jeg opplevde historien rundt dette lille kunstverket å være. 90s-referanser her og der som kiler i hjertekammeret også. Alt er bare veldig tilfredsstillende etter at rulleteksten kommer opp.

  -Far Cry 3: Blood Dragon

  Dum tullball og en god dose 80s-nostalgi. Etter å ha fullført Far Cry 3 skjønte jeg fort hvor skuffa jeg egentlig var over det meste rundt det spillet. Så dukket denne juvelen av en stand-alone DLC opp, og transformerte verdenen vi ble kjent med til noe komplett nytt og genialt. Sergeant Rex Power Colt med Michael Biehn i spissen er bare rått å få oppleve. Håper flere spill gjør det samme i fremtiden.

  • Helt enig i Blood Dragon, men som en DLC til spillet ble det ikke aktuelt å vurdere for årets toppliste. Far Cry 3 kom dog med på lista over de beste spillene fra 2012, sjekk den lista her: http://p3.no/filmpolitiet/2012/12/2012-arets-beste-spill/

   • Joachim Lothe-Rikenberg

    Jeg ville argumentere for det mosatte. Det kom jo ut som en expansion uten direkte tilknytning til Far Cry 3. De brukte vel nesten bare navnet for å få folk til å kjøpe det. Man kunne jo faktisk spille det uten å ha Far Cry i systemet sitt også. Uansett, veldig digg å få oppleve i år.

 • Håkon Forbord Holm

  Etter min mening er The Last of Us årets beste spill.

  • Mastem

   Helt enig! Nå har jeg ikke prøvd alle spillene på den lista, men The Last of Us tok meg med storm. Makan te spill tror jeg ikke jeg har vært borti før, og jeg har spilt siden C64 på 80 tallet 😀

   • Asle Nymann

    Jeg så playthroughs for The Last of Us, og endte med å kjøpe en konsoll ene og alene for å kunne spille det. Og det var verdt pengene, også. Det er nesten litt FOR bra…. Et par av kampscenene med jenta alene har meg på kanten av stolen hver eneste gang, og når man forsøker å finne ut hvordan man skal snike seg gjennom zombie-infiserte områder uten å bli oppdaget, tørker alle slimhinner ut av spenning mens man er bare metere fra de uhyggelige monstrene.
    Snikemodusen i kombinasjon med den ekstreme knappheten av både våpen og ammunisjon gjør at man virkelig føler seg presset, konstant.

    • Mastem

     Du har rett og slett naila den følelsen jeg har hatt med The Last of Us 🙂

 • Mange godsaker her. Ni No Kuni vil jeg si har et av årets beste lydspor.
  På min personlige toppliste vil nok «Brothers: A Tale of Two Sons» og»The Wolf Among Us»(selv med bare én episode utgitt foreløpig) være høyt der oppe også. Rekkefølgen er ikke så nøye, men man kan definitivt si at dette har vært et strålende spillår alt i alt!

 • MrTerje

  The Stanley Parable fortjener å være på denne listen! Og jeg er overrasket av å se Bioshock såpass lavt på lista.

  • Ebb

   Må si meg enig i The Stanley Parable. Lo meg skakk da jeg spilte det. 🙂

   • Det spillet kom originalt ut i 2011. Årets utgave er en HD-remake, og de er nok ikke kvalifiserte for lista. Men når det er sagt, The STanley Parable er awsome!

    • MrTerje

     Ja, riktig! Det tenkte jeg ikke på.

 • rattus_norwegicus

  Marte har helt rett, black flag er lett et av årets desidert beste spill.

 • Terjenissen

  Og hvor ble det av Assasins Creed Black flag?

  • Jeg gav spillet terningkast 4 da det kom. I denne kåringen fikk ikke spillet nok poeng da vi sendte inn våre personlige lister. Sjekk anmeldelsen og si din mening her: http://p3.no/filmpolitiet/2013/10/assassins-creed-iv-black-flag/

   • Kjell Rune G. Klaussen

    Den anmeldelsen var bare tull i min mening, siden det blir sammenlignet med AC3 mer enn å bli anmeldt som et eget spill. For ikke å snakke om at det ikke ble nevt hvordan ubisoft klarte å «male seg ut av et hjørnet» med fortellingen rundt Desmomd. Det blir noe det samme som å anmelde GTA å sammenligne det med det forrige GTA spillet.

 • LarZen

  The Last of Us er mitt beste spill for 2013. Tett fulgt opp i tilfeldig rekkefølge av Tomb Raider,GTAV og Bioshock Infinite.

