Gull fra grått medium

Det er fortsatt slik at flest oppdager ny musikk gjennom radioen. Nå skal vi feire artistene vi kan takke for det.

Forutsetningene for å lage en egen prisutdeling for og med P3-artister og publikum, er gode. P3 står som et sterkt symbol for «den nye, norske musikken», til tross for de senere års økte konkurranse fra aktører som Spotify, Wimp, og Youtube.

Om man spør folk mellom 15 og 30 år hvor de oppdager ny musikk, svarer 67% radio*. Spotify, landets desidert største strømmetjeneste, oppgis å være nest viktigst.

Men radio er altså i 2013 det viktigste mediet blant unge mennesker for oppdagelse av ny musikk. Du snakker om tankevekker.

Eksklusive øyeblikk

NRK P3 har siden oppstarten i 1993 satset på ny, norsk musikk. Det er 20 år, dét. For nye, norske artister er det å bli spilt på NRK P3 i dag viktigere enn noen gang. Tiden mellom hver gang man får servert et eksklusivt musikalsk øyeblikk på NRK P3, er kort. Enten det kommer gjennom Emilie Nicolas lekre tagning av låten «Pstereo», eller gjennom et P3-initiert samarbeid mellom Gabrielle og Margaret Berger – det er ingen andre som tilbyr den nye musikken så tidlig som NRK P3.

 

Fordi artistene fortjener det

«Men du e’kke som dem for vi deler visjon», er en av linjene den norske kometen Kaveh vil rappe under P3Gull fredag 29.november. P3-musikken har fått sin egen prisutdeling og festkveld – og Kaveh er med på feiringen. Fra han var 17 år og fylt av et håp om å bli rapper, er han nå 19 og en mann i midten. I midten av norsk hiphopscene, og et velkjent navn på P3s spillelister. Det er ikke første gang en ung artist plukkes opp og løftes frem av landets største radiokanal for unge mennesker. Nå lager vi P3Gull.

Grunnene til at vi oppretter P3Gull er i hovedsak to: NRK P3 jobber kontinuerlig med å løfte opp og frem nye, norske artister. Mange av disse artistene ville aldri fått det publikummet de fortjener hadde det ikke vært for kanalen, og vi ønsker å skape et feststemt møte mellom P3-artistene, fans av P3-musikken og P3 selv.

Ikke Spellemann – ikke Urørtfinalen

Både P3s publikum og en fagjury fra P3s musikkredaksjon har stemt frem vinnerne under P3Gull. I motsetning til IFPI-eide Spellemannprisen, er P3Gull utelukkende tuftet på P3s musikalske univers, og fansen av det. Prisen har ingen statutter med krav om albumutgivelse eller påmelding til ulike kategorier. Den ligger i den andre enden av Urørt-verdenen, der vi feirer det som beveger seg under overflaten.

Listen over band som har opplevd suksess i kjølvannet av tung radiospilling og hederlig omtale fra NRK P3, er nå lang som levetiden til bra musikk. Lars Vaular, Bigbang, Kvelertak, Madrugada, Røyksopp, CLMD, Team Me, Kaveh, Thomas Dybdahl, Kaizers Orchestra, Donkeyboy, Marit Larsen, Arif, Lemaitre, Karpe Diem, er noen. Ny, norsk musikk til hundretusener av unge mennesker. Hver dag.

Kanskje er det fordi vi ikke er som dem. Kanskje er det fordi «vi deler visjon» – vår visjon om å satse på ny, norsk musikk. Når Kaveh på fredag fyller skjermer, rom, ører fra Sentrum Scene, får noen unge i Norge sitt første kyss, mens andre får en siste reprimande hjemmefra. Det de alle har felles, er en kanal som våger å satse på ny, norsk musikk. Velkommen til fest!

Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3

*(analyse gjennomført av Norstat, april 2013).