Fox News ut mot Kendrick Lamar

Nyhetsanker mener rapperen oppfordrer til vold mot politiet og at hiphop er mer ødeleggende enn rasisme.

Kendrick Lamar. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Kendrick Lamar. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Hiphop har skadet unge afroamerikanere mer enn rasisme, uttalte nyhetsanker Geraldo Rivera i Fox News etter prisutdelingen BET Awards i Los Angeles søndag.

Under showet fremførte rapperen Kendrick Lamar låta «Allright» fra toppen av en ødelagt politibil.

Se video lenger ned i saken.

Snakker på vegne at det svarte USA

Politiet i USA har det siste året fått skarp kritikk etter flere ganger å ha skutt og drept ubevæpnede svarte amerikanere.

– Kendrick Lamar snakker på vegne av det svarte USA i musikken sin. Svartes skepsis mot politiet må sies å være berettiget etter det siste årets hendelser, sier Sandeep Singh, som er musikkjournalist i VG.

Han vedgår samtidig at det er noe provoserende ved opptredenen.

– Kendrick går nok til en viss grad inn for å provosere, men det er naturlig at han tar denne rollen. Særlig gjennom den siste skiva si, politiske To Pimp A Butterflyhar han posisjonert seg som stemmen til gata, fortsetter Singh.

Se opptredenen fra BET Awards her: 

https://youtu.be/Qambx3W6znc

– Verdens viktigste rapper

Han beskriver Lamar som verdens viktigste rapper, og sier 28-åringen ordlegger seg på en smart måte om utfordringer i samfunnet. Han poengterer også at Lamar skiller seg fra andre vestkyst-rappere ved at han observerer gata fra vinduet sitt, fremfor å være en del av gjengmiljøet.

Rivera i Fox News mener derimot noe helt annet; at Kendrick Lamar oppfordrer til vold mot politiet.  I tillegg til opptredenen legger han særlig vekt på tekstlinjen  «…and we hate po-po / wanna kill us in the street fo sho».

Håp, ikke vold

Rapperen, som spiller på Roskilde Festival i kveld, har nå tatt til motmæle.

– Hvordan kan dere ta en sang som handler om håp, og snu den til hat? Budskapet i sangen er at det kommer til å gå bra, sier han i et ferskt intervju med TMZ.

 I låta rapper Lamar linjen «We gon’ be allright» 25 ganger. 

Se hele intervjuet hos TMZ:

– Ignorante påstander

Sandeep Singh. Foto: Trond Solberg, VG.
Sandeep Singh. Foto: Trond Solberg, VG.

Singh i VG mener Rivera tar tekstlinjen ut av sammenheng, og beskriver «Allright» som et lysglimt for svarte, frustrerte amerikanere. Han er allikevel ikke overrasket over uttalelsene fra det konservative mediehuset.

– Fox har gjort det samme tidligere. De har omtalt positive forbilder som Nas og Common som voldsforherligende.

Journalisten mener det er ignorant av Fox News å påstå at hiphop har skadet unge afroamerikanere mer enn rasisme.

– Rivera sier implisitt av rasisme ikke er et problem, og at svarte har seg selv å takke for det som nå skjer i USA. Ja, noe rap virker destruktivt – men da er det heller kvinnesyn og forherligelse av gjengmiljø som er utfordringen.

Blir skutt av hvit politimann i ny video

At Kendrick Lamar har en politisk agenda, er det liten tvil om. Onsdag denne uken slapp musikkvideo til «Allright». Den ender med at han blir skutt av en hvit politimann.

Videoen har fått mye oppmerksomhet for å være et bilde på hvordan mange svarte amerikanere lever i frykt for overgrep.

Se videoen til «Allright»: