Tiden da en mobiltelefon bare var til å ringe med er langt forbi. Flere og flere får seg en såkalt smarttelefon, som omtrent fungerer som en liten datamaskin.
Det finnes en hel mengde applikasjoner, eller «apps», du kan laste ned til disse telefonene. Kokebøker, redigeringsprogram til bilder, spill, musikkprogram og sosiale medier er bare noen få eksempler på ting du kan få rett i lomma.
I havet av mobilapplikasjoner er det mye dårlige og ubrukelige apps. Vi har sett på forskjellige applikasjoner og plukket ut noen som er verdt å få med seg.
Sjekk inn med mobilen
Foursquare er et slags nettsamfunn du kan bruke til å oppdage nye steder og få nye bekjente. Med Foursquare sin applikasjon på mobilen kan du «sjekke inn» på ulike plasser rundt omkring i verden. Se hvor vennene dine har vært, sank poeng og konkurrer om å besøke flest steder.
Sjekk for eksempel inn på Mikrobryggeriet i Trondheim, Rockefeller i Oslo eller Kiwi’n på hjørnet. Med Foursquare får du dessuten anbefalt nye steder og ting å gjøre nær der du er.
Hvis du for eksempel er på en restaurant noen andre har sjekket inn på tidligere, vil du kanskje finne tips om hva som er godt å spise, eller hvilken vin du bør prøve. Og kanskje det også sitter en annen bruker på samme restaurant som deg.
Foursquare er kompatibelt med de fleste smarttelefoner på markedet i dag.
Du kan laste ned appen her.
Se video av hvordan Foursquare fungerer:
Konkurrenter
Foursquare har i dag omtrent en halv million brukere som sjekker inn rundt omkring i verden. Det er imidlertid også et annet nettsamfunn som lar brukerne sine sjekke inn.
Gowalla ble lansert samtidig som Foursquare, våren 2009. En humpete start med mye bugs, gjorde likevel at Foursquare tok ledelsen med flest antall brukere. Gowalla har etterhvert kvittet seg med problemene og er blitt en sterk konkurrent for Foursquare.
Gowalla baserer seg på det samme prinsippet om å sjekke inn på ulike steder. Dette samfunnet baserer seg imidlertid litt mindre på det sosiale aspektet.
Gowalla er formet mer som et spill. Du kan finne ting som er gjemt på ulike steder, og plukke opp gjenstander som er lagt igjen av andre brukere, eller bytte til deg ting du har lyst på.
Du kan laste ned Gowalla her.
Se hvordan du sjekker inn med Gowalla:
Gowalla skjuler ingenting
Så hva er det som er best av de to applikasjonene? Det må du nesten teste ut selv, for å finne ut av hva som passer best for deg. Foursquare og Gowalla er begge gode applikasjoner.
Hvis du er mest opptatt av interaksjonen med andre brukere, er imidlertid Foursquare kanskje det beste alternativet. Vil du ha en mer spillrelatert app, kan du gå for Gowalla.
I Skandinavia er det Gowalla som er mest tilgjengelig, med tanke på steder du kan sjekke inn. Foursquare henger litt etter der.
Et viktig poeng er dog, at med Foursquare kan du skjule hvor du befinner deg om du vil. Av og til er det kanskje noe man ønsker. Med Gowalla har du aldri muligheten til å «gjemme» deg, så dine venner vil kunne se hvor du er til enhver tid.
Tweet fra mobilen
Hvis du ønsker å koble mobilen din opp mot dine andre sosiale nettverk, er dette selvsagt også mulig. Du kan bruke mobilen med både Facebook og Twitter.
På Facebook går du inn på «account» og «application settings» for å finne ut hvor du laster ned facebook-applikasjonen til din mobil. Med Twitter kan du gå inn på «settings» og registrere mobilen din der. Da kan du sende tweets fra din mobil til twitter.
Det finnes også forskjellige applikasjoner du kan bruke med twitter. Twitterrific kan du laste ned gratis, mens den noe bedre appen Tweetie, koster 17 kroner.
