Fra soveromsfolk til festival

– Vi har hørt at vi er en slags blanding av countrytristesse og allsang-refrengsterk kosepop.

Bernt Isak Wærstad, Tonje Tafjord, Kristofer Rees, Are Rosseland, Tore Sandbakk og Sigurd Vik utgjør Brokedown Palace (Foto: Ulf Egeberg)
Bernt Isak Wærstad, Tonje Tafjord, Kristofer Rees, Are Rosseland, Tore Sandbakk og Sigurd Vik utgjør Brokedown Palace (Foto: Ulf Egeberg)

– Vi har hørt at vi er en slags blanding av countrytristesse og allsang-refrengsterk kosepop.

Urørt mener:

“Vokalist og låtskriver Tonje har hørt på alle triste, beskjegga menn med sliten kassegitar, og funnet ut at den gjengen trenger ei glad jente. Hun bekler Will Oldhams countrytristesse med røde silkelaken, og slikt blir det god popmusikk av.”

Brokedown Palace – Sarah.
Trykk på linken ovenfor for å høre låta som har blitt Ukas Urørt. Du kan også laste den ned på Urørtprofilen til Brokedown Palace

Brokedown Palace holder til i Trondheim og består av Tonje Tafjord (gitar og vokal), Tore Sandbakk (gitar og vokal), Are Rosseland (trommer), Kristofer Rees (bass), Bernt Isak Wærstad (mandolin) og Sigurd Vik (på sag og tjafs).

Oppstart på bygda
Bandet starta et godt stykke utpå våren i fjor, når Tonje satt hjemme på vestlandet i den lille bygda Tafjord. Det er ikke så mye å ta seg til der, annet enn å lese bøker og høre på musikk, og derfor begynte hun å snekre sammen noen låtskisser.
– Da jeg kom tilbake til Trondheim om høsten ble jeg oppfordra av Sigurd Vik og Tore Sandbakk (som nå er henholdsvis sagmann og gitarist i Brokedown Palace) til å lage et band, noe vi gjorde.

Tonje Tafjord er låtskriver i Brokedown Palace, her opptrer hun på Pstereo-piknik (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK)
Tonje Tafjord er låtskriver i Brokedown Palace, her opptrer hun på Pstereo-piknik (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK)

I tillegg til å skrive låter hjemme i Tafjord, skriver hun også ofte når hun er ute og reiser.
– Det er som regel da jeg tar meg tid til å virkelig høre på musikk. Noen favoritter for meg er Gillian Welch, Will Oldham, Townes Van Zandt og Jeff Tweedy!
– Dette kan virke nokså enspora ser jeg, men det skal sies at alle i bandet har føttene godt plassert i flere forskjellige musikklandskap, – alt fra jazz og klassisk til world music og rock!

Når låtskissene har tatt form tar Tonje de med seg til øvingslokalet og spiller de for de andre. Herfra tester bandet ut det meste, og kommer til slutt opp med et arrangement som fungerer.
– Det er et slags samarbeidsprosjekt, der alle er aktivt med på å forme musikken vi spiller.

Sang fra soverommet
– Låta Sarah ble til en stund etter at ei venninne av meg som heter Sarah flytta inn i kollektivet der jeg bor. Det viste seg at hun likte godt å synge høyt til musikk inne på rommet sitt når hun trodde ingen hørte på. Etter at sangen ble lagd har Sarahs synging stoppa litt opp, men Tonje tror egentlig hun liker den godt.
– Jeg håper at hun snart begynner å synge litt igjen, for det likte jeg!

Festivaler og studiojobbing
Av det mest spennende som har skjedd så langt for Brokedown Palace nevner de spillejobbene de har hatt på både TEIP-festivalen og Pstereo i Trondheim.
– Vi har vært veldig heldige, selv om vi er et rimelig ferskt band. I tillegg har vi vært i studio og spilt inn noen låter som vi håper å få ut om ikke så lenge, så får vi ta det derfra!

-Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
Tonje forteller at det er utrolig kjekt at de har blitt Ukas Urørt!
– Jeg tror ikke jeg har sett et blidere band enn den dagen jeg kom på øving og fortalte nyheten. Det er helt klart at dette er inspirasjon til å jobbe framover!

-Andre favoritter på Urørt?
– Vi har mange venner på Urørt, men Sun in sound, Red April, Anne Lene Hägglund og Your headlights are on, er fine band som burde sjekkes ut!

-En siste appell til folket?
– Nyt resten av sommeren! Spis mer pølse!

Hør intervju med Brokedown Palace i onsdagens Urørtsending, mellom klokka 21-23.