Forventer reaksjoner fra skeive

I «Jævla Homo» tar Gisle et oppgjør med egne fordommer. Han tror ikke alle skeive vil like serien.

– Det er et ærlig prosjekt hvor jeg overhode ikke viser meg fra min beste side, sier Gisle A. Gjevestad Agledahl.

Han er programleder for den nye dokumentarserien «Jævla Homo», og han er mildt sagt spent.

– Men jeg har gått en lang vei og håper flere kan få noe ut av denne reisen, sier Gisle.

Hvilke dårlige sider er det du viser?

– Jeg er fordomsfull og feig, må jeg dessverre si.

Se første episode av «Jævla Homo»:

Skeiv og fordomsfull

Gisle plukker opp stafettpinnen etter Isak i SKAM – én ting er den perioden du finner ut av din egen seksualitet, men hvordan er det å leve med den? Selv etter flere år med guttekjæreste, har ikke Gisle klart å riste av seg følelsen av at noe er galt. I «Jævla Homo» tar han et oppgjør med seg selv og sine fordommer til egen seksualitet.

– Det mest ubehagelige har vært å oppleve seg selv som en åpen og fordomsfri fyr, men så møter du deg selv så voldsomt i døra. Selv om man tenker at det er null stress med skeive, tror jeg mange vil kjenne seg igjen i en del av fordommene jeg har hatt og som jeg snakker om i serien, sier Gisle.

Se alle episodene av «Jævla Homo» her.

Gjennom seks episoder møter Gisle mennesker og miljøer som er nye for ham. Målet er å bli bedre kjent med sin egen identitet og seksualitet. Det er spesielt to hendelser Gisle husker ekstra godt fra innspillingen.

– Sexklubben hvor folk tisser på hverandre i badekar og later som man er hund i bur – det gjorde inntrykk, forteller Gisle.

– Men den største vekkeren fikk jeg på en gravlund i Karasjok hvor jeg fikk se hvor galt det kan gå når man ikke føler ar man passer inn, sier Gisle.

Lett å tråkke feil

Selv om han har lært masse om både verden og seg selv, er Gisle forberedt på at ikke alle skeive vil like serien.

– Mange muslimske jenter var sikkert spente på hvordan Faten Mahdi Al-Hussaini ville være på TV. Når man ikke blir representert så ofte, er man kanskje redd for at den ene personen vil bli en representant for alle, sier Gisle.

Gisles historie er bare én av mange, og han skjønner at noen kan være bekymret for at han skal bli en representant for alle homofile.

– Det er lett å tråkke feil, men jeg gjør mitt beste i å tråkke riktig, sier Gisle, som håper at alle vil kjenne seg igjen i noen av de mange ulike menneskene som gjester serien.

– Jeg håper at alle ser hva vi prøver å oppnå med serien kan veie opp for at ikke alle kjenner seg igjen i akkurat min historie.

Fortsatt en viktig kamp

Selv om Gisle er spent på reaksjonene etter premieren, er han stolt over responsen «Jævla Homo» har fått før serien i det hele tatt er vist.

– Etter at vi lanserte konseptet og hadde en genser-kampanje, har det kommet inn flere hundre meldinger fra takknemlige – både unge og gamle, sier Gisle.

– Jeg var redd for at jeg bare var litt sutrete, for i 2017 skulle vel alt vært bra? Men det viser seg at det er et veldig stort behov for å snakke om fordommer mot skeive, fortsetter han.