Finn sommerjobben som passer deg!

Har du lyst til å tjene penger i sommer, men mangler ideer? Her er våre tips!

Å få seg sommerjobb er vanskeligere enn før, og tall viser at færre unge jobber. Det lyses ikke ut så mange sommerjobber som før, og derfor gjelder det å være tidlig ute!

Hvis du leser denne saken, er sannsynligheten stor for at du IKKE var tidlig ute. Men det finnes likevel muligheter for deg som vil tjene penger og ikke bare slappe av de neste ukene.

Her er våre ideer!

For deg som vil være i fred


Synes du kolleger, kunder eller mennesker generelt er plagsomt? Liker du å dagdrømme uten avbrytelser? Frister det å stå med hodetelefoner og høre på musikk eller podkast mens du jobber?

Her er noen forslag til deg som tenkte et eller flere «ja» mens du leste spørsmålene over.

På en gård er det alltid masse som må gjøres, enten det er klipping av gress, maling av bygninger eller jobbing med dyr. Kanskje har du en slektning med gård som trenger hjelp? Eller er det noen gårder i nærheten av der du bor? Det er alltids noen som kjenner noen. Ta opp telefonen og ring, eller legg ut en post på en lokal facebookgruppe, om det finnes der du bor.

Sommer er også høytid for beising og maling av hus og hytter. Kanskje trenger noen i nabolaget hjelp med å vedlikeholde huset? Spør rundt, heng opp en hyggelig lapp på den lokale butikken eller legg ut et koselig bilde av deg selv på en lokal facebookgruppe.

Gressklipping og vanning for folk som er på ferie er også oppgaver noen kan trenge hjelp med.

For deg som vil gå i fargerike klær


Butikkmedarbeider er en klassisk sommerjobb!

Den lokale matbutikken din trenger kanskje ekstra hjelp i sommer, særlig om den ligger ved sjøen eller på andre typiske sommersteder.

Du finner en del utlyste jobber på sider som arbeidsplassen.nav.no eller finn.no, men mange legger ikke ut jobbannonser formelt.

Ofte kan det være like greit å ringe eller møte opp personlig for å sjekke om de trenger folk.

Plutselig er du rett person til rett tid, og får utdelt en fargesprakende uniform!

For deg som har en tidsmaskin og kan synge

Hvis du er en blond kvinne i 20-årene som både har bygget en fungerende tidsmaskin i garasjen og er velsignet med en vakker røst, er dette utvilsomt jobben for deg:

Syngende servitør er fortsatt et yrke, men vi fant ingen annonser for det akkurat nå.

For deg som bare vil prate litt


Elsker du å snakke med folk (som ikke nødvendigvis vil snakke med deg)? Da kan du kanskje prøve deg som selger i sommer!

Svært mange av jobbannonsene der ute handler om nettopp salg og promotering. Vurderer du en slik jobb bør du nok ikke være en person som mister motet raskt eller blir sur når folk ikke vil snakke med deg.

Som selger kan du tjene bra hvis du selger mye, og lite hvis du selger lite. Betingelsene varierer fra jobb til jobb, så undersøk kontrakten nøye.

Snakk gjerne med noen som har erfaring fra sånne jobber før du bestemmer deg!

For deg som vil reise


Kan man få en slags feriefølelse selv om man jobber? Kanskje!

Et søk etter ledige sommerjobber viser at man kan kombinere jobb med reising rundt omkring i Norge.

Det er gjerne snakk om å jobbe som selger eller promotør, så sett deg grundig inn i hva du kan forvente å tjene.

En av de mest spesielle sommerjobbene på markedet i år, synes vi, var å være reisetester for Betsafe. De lovet fallskjermhopp og luksusliv i Los Angeles.

Jobben ser nå ut til å være besatt, men neste år gjelder det å være på hugget!

Les også: Oppfordrer jobbsøkende til å se mot reiselivet i sommer

For deg som vil tjene masse penger fort


Vil du ha en svært godt betalt jobb i sommer!? Tjene masse penger kjapt!?!!?

Det burde du tenkt på litt før.

Noen annonser lokker med høy lønn, men det krever gjerne knallhard innsats.

Har du kontoen full av ferie- eller skattepenger kan du selvsagt investere dem i en valgfri kryptovaluta og håpe på det beste, men vi anbefaler heller at du skroller opp eller ned i denne artikkelen og finner deg en tryggere jobb.

Les også: Ukjent flymekaniker har tjent millioner på Ethereum

For deg med glimt i øyet


En av de mest etterspurte egenskapene fra arbeidsgivere er «glimt i øyet».

Bare på jobbsiden til NAV etterlyses i skrivende stund 240 mennesker med dette karaktertrekket.

Igjen er det gjerne selgerjobbene som krever glimt i øyet, men i Sauda må til og med bakere ha denne egenskapen.

Det kan være vanskelig å vite sikkert om man har glimt i øyet eller ikke. Vårt beste tips er å snakke med familie og venner og be om en ærlig vurdering av graden av glimt i ditt øye.

Viktig info om sommerjobb


Uansett hva slags sommerjobb du får, må du tenke på skatt. Hvis du regner med å tjene mindre enn 55.000 kroner i løpet av 2019, holder det med frikort. Hvis du gjør kometkarriere og inntektene skyter i været, kan du alltids søke om skattekort senere. Du må ha skattekort hvis du tjener mer enn 55.000 i løpet av et år.

NB! Gjør du svært små jobber for folk (under 1000 kroner i lønn per arbeidsgiver) kan du slippe skatt. Les mer om den regelen hos Skatteetaten.

Alle som har en jobb skal få en kontrakt/arbeidsavtale. Der skal det blant annet stå hva du får i lønn og når du skal jobbe. Nekter arbeidsgiver å skrive kontrakt, er noe alvorlig galt. Les mer og finn maler for kontrakt hos Arbeidstilsynet.

Virket dette med skatt og kontrakt styrete? Mister du motet av å tenke på sommerjobb?

ANBEFALER SOMMERJOBB: Rune Lund Jensen i NAV
Ikke gjør det! Vi spurte seniorrådgiver Rune Lund Jensen i NAV om hvorfor sommerjobb er smart:

– Har man først hatt en sommerjobb, så har man skaffet seg arbeidserfaring og man får en attest som dokumenterer at man har hatt jobb. Man får mer kunnskap om hvordan det er å jobbe og hva man trives med, svarte Jensen, og fortsatte:

– Har man litt erfaring å vise til, gir det større muligheter når man på nytt skal søke enten sommerjobb eller deltidsjobb.

Hans beste råd er å tenke igjennom hvem i nærheten som kan ha bruk for ekstra folk om sommeren, for så å møte opp personlig for en prat.

Flere tips finner du blant annet på nettsidene til NAV.

Fortsatt ikke fått deg jobb?


Har du prøvd alt på lista, men står fortsatt uten jobb? Slapp av, du er ikke en ubrukelig person som ingen liker. Kanskje har du bare hatt uflaks?

NRK.no har tidligere skrevet at det er vanskeligere enn før å få sommerjobb, så du er neppe alene. Du har i alle fall prøvd! La oss fokusere på det positive:

  • Du har fått trening i å skrive jobbsøknader, og du har forhåpentligvis lært at det å spørre om jobb ikke er så skummelt som du trodde.
  • Du har kanskje vist fjeset ditt til noen arbeidsgivere som kan trenge deg senere.
  • Og du har ikke minst funnet ut at du bør begynne å se etter sommerjobb allerede på vinteren neste år.

God sommer, enten du jobber eller ikke!