  • Mastem

   Så enig så enig med deg ang The Last of Us!

 • Lars Hansen

  Soleklar seier til The Last of Us. GTAV er jo helt likt GTAIV, bare i en ny by.

 • CLPE

  Jeg vet ikke med dere andre, men bare traileren til Ni No Kuni fikk meg til å ville kjøpe en Wii U.

  • Zahl

   Ni No Kuni er på PS3. Er bare å kjøpe. Årets beste i min bok 🙂

   • CLPE

    Det lukter brukt PS3 fra FINN.no, lang vei!

 • Gastiz

  Pokémon X/Y, helt klart. Hadde ikke tenkt til å spille noen av dem, men nå angrer jeg ikke på at jeg begynte. Positivt overraska, håper bare ikke det ødela eksamenene mine helt. Etter lista å dømme bør jeg vel kjøpe meg et visst Super Mario-spill også.

 • wholmen

  Nintendo har lansert mye bra i år!

  • Enig. De har i år lansert spillene som burde vært klare da Wii U-konsollen kom i fjor. Spennende å se hvordan de klarer seg i 2014.

   • Andreas Rønning

    Hvorfor holdes Nintendo til en høyere standard enn PS4 or Xbone, systemer som kommer ut med vrøvl (annet enn AC4, evt), mens Nintendo forventes å ha Pikmin 3 og Super Mario 3D World, to spill som er over månen gjennompolert? Det driver meg til vanvidd at folk er mer villige til å støtte dyrere systemer på pur faen, mens Nintendo på en eller annen måte forventes å være perfekte fra starten av. Wii U kom ut med Zombi U og NSMBU ffs, hvor det første er et genuint innovativt FPS, og det andre er det beste 2D Mario-spillet siden Super Mario World (og nei, jeg likte ikke de forrige New Super Mario Bros jeg heller).

    Folk er rare.

    • Mythril

     Joa, men samtidig så sa ikke Rune noe om at dette *ikke* gjelder for Xbox One og PS4. Jeg tipper han vil nok ha samme kommentarer for disse to konsollene når de faktisk får bra spill de også i løpet av neste år. 😉

 • Jonas Heitmann

  Tomb Raider bedre en Ni No Kuni? Nå har jeg jammen meg hørt det også. Tomb Raider var et ok action spill med ganske fet grafikk, men å sette det så høyt oppe på en årets spill liste synes jeg er relativt merkelig

 • Andreas Rønning

  Jeg likte GTAV jeg og, men når jeg var ferdig (for en tørr promp den slutten var) så avinstallerte jeg det på øyeblikket. Det er et generøst og storslått spill, men også et spill som prioriterer generøsitet og storslåtthet over spilldesign og til slutt og sist narrativ. Jeg begynte apatisk, ble mer og mer glad i det etterhvert som Franklins historie utspilte seg (den går ingensteds, samme som de andre to), men til slutt ga jeg blanke. Og når jeg tenker tilbake på tingene jeg husker, så var det ikke de endeløse kjøreturene, eller de nesten fornærmende enkle skytesekvensene. Jeg husker et illsint manus og enorme mengder dollar per kvadratmeter. GTAV er et spill som kjøpte seg dit det er, med tid, vilje og penger, ressurser de hadde mer av og brukte mer av enn noe annet spill på markedet. Det holder ikke for meg.

  Er forøvrig overrasket over at Brothers ikke er på lista, eller i det minste nevnt. Det er kanskje ikke det mest storslåtte spillet, men det er det første spillet på 20 år som fikk meg til å grine, og det på en måte kun et spill kan gjennomføre. Det syns jeg teller for noe, men hey, det er deres liste 🙂

  • poprockmo

   Du vet at det er tre forskjellige slutter? Du skulle valgt «Deathwish»…

   • Andreas Rønning

    Prøvd alle 3. Som i alle spill med en bit hvor du rett og slett velger hvilken slutt du vil ha, ie Mass Effect 3, Deus Ex 3 etc, så underminerer enkelheten i valget du tar til slutt og sist investeringen du har i spillet opp til det punktet. Jeg var ikke imponert.

    • Stian Simensen

     Vil jo si at når man har tatt et av de tre valg så er det da spillet starter… Først da man har spenn

 • mil0

  Grand Theft Auto er og blir et pretensiøst møkkaspill for fjortiser i alle aldre. Det er verken tøft eller «vellaget», og fullstendig derivativt. En kompis har hatt det gøy med å gjøre «ild-testen» på serien ved hver utgave- gå inn i ilden i et brennende bilvrak og se hva som skjer. Ingenting selvfølgelig, du er plutselig helt usårbar. Det avspeiler bare hvor hjernedødt og fullstendig overhypet dette spillet er, laget av en gjeng pubertale voldfanatikere som har sett mer enn et par Tarantinofilmer for mye.

