Gal av kjærlighet!

Kjærligheten er kanskje det konseptet som får skylda for flest ugjerninger i verden.

Kjærlighet til landet sitt, guden sin, eller til noe så enkelt som din utvalgte elskede. Noen ganger går det bra. Andre ganger går det dårligere.

Dokumentarist Frid Kvalpskarmo Hansen har funnet en rekke historier om alt det gale folk gjør for kjærligheten – kanskje er det fordi hun selv har kjent galskapen på kroppen?

Kryssing av hav for å vinne kjærligheten blir drøftet en gang for alle, og du får høre om det egentlig er en god ide å starte Facebook-gruppa «Hvem er drømmedama mi?».

Og ikke minst får du den smått spesielle kjærlighetslåta ”Homeless puppies on crack”. For det å miste kjæresten sin er jo like trist som hjemløse, crackavhengige valper.

Hør dokumentaren
Sitat start
Kjærligheten får deg til gjøre veldig dumme ting.
Sitat slutt


 

Eksen som aldri ga seg

 

– Dette er første gangen i mitt liv jeg klikker. Jeg blir ikke sint til vanlig, men da klikker det for meg, og jeg begynner å kaste stoler gjennom gangen, og kjefter som et helvete.

– Jeg vil at han skal forstå hva han egentlig har gjort, og jeg blir så sinnssykt sur. Hvorfor har han kommet hit når jeg så tydelig har sagt til ham at jeg ikke vil ha ham?

Kjærligheten i moshpiten

I 2008 møtte Frid en mann i Brasil som hun falt fullstendig for. Han het Vitor, og hun så ham for første gang på en metalfestival. Han så på henne fra andre siden av en moshpit, og vinket. Han gikk bort til henne, og de begynte å kysse. Etter festivalen holdt de kontakten og snakket med hverandre i telefonen hver dag helt til Frid dro tilbake til Norge.

– Vi ble fort sammen. Vi prata på telefonen hver dag frem til jeg dro, deretter mailet vi hver dag. Det var forelskelse ved første blikk. Når det er gjensidig blir det jo utrolig forsterket. Første gang jeg snakka med han på telefonen var jeg helt sånn, ”åh, jeg savner deg jo!”

Kulturkræsj i Susendalen

Tre uker senere reiser Frid hjem til Susendalen i Norge. Og selv om han har sagt at han skal besøke henne i Norge, har hun ikke trua på at han noen gang kommer til å gjøre det.

– Man gjør jo ikke sånt, drar fra Brasil til Norge bare for å møte ei jente. Men jeg var jo dritforelska i ham, så jeg ville jo selvfølgelig at han skulle komme.

Vitor kommer til Norge, og tilbringer to uker sammen med Frid på hjemplassen hennes.

[soundquote image=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/frid_thumb.jpg» mp3=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/gal_av_kjaerlighet_kulturkrasj.mp3″ quote=»Frid, hvordan steker man et egg?»]

Til tross for kulturkræsjene som følger med når man tar med seg en brasilianer hjem som verken kan legge sammen håndklær eller gå i oppoverbakker, er de to ukene ganske fine.

De jobber på gården til Frids familie, og er sammen hele tiden.

Frid og Vitor (Foto: Frid Kvalpskarmo Hansen, privat eie)
Bryter kontakten

Etter sommerferien flytter Frid til Volda for å studere, avstandsforholdet skrangler, og Frid forteller Vitor at dette ikke funker.

– Det var en utrolig kort greie. En stormforelskelse. Han skjønte ikke hvilken verden jeg levde i. Så jeg ble lei. Men det var jo en stor forelskelse, selv om den var kortlevd, sier Frid.

Vitor vil ikke innse at Frid gjør det slutt. Han sender henne julegave og ringer henne et par ganger i jula. Etter det kjenner Frid at hun virkelig har fått nok, og snakker ikke noe mer med Vitor på lenge.

