Fotballsanger og VM-prat

P3-folk synser om begge deler.

Nok en fotballbegivenhet går mot slutten – Maradona-comeback, straffespark-skandaler, urettferdig dømming, historiske sportsøyeblikk og de engelske fotballfruene har fylt spalteplassene. Og uoffisiell VM-sang har havnet på VG-lista Topp 20.

FK Fotball har vært på plass i Sør-Afrika fra starten, les deres betrakninger her.

Sanger som rører

Ved enhver stor fotballbegivenhet er musikk med på å skape den ekstra gode, følelsesladde stemningen, som f.eks. Ricky Martins La Copa de la Vida, eller mer patriotisk og lokalt – Alt for Norge og Bønda i fra nord. Dette skjer med vekslende hell, som i år hvor Shakira har skapt overskrifter ved å synge deler av VM-sangen på et språk hun ikke kan, og beskyldninger om å ha stjålet sangen fra en afrikansk gruppe.

Somalisk-kanadiske K’Naan derimot er i følge Farojournalen en av tidenes sterkeste listedebuter i Norge for nordamerikansk hip hop, da han erobret 13. plassen på Hit 40 Radiolista med den uoffisielle VM-sangen Wavin’ Flag for tre uker siden.

Låta er opprinnelig fra K’Naans album som kom ut i fjor, Troubadour, men ble  spilt inn på nytt i vinter til inntekt for Haiti-ofrene, et samarbeid kalt Young Artists for Haiti hvor K’Naan samlet et stjernelag av unge, kanadiske artister. I nok en ny drakt, i et samarbeid med Will.i.am og David Guetta, ligger sangen denne uken på en 6.plass på Hit 40 og VG-lista Topp 20, mens den offisielle VM-sangen fra Shakira – Waka waka (this time for Africa) såvidt har karret til seg 32.plassen på Hit 40. Til sammenligning ligger Wavin’ Flag på P3s b-liste, og Waka waka (this time for Africa) på x-lista.

Se P3s spillelister her, og spill de av i Spotify.

Mats, Andreas og Erlend liker mer enn musikk

I P3-staben finnes det noen fotball-interesserte. Og da kanskje spesielt i VM-sammenheng vel og merke. Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, Popsalongens (tidligere Lydverkets) Andreas Øverland og artist/programleder Erlend Klarholm Nilsen i Bestevenn, tok seg tid til å svare på noen spørsmål om VM og fotballsanger.

Hvilket øyeblikk (så langt) tror du kommer til å stå igjen som et av de store fra VM i 2010?

Erlend: – Da Nederland slo ut Brasil. Det er stort fordi det er så sterk europeisk dominans mot finalen. Det er artig! Det er et disiplinert, strategisk, angrepshissig Tyskland vi ser nå.

Andreas Øverland (Foto: Lydverket)

Mats: – Da Spania scoret mot Paraguay etter at ballen var innom tre stenger på førti sekunder.

Andreas: – I lengre løp –  Englands mål som ”alle” så var langt over streken, bortsett fra de fire som burde ha sett det. Altså dommertrioen + fjerdedommeren. Tipper avgjørelsen kommer til å tvinge frem en regelendring.

– På kort sikt er det definitivt de siste fire minuttene av Uruguay – Ghana. Suarez’ utrolige redning på streken med hendene, det påfølgende straffesparket som Ghanas Gyan banket i tverrliggeren til hele Afrikas skuffelse og den etterfølgende straffekonken som sendte Uruguay videre og Ghana ut. Heller ikke denne gang ble det et afrikansk lag blant de fire beste, alt takket være en tverrligger.

Har du en favoritt fotballsang, og hva er kriteriene?

Erlend: – De fleste fotballsanger er jo ganske middelmådige, men Football’s coming home (Three Lions) er veldig fin. Bra vers og fint refreng.

Mats Borch Bugge (Foto: Kim Erlandsen)

Mats: – Det er definitivt Englands låt Three Lions,  av Baddiel/Skinner/Lightning Seeds, fra EM i ’96. For VM er det den svenske När vi gräver guld i USA favoritten. Den er utilslørt pop, slik bare svensker kan det. En bra fotballåt oppfyller tre kriterier. Den må ha en sterk og nynnbar melodilinje. Teksten må ha et lag av sårhet i seg, noe som speiler en motgang man kan stå sammen om. I tillegg bør den ha et korelement, eller være flerstemt.

Andreas: – Uten tvil You’ll never walk alone. Den som har hørt sangen runge på The Kop på Anfield blir aldri den samme igjen. Og ja, jeg er fullt klar over at låta i seg selv ikke er en fotballsang i og med at den ikke er skrevet til Liverpool, men ingen låt har vel noensinne blitt adoptert så omfattende som nettopp denne svisken.

Av VM-sanger er Skottlands Don’t Come Home Too Soon fra VM i 1998 en vinner. Rett og slett fordi den, (som Three Lions) bryter med den rådende ideen om at fotballsanger skal være svulstige, pompøse med halvnasjonalistiske innbakte fraser (våre beste menn skal ut i krig igjen..kremt). I stedet er den en realistisk, innstendig bønn om at Skottland kanskje, bare kanskje, kan gå videre fra gruppespillet for en gang skyld.

Se FK Fotballs store cupfinalelåtguide og se Three Lions her.

(Saken fortsetter uner video)

Hvem tror du møtes i finalen på søndag?

Erlend: – Nederland mot Tyskland. Hardt mot hardt!

Mats: – Jeg tror Tyskland og Nederland møtes, men håper det blir Spania – Uruguay.

Andreas: – Jeg tror det blir Nederland og Tyskland.

Hvordan ser du for deg at Maradona lever om 4 år?

Erlend og Steinjo. (Foto: NRK)
Erlend Klarholm Nilsen. (Foto: NRK)

Erlend: – Han har gått opp noen kilo og sitter hjemme foran tv’n med en cola og spiller over sin storhetstid fra VHS til DVD.

Mats: – I VM? Jeg ser ham med identisk og praktfull manke, uten ørering – som trener for Argentinas landslag.

Andreas: – Hakket tykkere, men som sjef i en toppklubb. Barcelona? Napoli?

NFF er det største særidrettsforbundet i Norge og det sier seg selv at VM har engasjert mange i løpet av disse sommerukene. Det er fire år til neste gang verden møtes i herrefotball, og nå er det opp til Tour de France og klubbfotball fylle VM-krateret.

Hvis savnet blir for stort kan kanskje Shakira og Ricky Martin hjelpe?