 • Ola Bismo Klashaugen

  Personleg så tykte eg at Ni no Kuni var ein ganske stor skuffelse. Kampsystemet brydde eg meg ikkje noko særleg om. Ein merkar at komponisten har større erfaring med filmmusikk en spelmusikk siden sjølv om musikken er fin nok så har den feil oppbygning for spel, spesielt på kamptemaet. Stilane mellom karakterer og bakgrunner klæsjer mot kvarandre og passar generelt ikkje heilt saman også har ein rendringar som ikkje passar med det at så ein får tre forskjellige stilar og ikkje ein konsis som det burde hatt. Historia var fram til der eg hoppa av ganske kjedelig og eg følte også at dei animerte sekvensane som Ghibli laga ikkje var noko særleg å rope hurra for heller. Som sagt så spelte eg ikkje heile spelet så kan hende det tek seg opp, men eh.

  Av japanske RPG som kom ut i år fant eg dermed Tales of Xillia bettre, fordi eg liker LMBSystemet som Tales of-spela køyrar, og sjølv om systemet i Graces F strengt tatt var bettre så hadde dette karakterar som eg ikkje hadde lyst til å kaste utfor ei bru med ein gong eg høyrde dei seie noko. Så får det heller være at spelet verka ekstremt rusha frå andre halvdel og utover og at eg sånn generelt ikkje hugsar ein dritt av historia 5 månader etter at eg spelte det. Eg visste kva eg kom til og eg fekk det eg forventa.

  Dei spela eg spesielt vil trekke fram som mine favorittar i år er dermed Picross e2 som kom ut tidleg i år. Nintendo og Jupiter la med dette fram ein god case i lag med det fyrste Picross e-spelet for mindre, billige picrossspel der ein får nokre puslespel. Samtidig var microsspuslespela ganske greie. Picross e3 gjorde nok dessverre ein case for at ein ikkje burde fortsette, siden puslespela der var heller svake. 15×15 er for lite og eg vil no heller ha eit Picross U der ein kan ha større puslespel som 25×20 som i Mario’s Super Picross og større frå der at.

  Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies er fortsatt Ace Attorney, men det var eit hyggeleg gjensyn med serien som fortsatt har saker som er over the top og plottwister som forventa. Trur faktisk det har nokon av dei beste sakane i heile serien. DLCsaken var også ganske kul.

  The Legend of Zelda: A Link Between Worlds viste korleis ein kan endre på nokre av grunnelementa i ein spelserie for å skape eit spel som virker totalt fresht. At det har fantastisk design på hulene ein går gjennom skadar heller ikkje. Samtidig er godt at Nintendo med spel på eit 2Dplan (i motsetning til fulle og heile 3Dspel) ikkje har ein evig frykt for at folk ikkje skal forstå korleis ein skal spele spelet og dermed inkluderar 5 timer med opplæring før ein verkeleg kan reise ut på eventyr. (Eller inkludere ein DVD med spelet som SMG2, knis)

  Animal Crossing: New Leaf er nok mitt favorittspel frå dette året og eg spel det fortsatt enda (nesten) dagleg. Og kva er vel eit bettre val for årets spel en eit som blir med deg heile året?

 • Siri Nilsson Strandenæs

  vært et fantastisk spillår:) mange spill som har gledet meg, men det som berørte mest var nok The Last of Us og Tomb Raider:) GTA 5 er for all del et stort spill på mange måter, men fortsatt GTA. Det føltes som en koalisjon av alle tidligere GTA i en helt fantastisk grafisk setting, men fikk aldri følelsen av at dette MÅ jeg spille en gang til, slik jeg har gjort med de tidligere..men den havner fortsatt på en finfin tredje på min liste:)

 • Christian

  Denne listen er rent tull! Har prøvd alle spillene (utenom Animal Crossing) og mener uten tvil at The Last of Us fortjener første plass. Kommer selvfølgelig litt ann på hva man ser etter i et spill. Et løpe rundt, skyte, kjøre spill uten sjel eller historie som GTA V eller et dypt spill med fantastisk historiefortelling, grafikk, musikk, moraler og som kan få en voksen mann til å gråte (jeg gjorde) og som faktisk har dybde og sjel i seg.
  Jeg liker GTA V, og de andre spillene, men de er ingenting mot et mesterverk som The Last of Us. Ikke for å høres idiot ut, men de andre spillene er ikke verdige motstandere en gang.

