Gjør som Moi vil

Alt skal være lov når Ukas Urørt lager musikk. Lytt og last ned gratis her!

Moi er Ukas Urørt med låta After You, Sir (Foto: Martin Halvorsen)
Moi er Ukas Urørt med låta After You, Sir (Foto: Martin Halvorsen)

– Mange ord, masse akkorder og stæsj. Moi er melodiøs popmusikk, sier Ingjerd Østrem Omland.

Urørt mener:

”På After You, Sir kombinerer Moi klassisk pop, balladeelementer og små blaff av Bristol-befengte breaks- med bølger av dub-bass. Det hele bæres av enestående stemme med særpreg og stort potensial.”

Hør «After You, Sir» her:

http://www11.nrk.no/urort/1.0/track/download/682231.mp3


(Trykk på ‘pil ned’ til høyre i playeren for å laste ned)

MER OM: Moi på Urørt

– Jeg satt og hørte på Kate Bush med «Babooshka» og ble veldig inspirert. Jeg ville lage noe som skreik og sprikte!

Det sier Ingjerd Østrem Omland (25) om hvordan låta «After You, Sir» ble til. Etter å ha funnet inspirasjon tok det ikke lang tid før låta var ferdig.

– Melodien og bildene kom av seg selv. Jeg vil nødig skryte på meg at dette var en nøye gjennomtenkt komposisjon, men det er så fint når ting ikke blir som man tror.

Det er som regel på denne måten Moi lager musikk. Ut fra noen ord dukker melodiene opp. Derfra bygger hun ut låtene med piano eller gitar. På «After You, Sir» har hun fått hjelp av Dr. Fauske på produksjonssiden. De lekte og herjet med låta til de ble fornøyd med resultatet.

Melodiøs popmusikk

– Jeg har et mål om at musikken i all hovedsak skal være GØY å høre på. Første gang folk hører en Moi-låt håper jeg de hever øynebrynene og tenker «oi». Alt skal være lov!

Skoleåret i Tasmania fikk Ingjerd til å ville satse alt på musikken (Foto: Martin Halvorsen)
Skoleåret i Tasmania fikk Ingjerd til å ville satse alt på musikken (Foto: Martin Halvorsen)

Ingjerd kommer fra Hovsherad i Rogaland og begynte tidlig å synge og skrive sanger. Som tenåring var hun innom både fløyte, piano, orgel og korps, og deltakelse på Ungdommens Kulturmønstring var obligatorisk. Som 17-åring begynte hun å spille gitar og tok et år på skole i Tasmania. Det ble et befriende år som skulle vise seg å stake ut veien videre.

– Der skrev jeg låter som bare det, og da jeg kom hjem året etter annonserte jeg at det var musikk jeg villle invistere alt i.

Konfliktfylt start

I 2003 ble Ingjerd oppringt av en produsent som ville lage plate med henne. Et enormt maskineri ble dratt igang, mange penger ble investert, produsenter ble sendt fra USA til Norge og planene skulle legges. Men det ble mer konfliktfylt enn fruktbart, og endte med tapte penger og advokater involvert.

Hør mer om denne historien i onsdagens Urørtsending

I 2005 slapp hun debutalbumet «My Way This Way»MTG, og debuterte samme året på Bylarm. Hun har holdt mange konserter både i og utenfor Norge etter dette, og samarbeider stadig med nye folk. Salvador/Bahia er sideprosjektet til Moi på Urørt hvor hun blant annet jobber med produsentene Don Luedy og Dominic Owen.

Hørte ikke på musikk

– Jeg har valgt å gi mamma og pappa mye av skylden fordi de ikke hadde en platesamling som kunne utforskes.

De siste årene har hjulpet på , og flere artister inspirer henne nå for tiden.

Joan As Police Woman er lekkert, Bon Iver og The XX skaper godstemning i stua og Ani DiFranco får meg til å ville bli en bedre gitarist.

Ingjerd Østrem Omland ser frem til å gi ut plate. Her avbildet i forbindelse med Urørt for Care (Foto: Amund Grepperud, NRK P3)
Ingjerd Østrem Omland ser frem til å gi ut plate. Her avbildet i forbindelse med Urørt for Care (Foto: Amund Grepperud, NRK P3)

Utmerket seg i Urørt for Care

Tidligere i høst var hun én av fem kandidater som utmerket seg i låtkonkurransen Urørt for Care. Her kjempet hun om å få spille låta «Just A Daughter» på TV-aksjonen. Babe Rawlins gikk av med seieren, men låta hun skrev skal nå brukes i en dokumentarfilm. Sammen med Dr. Fauske er planen fremover å gjøre ferdig et album som skal slippes i 2010. Å bli Ukas Urørt på toppen av alt som har skjedd så langt er stor stas.

– Det er en anerkjennelse som forhåpentligvis vil få meg til å skrive, synge og spille bedre. For en glede!

– Andre favoritter på Urørt?
– Det er så mange å velge mellom, men Lucy Swann er gøy, Pelbo forfriskende, The Owens bedagelige og Jeremy er sjarmerende.

– En siste appell til folket?

– Takk til alle som lytter og laster!

Hør radiointervjuet med Moi i onsdagens Urørtsending, mellom klokka 21 og 23.