Fremmedkoselig dag på P3

Fordi vi bryr oss om mennesker på flukt.

I dag åpner P3 studiodøra på vidt gap og inviterer til fremmedkoselig dag. Det gjør vi fordi vi bryr oss om mennesker på flukt og fordi vi vil være med på å skape et engasjement som utgjør en forskjell.

Hele dagen hører du kjente stemmer til nye tider, hvor vi vier all oppmerksomhet til den pågående flyktningkrisen. Det blir gjester og liveartister i studio – du kan selvfølgelig se det hele her på P3.no.

Vi ønsker å bidra til at flyktningene føler seg velkommen. Det gjør vi ved å sette oss inn i hvordan de har det, gi dem en varm velkomst og hjelpe der det trengs.

#Fremmedkoselig Fordi vi bryr oss

Slik blir dagen på P3:Fra 06:00 til 10:00 — Ronny og Silje

Markus er ute på gata for å se hvordan det står til med den norske fremmedkoseligheten. Ute er også Ramona og Siggen som har sin egen innsamlingsaksjon for flyktningene.

Silje Ese fra Verdens Rikeste Land er i Hellas, hvor veldig mange av flyktningene kommer til Europa – hun rapporterer direkte fra Kos.

NRKs utenriksjournalist Hege Moe Eriksen har vært i både Libanon og Tyrkia, og kommer på besøk for å snakke om hvordan det er der.

Silje Ese sjekker en ødelagt gummibåt på stranda i Kos. (Foto: Foto: Marius Arnesen, NRK).
Silje Ese sjekker en ødelagt gummibåt på stranda i Kos. (Foto: Foto: Marius Arnesen, NRK).


Fra 10:00 til 14:00 — Christine og Mari

Christine og Mari fra Urørt tar over lufta kl 10. De får besøk av Daniel Kvammen og Ary som skal spille live for deg som hører på.

Jan Egeland, som er generalsekretær i Flyktninghjelpen, kommer også på besøk, og Samalmatu «Sally» Kamara som selv har flyktet fra Sierra Leone til Norge, forteller om sin opplevelse.

Du skal få høre utdrag fra ukas P3 Dokumentar «Norges lengste kø», som handler om hvordan det er å være 16 år og bo på asylmottak i Norge.

Det er dessverre slik at noen mennesker reagerer på flyktningene som kommer til Norge med frykt og hat. Psykolog Andreas Skuterud kommer innom for å forklare hvorfor fremmedfrykt oppstår.

Marte fra Filmpolitiet kommer også på besøk, hun har med seg tips til viktige og sterke filmer og spill som handler om mennesker på flukt.

Se Ylvis sin hyllestvideo til Jan Egeland her:


Fra 14:00 til 17:00 — Tuva

Tuva Fellman fra Halo P3 får besøk av Syria-ekspert Kai Kverme, som forteller om regimet og konflikten i Syria.

Tuva fortsetter også sin partilederutspørring, og i dag får hun besøk av Stasminister Erna Solberg.

Klokka 17:00 får Tuva programlederselskap av Ruben, og de får artistbesøk. Eben Jr har selv vært flyktning og opplevd borgerkrig. Han kommer både for å snakke om sin flukt fra Liberia og for å spille live.


Fra 14:00 til 17:00 — mP3

mP3 skal gi deg flyktningkrisen på 2 minutter ved hjelp av dokumentarist Webjørn Espeland. Fam Irvoll kommer for å fortelle hvordan man kan være et medmenneske og bidra til å hjelpe flyktninger.

Videre kan du høre Silje Ese fortelle om 17 år gamle Mohammad, og Sally kommer også for å dele historien om sin flukt fra Sierra Leone.


Fra 17:00 til 22:00 — Christer og Jørn

Musikkglade Christer og Jørn tar P3s fremmedkoselige dag inn i kvelden sammen med Marte fra Filmpolitiet.

De får besøk av NRK-programleder Erik Solbakken, som skal fortelle om hvordan han opplevde det da 200 flyktninger fra Bosnia kom til Hemsedal på 90-tallet.

Vinneren av P3s realityserie «Diktaturet» kommer også innom, sammen med deltageren Hanne, for å snakke om hvordan de bryr seg om den pågående flyktningkrisen.