 • Supreme leader

  The Last of Us er ihvertfal bedre enn GTA – og det kommer fra en stor GTA-fan 🙂

  likevel har jeg ikke spilt de andre, så de har jeg ingen formening om, men hvis TLoU er bedre enn GTA, fortjener vel også nettopp det spillet filmpolitiets GOTY-premie?

 • Akriste

  Veldig useriøst å ikke ha med AC Black Flag på en liste over årets 10 beste spill.

  • Thedrek

   Helt enig. AC Black Flag fikk prisen for beste action adventure game på VGX Video Game Awards, i konkurranse med GTA V, The last of us og Tomb Raider, men er ikke tatt med på topp 10?! Det er lavmål.

 • Hillbilly Idol

  Nok en liste der «Brothers: A tale of two sons» ikke er nevnt. Det er for dårlig. Beste spill sammen med «The Last Of Us» som kom ut i fjor.

 • MariusAquarius

  Har vært et svært godt år for spill, så er ikke en lett liste å lage 😛 Men min topp 5 er nok:
  1. Assassins Creed 4
  2. GTA V
  3. Last of Us
  4. Tomb Raider
  5. Rayman Legends

 • Fredrik Weisethaunet

  ARMA III er uten tvil årets beste spill!

 • Truls Johnsen

  Jeg skal IKKE påberope meg å være den som spiller mest, den tiden er over (storhetstiden var 90-2000) for min del), men det betyr gjerne at man blir mer SELEKTIV, og dermed enda mer kritisk, når man først bestemmer seg for å gå til anskaffelse av et spill. Da er Filmpolitiet svært gode å ha, anmeldelsene her inne er ofte «første stopp» på researchbiten frem mot innkjøp… Så må det nevnes at jeg i de siste 2 årene har beveget meg fra å være hardcore pcgamer, til å faktisk kjøpe titler for å spille på PS3… Skremmende, ikke sant!?! Derfor er denne listen litt spesiell for meg, mange av titlene her har jeg ikke engang hørt om… De jeg HAR hørt om danner derfor utgangspunktet for hva jeg syns.

  Blant de titlene som kom gjennom mitt nåløye, ser min topp 3 liste slik ut:

  1. «Tomb Raider» (PS3). Denne spillserien står som et mastodont for oss som har drevet med «gaming» siden Comodore 64 tiden. Den nye utgivelsen infridde så til de grader, etter en del nedturer tidligere i serien… At de turte å starte på nytt var imponerende, og revitaliserte hele Tomb Raider, akkurat når serien trengte det mest. Ingen over, ingen ved siden av, her i gården.. (ok, muligens at jeg er litt innhabil her, siden jeg har vært forelsket i denne serien siden den første i 96..)

  2. «The Last of Us» (PS3). Et meget hyggelig bekjentskap! Har det som de aller fleste (tør påstå det) spill mangler idag; en superb story!

  3. «Bioshock, Infinite» (PC). Storslått visulelt/grafisk, men litt mye «run`n gun» for å nå toppen. Storyen her er… grei, men that`s it….

  Sånn ser altså min gamingverden ut. «liten» når det gjelder kvantitet, men så har det alltid vært kvalitet som har stått i fokus her i gården. I så måte; keep up the good work Filmpolitiet! 😉

 • Erland Nettum

  Det kommer ut så mange bra spill at jeg har sluttet å kjøpe dem når de kommer ut, det er mye billigere å ligge 1-2 år bak. Plukker dem opp på Steam for en femtilapp. Det tar derfor en stund før jeg blir med på denne diskusjonen. Ser dere om et års tid. 🙂

 • holta

  Ni No Kuni var konge!

 • jon

  glemte jo f1 2013 😀

 • Mongis

  I sommer var The Last of Us det beste spillet jeg noen gang hadde spilt… men så kom GTA 5!

 • Mastem

  The Last of Us er definitivt nr 1 på min liste. Ikke korsfest meg, men jeg syns GTA V var kjedelig jeg. For meg føltes det at mye av det samme fra de forrige spillene, minus karakterer, byer og historie. Men føltes litt repetivt. Bare min personlige mening.
  Men The Last of Us får hedersplassen hos meg 🙂

 • Charlotte Bateman

  Ikke så imponert over denna lista gitt.

 • André Eilertsen

  Beyond: Two Souls, anyone?

