Etter gullalderen til spillserien på 80- og 90-tallet har ikke Nintendo klart å løfte Donkey Kong – en av selskapets mest sentrale spillhelter – til samme høye nivå som kongen selv; Mario.

På 90-tallet tok den britiske utvikleren Rare over utviklingsarbeidet fra den japanske spillgigantens egne skapere og introduserte «Country»-serien. Texas-baserte Retro Studios videreførte tradisjonen med å utvikle spillserien utenfor Nintendos egne studioer med Donkey Kong Country Return på Wii-konsollen i 2010.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze på Wii U-konsollen skinner rent visuelt. Dette er det første spillet i HD på Nintendos første HD-konsoll. Omgivelsene blir brukt i større grad enn tidligere og spillet benytter ofte muligheten til å gå vekk fra den fastlåste siderullende stilen plattformspill tradisjonelt har holdt seg til.

Likevel mangler flyten i spillet – følelsen av å sømløst mestre utfordringene – som har løftet Mario– og Rayman-spillene de siste årene til toppnivå.

ANMELDELSE: Donkey Kong Country Return – gamle helter om igjen

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Gamle kjente og eldre bekjentskaper

To spillere kan samarbeide om å løse brettenes mange utfordringer. Bananer, mynter, puslespill og «K O N G»-bokstaver ligger godt skjult. To personer er noen ganger nødvendig for å samle alt. Og på første gjennomspilling er det lett å overse det meste.

De fire spillbare figurene har alle ulike egenskaper som må utnyttes for å komme helskinnet gjennom Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Bestefar Cranky kan hoppe på stokken for å unngå feller, Diddy har fortsatt sin jetpack, mens Dixie kan bruke håret som propell.

ANMELDELSE: Super Mario 3D World – ett av de beste Mario-spillene noensinne

Den faktiske forskjellen mellom spillfigurene er likevel ikke så stor i praksis og de fleste utfordringer kan løses med en valgfri figur. En middels god designjobb har rett og slett gjort brettene litt uoriginale – de minner om utfordringer jeg har fått før i andre Donkey Kong-spill. Noen ganger opplever jeg ikke følelsen av et nytt Donkey Kong-spill anno 2014.

Men innimellom viser Tropical Freeze seg fra sin beste side og jeg blir imponert over fantasien som har blitt lagt ned i enkelte brett.

Om du har et langt og kjærlig forhold til Donkey Kong-spillene – og spesielt Donkey Kong Country Returns fra 2010 – serverer Retro Studios mer av samme oppskrift. Det er godt, og ja, enda litt bedre enn sist, men i møte med de siste årenes utrolige kvalitetsnivå på plattformspill kommer Tropical Freeze til kort.

Om SPILLET

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
  • Donkey Kong Country: Tropical Freeze
  • Slippdato:
  • Originaltittel: Donkiーkongu Toropikaru Furiーzu / ドンキーコング トロピカル フリーズ
  • Plattformer: Nintendo Wii U
  • Sjanger: Eventyr, Familie, Plattform