Finn musikk
Film og musikk er noe de fleste er opptatt av. Det finnes flere mobilapplikasjoner som hjelper deg med å oppdage nye ting i film- og musikkverdenen.
Et godt eksempel er appen Shazam. Hvor mange ganger har du ikke hørt en låt, på tv eller radio, som du ikke vet hva heter?
Se video av Shazam her:
Med Shazam, kan du på en enkel måte finne ut hva du hører på. Hvis du lurer på hva du lytter til, er det bare å holde mobilen mot lyden.
Shazam vil deretter analysere musikken opp mot en database, for deretter å gi deg informasjon om låten og artisten du hører på. Du vil også få muligheten til å laste ned musikken, tagge låter du liker, og se video av dem på YouTube.
Lignende tjenester finnes også til vanlige mobiltelefoner. Eldre modeller fra blant annet Samsung og SonyEricsson, har program som kan fortelle deg hva du hører på. Men nå kan du altså laste ned applikasjonen til iPhone, smarttelefoner fra Nokia, og telefoner som bruker Android.
Shazam er et must for musikkelskere, og alle som liker å oppdage ny musikk.
Du kan laste ned Shazam her.
Filmweb i lomma
I mars i år kom filmweb med en ny applikasjon til iPhone. Med denne appen får du tilgang til kinoprogrammet over hele landet. Du kan se filmtrailere, lese anmeldelser og selv gi terningkast til filmer.
Filmweb er også tilgjengelig for mobil på mobil.filmweb.no. Den nye applikasjonen er imidlertid mye penere og mer brukervenlig.
Selvfølgelig har du også muligheten til å kjøpe kinobiletten med iPhonen din. Dette må du imidlertid fortsatt gjøre gjennom nettleseren din, men filmweb jobber med å få dette inn i applikasjonen.
Hvis du er mye på kino, er dette en grei applikasjon å ha.
Last ned appen her.
Lek med bilder på iPhone
Mange liker å knipse bilder av omverdenen med sin iPhone. Har du lyst til å redigere bildene, er det imidlertid ikke så mye å få gjort. Derfor kan det være fint å laste ned en applikasjon som lar deg gjøre noe mer med bildene dine.
Photogene er et bilderedigeringsprogram som lar deg beskjære bilder, gjøre dem til svart-hvitt, justere lysstyrke, kontrast og mye mer.
Photogene lar deg forbedre og leke med bildene du tar med iPhonen. Applikasjonen er absolutt verdt å ha hvis du tar mye bilder.
Skaff deg Photogene her.
Spill spill!
Det finnes en hel haug med spill til de forskjellige smarttelefonene. Jungelen av morsomt tidsfordriv er stor, og det er mye forskjellig å henge fingrene i. Ett spill du virkelig bør teste ut hvis du har iPhone, er The World’s Hardest Game. Dette spillet ser veldig simpelt ut, men det er faktisk drit vanskelig.
Spillet er utrolig avhengighetsskapende, men vær forsiktig – det fremmer også en indre trang til å kaste iPhonen din i veggen.
Se video av The Worlds Hardest Game her:
Har du lyst til å prøve? Last ned The Worlds Hardest Game her.
Nyttige apps
Det er altså mye gøyalt i den store jungelen av applikasjoner. Men det finnes selvfølgelig nyttige apps også. Yr.no har en app for iPhone, slik at du alltid har værvarselet lett tilgjengelig. Gilde ha lansert en kokebok-applikasjon for iPhone. Her finner du masse gode oppskrifter du kan lagre rett på telefonen.
Hvis du bor i Oslo og omegn, vil du også kunne dra nytte av Trafikanten sin mobilapp. Den er gratis og gjør det lettere å finne rutetider for kollektivtransport. Du finner mer informasjon om hvordan du laster ned applikasjonen på trafikanten.no.
Hør på P3
Ikke glem at du også kan få P3 rett i lomma! Med P3 sin mobilapp kan du høre på favorittprogrammet ditt når du selv ønsker.
Her kan du lese hvordan du laster ned P3-appen til din mobil.