 • Hei slongva! Spillet var med i vurderinga, men nådde ikke opp under avstemningen.

 • Hillbilly Idol

  Noen i redaksjonen som har bry til å svare på om «Brothers: A Tale Of Two Sons» i det hele tatt var oppe til vurdering? Synes det er merkelig at det ikke er nevnt i det hele tatt.

  • Hei @hillbillyidol:disqus, jeg kan bekrefte at spillet var oppe til vurdering. Da jeg anmeldte det tidligere i år triller jeg terningkast 4. Ble med andre ord ikke like betatt av det som andre. Dermed anså jeg ikke spillet som blant årets ti beste på min personlige liste heller.

   • Hillbilly Idol

    Da beklager jeg gnålet mitt. Fikk ikke med meg at det allerede var anmeldt. Smaken er som baken, selv om det var innertier for min del 😉 God jul.

 • Vegard Gjuvsland

  Ikke spilt veldig mye i år, men den jeg likte best var «Don’t Starve». Ganske artig overlevelsespill fra Klei.
  De fleste av spillene på denne listen er ukjent for meg. Sikkert fordi jeg ikke spiller på konsoller.

 • MattisFolkestad

  Mye bra her (og mye jeg desverre enda ikke har fått testa), men min personlige favoritt i år ankom festen seint. Gran Turismo 6 er det morsomste bilspillet jeg har spilt siden 3’ern på PS2, og årets spill for min del – foran GTA5 og Last of Us.

 • Aristillius

  For meg har nok de beste spillene i år vært
  1. Europa Universalis IV
  2. Baldur’s Gate: Enhanced edition (gammelt spill i ny drakt, men fortsatt såpass bra at det ikke er tvil om at den skal inn på listen).

  Hadde jeg hatt PS3 hadde nok GTA V fått en tredjeplass, har ikke spilt det nok til å være sikker 🙂 Ser ut til at jeg liker litt andre spill enn filmpolitiet anmelder, men det handler vel også om at det er konsoll-spilling som gjelder for tiden?

  • quackattack

   BG er jo ein klassikker, kanskje eg skulle prøve dette:)

 • rattus_norwegicus

  Herlig å se at nrk i alle fall har spill-fornuften i behold og ikke gir topp-prisen til The Last of Us! Som forresten må være tidenes mest overvurderte spill.

 • Fredrik Weisethaunet

  Tomb Raider hører ikke med på den lista der. ARMA III er definitivt årets spill!

 • quackattack

  Då eg stort sett spelar på pc går eg utfrå at lista over MINE best pc spel er (i noko uvilkårleg rekkefølge):
  *SC2 HOTS; For å vere ærleg er det meir sidan eg likar å sjå på e-sport, men Blizzards Starcraft leverer som alltid balansert og alt som trengs for å forbli den ubstridte e-sport kongen!
  *Dota 2; MOBA-sjangeren treng ein utfordrar til LOL og Dota 2 leverer godt. Fleire ting er med hell overført frå Dota 1. Det skal dog seiast at for min del verka det noko «beta aktig» enda og mykje av suksessen/populariteten kjem nok av HEFTIG sjølvpromotering. Det er likevel eit spel eg trur har kome for å bli.
  *Bioshock infinite; Kanskje det beste story FPS-et, i alle fall slik eg ser det. Engasjerande historie (som det er i Bioshock) og pen grafikk. Artig og til tider skremande. Føler det var stemningsfult og genuint trass i at det er ein fantasiverden.
  *Path of Exile; Blir skildra som det Diablo 3 skulle vore, og eg er einig. Ikkje berre det, men POE er også gratis, 100% gratis. Kan bli i overkant mykje «grinding» når ein går inn i «sluttspelet», men balansert og varrierande trass i det.
  *Europa Universalis 4; Den definitive vinnaren og garantert beste spel dette året. Å endre historia har aldrig vore så artig og detaljert. Til no det beste «Grand strategy game» nokon sinne! Eg seier ikkje anna enn at det MÅ opplevast, og det beste av alt; det vert aldrig keisamt! Haugevis av «mods» kan skaffast gratis og enkelt, DLC’s er også fleire av! Terningkast 7!
  Andre spanande titlar:
  * AC: Black flag; Leverer i klassisk AC-stil, men sjø-aspektet gjer dette varrierande og MASSIVT!
  *Rome 2-Total war; Oppfølgaren til ein av dei aller beste turbaserte strategispela nokon sinne, leverer bra som oppfølger, men det er noko med «feelen» som ikkje når heilt opp.