Det blir februar, det snør, og det er kaldt i Volda. Frid skal forberede en sending for studentradioen, og har så vidt kommet inn hovedinngangen når hun ser en person utenfor den andre inngangen til bygget. Hun ser ikke hvem det er, men går bort for å åpne for ham. Når hun nærmer seg tenker hun: ”Jøss, han ligner faktisk litt på Vitor.”

[soundquote image=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/frid_thumb.jpg» mp3=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/gal_av_kjaerlighet_vitor_kommer_til_volda.mp3″ quote=»Ke i hælvette»]

– Så hang vi hjemme hos meg, på mine 12 kvadrat. Jeg var ganske sur hele tida.

Også var han så irriterende, for det øyeblikket jeg gikk ut skrudde han temperaturen på hybelen opp til 30 grader og surra rundt der i shorts.

Frid vil ha ham hjem så fort som mulig, men han blir værende hos henne i helga. Frid er fortsatt sur, og det er bursdagen hennes. Frid drar til en kompis for å feire bursdagen sin, uten Vitor. Han sitter igjen på hybelen hennes.

– Jeg forstår at det er ekstremt dårlig gjort, men jeg syntes det var så ekstremt dårlig gjort av ham å bare dukke opp hos meg uten noe forvarsel. Jeg følte at han ødela så mye for meg, og at det var en invasjon av livet mitt. Så jeg var bare kjip med ham, sier Frid.

Vitor dro hjem til Brasil, og Frid fortsatte livet sitt i Volda, men hun kuttet ham ikke helt ut.

– Jeg har jo snakka med ham nå, for første gang siden jeg forlot ham på Volda rutebilstasjon. Jeg har spurt ham om han var glad for at han gjorde det, og om han hadde tatt meg tilbake om jeg gjorde det samme.

– Hva sa han?

– Det får dere vite i dokumentaren, sier Frid.

BylinebildeMaria Laila Lindberg
maria.laila.lindberg@nrk.no

 
Dundundun

Hva er kjærlighet?

 

20 om kjærlighet:
Dokumentarskaper Frid Kvalpskarmo Hansen har stilt et stort spørsmål til Trondheims befolkning: Hva er kjærlighet?

Sitat start
Kjærlighet er å være med på både opp- og nedturer.
Sitat slutt

Video av Andreas Daugstad Leonardsen og Frid Kvalpskarmo Hansen, NRK

 
Dundundun

Mona + Jim Håkon = sant

 


Hør Mona fortelle om sin første kjærlighet.

Foto: Privat. Soundslide laget av Nareas Sae-Khow. Intervju ved Frid Kvalpskarmo Hansen

Mona forelsket seg i Jim Håkon da hun var ni år. Hun sendte ham kjærlighetsbrev, og har hatt bildet av ham hengende på veggen i 10 år. De har snart vært gift i tre år, og har to barn.

– Jeg husker ikke når jeg sendte han et kjærlighetsbrev, men det var det første jeg gjorde. Jeg husker brevpapiret var gult med blå elefanter, bare det sier vel sitt om alderen.

Sitat start
Du var bare ni og han var 18?!
Sitat slutt

 
Dundundun

Homeless puppies on crack

 

Eirik Arlov gikk rundt i byen og tenkte på hvordan alt minnet han om den kjæresten han hadde mista.

Lukten fra Lush-butikken – CD-cover – alt brakte tankene tilbake til det som hadde vært.

Så han satte seg ned å skrev en kjærlighetssangen som han døpte «Homeless puppies on crack» – for det å miste kjæresten sin er akkurat like trist som hjemløse crackavhengige valper.

Hør sangen under:[soundquote mp3=»http://klipp.nrk.no/ad/video/Digas/2012-02-15/00001f15_Quantel_128.mp3″ format=»small» heading=»Eirik Arlov» description=»Homeless puppies on crack» size=»3,3mb» duration=»03:36″]

Eirik Arlov

 
Dundundun

 

Historisk kjærlighet

 

Historisk kjærlighet (Illustrasjon: Martin Aas, NRK P3 Foto: Wikimedia Commons)
Historisk kjærlighet (Illustrasjon: Martin Aas, NRK P3 Foto: Wikimedia Commons)


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)