Denne uka har hovedstaden vært fylt av farger, fest, feiring og mennesker i alle mulige fasonger og legninger. Det er nemlig EuroPride-festival.
Torsdag sendte Tuva Fellman og Jonas Jeremiassen Tomter radioprogrammet Juntafil direkte fra Rådhusplassen, med en rekke spennende gjester og innslag.
Hør hele Juntafil-sendingen her!
Blant gjestene var Lars og Thomas, som begge er homofile, og benytter sjansen til å gifte seg med sine respektive menn under EuroPride. Thomas har vært sammen med samboeren sin i sju år, og fortalte at han gleder seg veldig til å gifte seg.
– Jeg er veldig spent! Det kjennes både uvirkelig og fantastisk ut å endelig få lov til å bli sammen på alvor, sa Thomas før den store dagen.
Ønsket seg kirkebryllup
EuroPride er en årlig festival for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og for alle deres venner, foreldre og bekjente som ønsker å støtte budskapet om mangfold og stolthet. Siden dette er første gang siden 2005 at Oslo er vertskap for Europride, tenkte Lars å benytte sjansen til å gifte seg nå.
– Vi tenkte jo å gifte oss i tinghuset, slik som mange gjør. Så fikk vi høre at Humanistforbundet skulle arrangere noen bryllup her, så da slo vi til på det. Men egentlig hadde et kirkebryllup vært det ønskelige for vår del.
Det er i dag ikke mulig for homofile å få gifte seg i kirken. Under et kirkemøte i april bestemte flertallet at homofile fremdeles ikke skal få lov til å vie seg i kirken. Det synes Thomas er veldig trist.
– Nå er jeg ikke troende og har aldri vært troende, så det er ikke noe tap for min del. Men det er veldig trist for de som har lyst til å gifte seg i kirken. Jeg ser det som et seksuelt apartheid fra kirkens side. Jeg synes det er tragisk, sa Thomas.
Spørsmål om tid
Lars tror at, til tross for tilbakeslaget i april, det bare er et tidsspørsmål før homofile får lov til å vie seg i kirken.
– Jeg tror det snart vil bli gjennomført, men så ser vi at de i kirken må ha litt lengre tid for å debattere det. Det må vi akseptere, men ikke veldig lenge.
Lars pekte på at homofile faktisk har god støtte i kirkemiljøet, men mente at det å få på plass liturgien (de religiøse ritualene red.amn.) har vist seg å være vanskeligere enn forventet.
– Det er veldig mange liberale prester, og åpne og inkluderende folk i kirken. Det er også kirkemiljø som ønsker at vi skal få lov til å gifte oss. Så jeg føler ikke at kirken generelt er veldig skeptisk til homofile, sa Lars.
Det er Thomas enig i, og tror det vil bli bedre med tiden.
– Det er også mitt inntrykk. Jeg har flere venner som også er prester, og de har ikke noe problemer med homofile. Flere av dem er også homofile selv, så jeg tror det vil bli bedre med et generasjonsskifte.