Det svenske studioet Mojang har solgt millioner av eksemplarer av Minecraft og har blitt et ikon i den globale spillbransjen. I begynnelsen var spillet kun tilgjengelig for kjøp via nettsiden til spillskaperen Markus «Notch» Persson, mot at forbrukerne fikk det ferdige produktet når utviklingen var ferdig. Å bruke folkefinansiering som forretningsmodell fikk sitt gjennombrudd med Minecraft og er i dag utbredt blant mindre spillutviklere.

Høy popularitet og spesielt stor interesse blant barn og unge har ført Mojang til verdensberømmelse. Selskapet har derfor blitt et attraktivt objekt for store teknologiselskaper med mye kapital.

Nå melder avisa Wall Street Journal at Microsoft er i ferd med å kjøpe den svenske spillutvikleren for nærmere 12 milliarder norske kroner.

Markus Persson i sin karakteristiske hatt. (Foto: BAFTA)
Mojang-grunnlegger Markus «Notch» Persson i sin karakteristiske hatt. (Foto: BAFTA)

ANMELDELSE: Minecraft – ditt personlige eventyr

Meldingene om et mulig oppkjøp kommer overraskende ettersom Persson selv har uttalt seg svært negativt til storkapital og flere av de store teknologiselskapene – inkludert Microsoft.

I en spørrespalte på nettstedet Reddit fortalte Mojang-sjefen at operativsystemet Windows 8 ville være et hinder for utviklingen av indiespill.

Persson avbrøt også utviklingen av en utgave av Minecraft med støtte for VR-brillene til Oculus Rift da Facebook annonserte at de hadde kjøpt opp selskapet.

LES OGSÅ: Svensk utvikler omsatte for milliarder takket være «Minecraft»

– Persson vil forlate selskapet etter salget

Hverken Mojang eller Microsoft har svart på pressehenvendelser etter Wall Street Journal først omtalte det mulige salget i natt norsk tid, men nettstedet Bloomberg siterer sine kilder på at salget er i ferd med å fullbyrdes.

Persson vil ifølge Bloomberg arbeide i Mojang til salget er gjennomført, men at det er svært usannsynlig at han vil fortsette i selskapet etter dette.

På tross av sine kraftfulle uttalelser om Microsoft har spillutvikleren tidligere fleipet med at også han har en prislapp. Passende nok tilsvarer den omtalte summen på 12 milliarder norske kroner omtrent 2 milliarder dollar.


Hva mener du om at Mojang kan bli solgt til Microsoft? Legg inn dine synspunkter i kommentarfeltet.